Most recent comments
2021 in Books -- a Miscellany
Are, 2 years, 6 months
Moldejazz 2018
Camilla, 4 years, 11 months
Romjulen 2018
Camilla, 5 years, 6 months
Liveblogg nyttårsaften 2017
Tor, 6 years, 6 months
Liveblogg nyttårsaften 2016
Are, 7 years, 6 months
Bekjempelse av skadedyr II
Camilla, 5 months, 3 weeks
Kort hår
Tor, 3 years, 6 months
Ravelry
Camilla, 3 years, 1 month
Melody Gardot
Camilla, 4 years, 12 months
Den årlige påske-kommentaren
Tor, 5 years, 3 months
50 book challenge
Camilla, 6 months, 2 weeks
Controls
Register
Archive
+ 2004
+ 2005
+ 2006
+ 2007
+ 2008
+ 2009
+ 2010
+ 2011
+ 2012
+ 2013
+ 2014
+ 2015
+ 2016
+ 2017
+ 2018
+ 2019
+ 2020
+ 2021
+ 2022
+ 2023

Reklame og suspekte folk som vil ha penger.

I det siste har jeg lagt merke til en skikkelig teit reklame. Det er en reklame for Twinings fruktte, som har stått i busskurene rundtomkring i Trondheim. Det er fine bilder av tepakkene og denslags, med teksten

Fruktteelskere vil ha te med fruktsmak, kjøp Twinings

Hva i alle dager er det for slags tekst? Til å begynne med, da Camilla nevnte det for meg synes jeg ikke den var så ille, men jo mer jeg tenker over det, jo mindre mening gir det.

Det åpner med en delsetning som ikke inneholder noe ny informasjon, nemlig

Truktteelskere vil ha te med fruktsmak

Ja, det er vel det som ligger i ordet fruktteelsker.

Så avsluttes det med en utrolig lettvint

Kjøp Twinings

Jeg lurer på hvor mye de betalte for å få noen til å skrive dette. Eller kanskje det er det som er problemet? Kanskje toppsjefene i England ville spare litt penger, og tenkte at det kunne da ikke være så vanskelig å skrive litt norsk. Merkelig er det uansett.

Ellers møtte jeg og Matteus på en gammel dame i dag, som kom bort til oss i byen. Hun lo alt for mye, og virket klin sprø, og spurte om hun kunne få noen gryn, for hun manglet akkurat litt til ettellerannet, hahahhahahohoho, skjønner dere gutter. Jeg ga henne 16 kroner, som var det jeg hadde av mynter. Men jeg lurer på hva det er som får en gammel dame til å vase rundt slik. Hun så egentlig for gammel ut og for skikkelig ut til å være narkoman, så jeg tror hun bare var litt sprø, og hadde glemt pengene hjemme. Men det fikk meg uansett til å tenke på en narkoman mann jeg så på Choco Boco på Solsiden, som gikk rundt og ville ha penger, og sa "prøv å sette deg selv i min situasjon". Og da lurer jeg på hva hans situasjon egentlig er. For er det ikke slik i Norge at alle som ikke driver med noen ting har mulighet til å få sosialstønad? Og er ikke denne på rundt 6000 i måneden? For da er i såfall hans situasjon at han får like mye som en student hver måned, bare at han får det som gratis penger, mens vi får det som lån. Hvis noen kan bekrefte eller avkrefte dette med sosialstønad hadde det vært fint, for da er det en ting mindre jeg trenger å lure på.

-Tor Nordam

Comments

Are,  26.02.05 09:32

Dagpenger - http://www.aetat.no/cgi-bin/aetat/imaker?id=5752

Hvis du har tjent 100000 før skatt, vil du typisk få 240 kr per dag eller 4800 kr i måneden. Dette forutsetter at du er aktiv arbeidssøker og en del andre ting.

