Most recent comments
2021 in Books -- a Miscellany
Are, 2 years, 6 months
Moldejazz 2018
Camilla, 4 years, 11 months
Romjulen 2018
Camilla, 5 years, 6 months
Liveblogg nyttårsaften 2017
Tor, 6 years, 6 months
Liveblogg nyttårsaften 2016
Are, 7 years, 6 months
Bekjempelse av skadedyr II
Camilla, 5 months, 3 weeks
Kort hår
Tor, 3 years, 6 months
Ravelry
Camilla, 3 years, 1 month
Melody Gardot
Camilla, 4 years, 12 months
Den årlige påske-kommentaren
Tor, 5 years, 3 months
50 book challenge
Camilla, 6 months, 2 weeks
Controls
Register
Archive
+ 2004
+ 2005
+ 2006
+ 2007
+ 2008
+ 2009
+ 2010
+ 2011
+ 2012
+ 2013
+ 2014
+ 2015
+ 2016
+ 2017
+ 2018
+ 2019
+ 2020
+ 2021
+ 2022
+ 2023

Magnetbremse

Enkelte lastebiler har noe som kalles magnetbremse. Det er et spennende konsept, som bygger på Lenz lov. Den sier at en fluksendring gjennom en leder alltid vil sette opp en strøm som motvirker fluksendringen. Dette kan man enkelt sjekke ved å ta en NeodymFerroBor-magnet, som alle husholdninger bør ha, og vifte den over en aluminiumsplate eller en mynt eller nesten hvasomhelst av metall som ikke er magnetisk. Jo tykkere jo bedre. Ganske funky. Kanskje det mest funky av alt er hvis man har et rør av kobber eller aluminum, og slipper en magnet gjennom røret. Da vil den nemlig bruke mye lengre tid enn om den hadde falt fritt. Spennende.

Måten dette anvendes på i lastebiler er at man har en stor krager som er montert utenpå akslingen, og noen elektromagneter som kan sette opp et felt gjennom denne kragen. Det som skjer da er at Lenz lov og greier, og så blir rotasjonen bremset. Nesten magi. Funker bra i lange nedoverbakker, fordi det ikke er noe bremsevæske som kan koke eller noe slikt tull.

Ellers vil jeg bare nevne at jeg reparerte en del av gulvet i lageret i dag. Det var mandig. Først måtte vi hakke bort det som var sprukket og vel så det, så primet vi med TM Latex, så kappet vi til et armeringsnett av typen brutalt, så blandet vi Hey'di Rapid og TM B30 i en stamp, som var ganske tungt, og så støpte vi. Jeg er rimelig fornøyd med resultatet, men vi aner jo ikke om det er kvalitet før det har blitt belastet en stund. Hører dere om dette på nytt er det fordi jeg må gjøre det om igjen.

-Tor Nordam

Comments

Tore,  17.08.05 02:50

Som yrkessjåfør bør jeg jo nesten komme med noen ord her. For det første har svært få lastebiler en slik magnetbrems, de brukes stort sett på busser. Hvorfor de ikke brukes på lastebiler er jeg ikke sikker på, men grunnen til at den er foretrukket på busser er at den er tilnærmet lydløs. I motsetning til for eksempel eksosbrems, som brukes på de fleste tunge lastebiler i dag.

Grunnen til at diverse hjelpebremser trengs på tunge kjøretøy er fordi de vanlige bremsene blir varme av å bremse slike tunge ting og kan slutte og fungere. Ikke spesielt gøy på vei ned tjellekleiva. Vær oppmerksom på at det ikke er noe som helst problem å få til dette på personbilen din heller, spesielt ikke med campingvogn hengende bak. Så det er lurt å huske på å bremse på girene så mye som mulig, og ikke sitte med bremsen inne ned hele fjellet.

Du kan legge merke til neste gang du sitter på bussen i en lengre nedoverbakke, at den sier zummzumm. Det er magnetbremsen, eller thelma-bremsen som den kalles på folkemunne. Thelma er egentlig en produsent av magnetbremser, men de har vel stort sett monopol på markedet. Thelmabremsen styres av den lange hendelen på dashbordet til ringbussen som du tror er girspaken, har 3 nivåer og fungerer uavhengig av gir.

Lastebiler derimot har en bråkete eksosbrems som sier DRRRRRRRRR. Det hører man veldig godt når man ser en lastebil ihvertfall. En eksosbrems fungerer slik at man struper eksosen på bilen, slik at man rett og slett bremser med motoren, på samme måte som med en personbil, bare mye mye kraftigere. Man må altså velge et lavt gir å trille på i nedoverbakke for å få denne typen brems til å fungere.

Nå til dags finnes riktignok såkalte oljeretardere, som fungerer slik at man spruter en olje med høyt trykk på et skovhjul tå slag og dermed bremser bilen. Disser er svært lydløse og sier bare psssssccccchhhh. Dessuten kan man koble den til cruisekontrollen og si at "ned det fjellet her vil jeg trille i 40", og så legger man beina på dashen og ruller seg en petterøes mens retarderen gjør jobben din.

Skulle det være noe mer er det bare å spørre :)

Eivind,  17.08.05 03:05

Hey, dette er interessant. Takk til Tor for artikkel og Tore for oppfølgingen.

I Australia så jeg skilt i byene hvor det stod "Please limit compression braking". Noen anelse om hva dette er for noe? Jeg kan ikke si at jeg har festet meg ved at enkelte lastebiler bråker på en spesiell måte eller noe i den dur (hvis dette er pga støyproblemer, da).

Yey! Calcuttagutta om morgenen, hva er bedre!

Jon Are,  17.08.05 15:47

En rask googling later til å insinuere at compression braking er å bremse på girene. Altså som Tore forklarer å gire ned og la motoren stå for oppbremsingen. I beste fall betyr det høyt turtall og bråk, eller eksosbrems og BRÅK. Lærerikt dette jo. Etter 3 år på Danmarksplass tør jeg likevel påstå at lastebiler bråker som mest ved full gass etter å ha stoppet i lyskrysset kl 4 på morgenen.
Category
Miscellaneous
Tags
Views
8486