Most recent comments
2021 in Books -- a Miscellany
Are, 5 months, 3 weeks
Moldejazz 2018
Camilla, 2 years, 11 months
Romjulen 2018
Camilla, 3 years, 6 months
Liveblogg nyttårsaften 2017
Tor, 4 years, 6 months
Jogging og blogging
Are, 5 years, 5 months
Liveblogg nyttårsaften 2016
Are, 5 years, 5 months
Kort hår
Tor, 1 year, 5 months
Ravelry
Camilla, 1 year
Melody Gardot
Camilla, 2 years, 11 months
Den årlige påske-kommentaren
Tor, 3 years, 2 months
50 book challenge
Camilla, 6 months
Controls
Register
Archive
+ 2004
+ 2005
+ 2006
+ 2007
+ 2008
+ 2009
+ 2010
+ 2011
+ 2012
+ 2013
+ 2014
+ 2015
+ 2016
+ 2017
+ 2018
+ 2019
+ 2020
+ 2021
+ 2022

Kjing Kjong

Hvordan det går her? Jepps Hepps. Etter fire døgn i Hong Kong kan jeg i hui og hast konstatere følgende:

Byen er enormt stor og enormt liten samtidig. Det vil si at fortau, gater, rom og møblement har dukkehus-størrelse, mens alle husene har hundre etasjer og står så tett at de nesten krasjer i toppen. Det er kanskje det som skjer når man skal få plass til en enorm mengde bittesmå folk på en ganske liten øy.

Alle kinesere er ikke helt like, men de prøver så hardt de kan. De er den mest synkrone og effektiviserte gjengen jeg har sett noe sted -- millioner av dem nærmest marsjerer i velorganiserte rader på fortauene til enhver tid, og om morgenen står alle sammen på geledd i parkene og utfører tai chi. Jeg må gi Mao under forholdene rett i at et individ bare er et lem på den store kroppen, eller hva det nå var -- Det virker i alle fall som om de en gang for alle har avtalt hva de skal gjøre, og nå bare jobber de med å perfeksjonere flow-en, enten det dreier seg om å stå ved et samlebånd hele dagen, eller bare å komme seg fra A til B.

Det er enten et resultat av all skiltingen som sier hva man til enhver til skal gjøre, som "Please kindly do not behave in a disorderly manner", eller at et land med en milliard, tja, la oss si italienere, ville ha utryddet seg selv ved hjelp av trafikk- og gå-ulykker ganske kjapt.

Kinesere spiser ikke hund, katt og rotter. Vel, det kan hende de gjør det når ingen utlendinger ser på, men jeg har i alle fall ikke greid å oppdrive det noen steder. Ett sted så jeg masse bikkjer i små bur, men de likte ikke så godt at jeg viet det oppmerksomhet.

Det mest skremmende er likevel at de har kombinert sin sans for litt forsinket vestlig mote og cheesy kopi-produkter, noe som resulterer i at så og si hele den trendy halvparten av dem går rundt med Mikke Mus-t-skjorter -- et skremmende syn. Men ikke de gråmelerte med 1930-Mikke som var så kule hos oss for et års tid siden. Nei, alskens dårlige kopier, ja faktisk, helt a la de jeg skrev om tidligere. Et uendelig hav av slike som marsjerer mot deg... Det er et graverende syn. Jeg skjønner at de trenger opium.

Og de har et aldeles sjarmerende forhold til engelsk. De få som behersker det, selv i det inntil nylig britisk-dominerte Hong Kong, har en tendens til å bruke enten arkaiske eller nyanse-ufokuserte uttrykk, og en helt fabelaktig feilslått presisering av detaljer. Dette resulterer (som kanskje kjent) i flotte advarselskilter som "Beware of nipping hand" (på togdørene) eller "Please hold the handrails inside the bus".

Velvel. Det er alt jeg har for øyeblikket. Jeg ankom Beijing i går, og forteller sikkert mer herfra med tid og stunder. Blant annet står gigantiske militærparader og den balsamerte Mao på programmet. Etter hjemkomst vil fotos og ytterligere fordøyde inntrykk legges til. Ha det fint på den andre siden av jorda i mellomtiden.

Comments

Are,  19.06.06 20:15

Takk for reisebrev! Morsomt å se det andre reisebrevet fra Hong Kong her (her er det første). Merk fotografiet av skiltet... ;)

Ser frem til full rapport og festlige fotos fra militærparade!

Kjellove,  19.06.06 21:36

Du store kineser! som RB ville skrevet.

Enda bra at jeg husket å advare deg på forhånd at det er greit å rape, men ikke å fise, etter måltider i Kina. … Eller gjorde jeg …?

Skræk!

Ellers – hvordan fant du Mrs. T? Har hun fått noe farge av å være der?

Anders K.,  20.06.06 02:20

Man skal ikke være i tvil om hvordan man skal oppføre seg.

Dette stemmer helt overens med mitt inntrykk, ja.

det er greit å rape, men ikke å fise

Haha, det glemte jeg å meddele. De raper og røyker i løpet av måltidene hele tiden. Jeg har litt sansen for denne gjengen. Ms T har ikke fått noe gulfarge, nei. Det var derfor relativt lett å gjenkjenne henne: En stor, svart kvinne blant tusen små og gule. Men hun ble derimot en smule grå av forurensingen i Beijing, som er ganske betydelig. Det gjorde jeg og, men kun på rumpa -- jeg aner virkelig ikke hvorfor.

Beijingerne har dessuten det sjarmerende karaktertrekket at de stirrer og glaner på utlendinger, delvis fordi det ikke regnes som uhøflig, og delvis fordi de ikke har sett så enormt mange av dem før. Og gjett om hun får gjennomgå -- alle glaner, en liten andel roper "whooo!" i forbauselse, mens en enda mindre andel (4-5 stk hittil) vil ta bilde av seg selv med henne. Haha! Resten bare roper "Herro!" og gliser stolt av sine engelskkunnskaper. Aaah, for en gjeng, for en gjeng!

Jørgen,  20.06.06 23:23

You're pleased to receive becoming lucky person!

Bare et lite spørsmål. Skrives det ikke egentlig Hongkong på norsk? Mulig jeg tar skikkelig feil, men jeg hadde nå trodd at Hongkong var riktig skrivemåte. Er det ikke bare de rare, orddelingselskende britene som skriver Hong Kong?

Kjellove,  21.06.06 11:11

Jørgen har rett. Anders er påvirket av alle plastbilene og mingvasene med påskriften «Made in Hong Kong» som fløt rundt i hans barndomshjem.

Anders er for øvrig «Made inside a Ming vase» (à la bonsai kitten) – det har jeg fra hans foreldre.

Anders K.,  26.06.06 00:28

Jamen Bokmålsordboka skriver i en eksempelsetning at "Hong Kong var en kronkoloni". Velvel, jeg er egentlig enig med dere.

Haha, jeg ble forsøkt påprakket en mingvase av en fyr på gata i Beijing. Da har etter en god stund skjønte at jeg ikke hadde verken bruk for eller det minste lyst på en stygg vase, prøvde han å selge meg en penis! Den fikk jeg riktignok ikke se, noe jeg i etterkant er glad for, ettersom det ikke usannsynlig var hans egen, og det ville tatt en time å takke nei.
Category
Miscellaneous
Tags
Views
5423
Google hits
1
Last google search
kopi av mingvase