Mange av de som slenger rundt i gatene kan garantert klassifiseres som mer eller mindre ute av stand til normalt arbeid før de har hatt attføring og er i fin form igjen, vil jeg tro. Aetat har en veldesignet PDF om emnet her:

http://www.aetat.no/data/f/0/30/88/1_702_0/pb-0162.pdf

Her ser man også på tidligere inntekt, men man har en garantert minsteytelse på 1,8 ganger grunnbeløpet, som er på ca 58000 kr nå, altså 104000 i året.

Det koker ned til at det er anstendige penger å få (vel, 4800 i måneden er jo ikke akkurat mye, da) - dersom man er innstilt på å få seg en jobb eller utdanning. Aetat sine sider er veldig fokusert på at tilværelsen uten arbeid bare er et skritt på veien til tilværelsen som arbeidstaker (noe som i og for seg er veldig bra). Jeg ser for meg at mange sluntrer unna opplegget til Aetat, som for alt jeg vet kan være utrolig kjipt, ikke får nok penger til dop fra Aetat, eller rett og slett ikke har given til å komme i gang med noe ordentlig og synes det er enklere å tigge penger.

Regelverket er noget innfløkt å få overblikk over, så det ovenfor er helt sikkert dels ukorrekt; for eksempel heter det seg jo at ingen skal sulte i Norge, så sosialkontoret har ansvaret for å punge ut til folk som ikke har tak over hodet og ikke noe sted og bo og så videre. Har på følelsen at det går mye på skjønn i de sakene der...

Vil gjerne høre hva andre klarer å hoste opp om dette.

Jørgen,  26.02.05 14:48

This post has been removed by the author.

Diverse,  26.02.05 15:25

Tror du virkelig mangel på penger er det største problemet til narkisene, hæ?
Jeg sitter her i trusa.

-dag

Jørgen,  26.02.05 15:31

This post has been removed by the author.

Eivind,  26.02.05 17:44

Tror at slagordet fungerer fint i reklamesammenheng, men kanskje ikke i fysikersammenheng.

Tror de prøver å komme fram til at vanlig te ikke smaker 'frukt', mens Twinings smaker av eple og sitron og de deiligste frugter.

Tor,  26.02.05 18:35

Angående slagordet:
Etter å ha reflektert litt mer over det, i lys av Eivind sin kommentar, ser jeg kanskje en slags poesi i det.

Angående hunden:
Hvis jeg var en slik fyr som kjeftet på fremmede ville jeg naturligvis kjeftet på eieren. Uten at jeg ser koblingen til narkomane/pushere.

Det er forøvrig deilig med litt fres her, etter en del forholdsvis tamme dager.

Jørgen,  26.02.05 21:23

This post has been removed by the author.

Tor,  26.02.05 21:34

Kynisk kan jeg gå med på at jeg er, men jeg er såpass arrogant at jeg ikke tenker på meg selv som egoistisk.

Men uansett velger jeg å tro at jeg ikke ser sammenhengen fordi jeg tror de fleste narkomane er smartere enn hunder, fordi de gjør et bevisst valg når de begynner med dop, i motsetning til hunder, som bare bæsjer uten å reflektere noe særlig over det.

Jørgen,  26.02.05 21:35

This post has been removed by the author.

Are,  27.02.05 00:00

Taakete du var da, Joergen ;)

Jeg vil si at folk med sunn fornuft veit at dop ikke er lurt, og samtlige som har vokst opp i Norge siden 1980 - seinest - har vaert utsatt for adskillige antidopkampanjer. Naa er det jo saann at folk gjoer ulure ting uansett, men ansvaret for det boer ligge mest paa dem selv, saa faar vi heller hjelpe dem paa rett kjoer igjen. Aa sammenligne dem med hunder var vel litt droeyt ;)

Tore,  27.02.05 00:38

Helt enig med Tor, det er deilig med litt diskusjon :)

Selvfølgelig vet alle i dag at dop er ulurt. Men det finnes svake og sterke mennesker. Noen av oss er sterke mennesker som bare tar seg en blås i ny og ne, og ikke gjør noe større nummer av det. Andre havner i grøfta med en gang. Det er ikke fordi de vil det, eller fordi de er teite, men fordi det ligger i dopets natur å gjøre dem avhengige. (oioi, flott setning:). Det finnes haugevis med narkomane som febrilsk prøver å komme seg ut av gjørma de har havnet i, uten å få hjelp. Svært mange av de som havner på kjøret har sannsynligvis vokst opp i alt annet enn en a4 familie, og det er derfor oftet en dypereliggende psykologisk grunn til at de har havnet der de er. Nå ble jeg veldig medmenneskelig her. Best å skifte tema.

Når det gjelder å gå på sosialen: Hvis man virkelig er ute å kjøre, kommer sosialen og sier "stakkars lille deg er du på kjøret du da?", og fikser deg opp med både kåk som de betaler for, og en jobb du kan gå til. Samtidig som du får disse 6-7 tusen i måneden som du liksom skal leve for. Alle som har vært studenter vet at dette er utrolig mye penger på en måned, og det sier seg selv hva disse pengene går til. Jeg aner ingenting om lovverket angående dette, men jeg kan navngi flere personer i Molde som lever på denne måten. Uten å få noe som helst form for oppfølging.

Greit. Historie. Venter på grandisen lell.

En narkoman i Molde, la oss kalle han Gaute. Gaute er en tøffing. Han synes det er tøft å være narkoman og har dopet seg ned siden han var 13 og har tenkt å fortsette med det til han dør av overdose. Når Gaute var liten likte faren hans å hive han ned trappa og slikt når han var sint/full/seksuellt frustrert/tok Gaute i å stjele penger, ja stort sett alltid.

Gaute går til slutt på sosialen. Sosialen sier "stakkar liten" og fikser han opp med en liten hytte på knausen der han kan bo uten at faren hans går amok. Og så gir de han penger. Disse pengene gir Gaute råd til å kjøpe all dopen han tidligere ikke hadde hatt råd til å kjøpe. Han får seg en venn som han bor hos, og hytta står bare tom. Og sosialen betaler. Og Gaute sier "fuck sosialen" og driter i at dem øser ut penger på ei hytte som står tom allikevel.

Etter endel måneder finner sosialen ut av dette, og tenker "jaja, vi får skaffe han en skikkelig kåk da. ingen kan vel bo i en hytte.". Som sagt så gjort, og han fikk en fin leilithet som kostet 4000 i måneden. Flott, tenkte Gaute, nå har jeg både penger til dop og en kåk.

Vet ikke helt hva moralen her er men.. Det er uansett skremmende. Best å ete grandis.

Jørgen,  27.02.05 00:44

This post has been removed by the author.

Anders,  27.02.05 00:48

Jeg liker verken hunder eller narkomane. Lå oss håpe at vinteren tar livet av dem alle.

Tore,  27.02.05 00:54

This post has been removed by the author.

Jørgen,  27.02.05 00:58

Høna eller egget?

Are,  27.02.05 01:19

Synes det er rart at det virker som det er saa mange som faller utenfor
'sikkerhetsnettet'. Det kan jo umulig loenne seg. Kan selvfoelglig hende det er 'haaploese saker' som de har proevd aa hjelpe gang paa gang paa gang uten aa gjoere noen fremgang. Jeg snakket med ei som jobbet med rusbrukere en gang, hun hadde vaert idealistisk, men sa bare at man etterhvert skjoente at man maatte senke forventningene og bare ta de smaa, smaa seirene man kan faa.

Det maa vaere utrolig frustrerende aa vaere i det yrket....

Tore,  27.02.05 01:20

Siden du spør så vanskelig ser jeg ingen annen mulighet enn å rett og slett være usaklig

Jørgen,  28.02.05 00:08

haha! you loooooooooooose
Category
Miscellaneous
Tags
Views
5638