Most recent comments
2021 in Books -- a Miscellany
Are, 2 years, 6 months
Moldejazz 2018
Camilla, 4 years, 11 months
Romjulen 2018
Camilla, 5 years, 6 months
Liveblogg nyttårsaften 2017
Tor, 6 years, 6 months
Liveblogg nyttårsaften 2016
Are, 7 years, 6 months
Bekjempelse av skadedyr II
Camilla, 6 months
Kort hår
Tor, 3 years, 6 months
Ravelry
Camilla, 3 years, 1 month
Melody Gardot
Camilla, 5 years
Den årlige påske-kommentaren
Tor, 5 years, 3 months
50 book challenge
Camilla, 6 months, 3 weeks
Controls
Register
Archive
+ 2004
+ 2005
+ 2006
+ 2007
+ 2008
+ 2009
+ 2010
+ 2011
+ 2012
+ 2013
+ 2014
+ 2015
+ 2016
+ 2017
+ 2018
+ 2019
+ 2020
+ 2021
+ 2022
+ 2023

An introduction to Calcuttagutta

Jeg forsøkte sist fredag å introdusere calcuttagutta til en ung mann som tidligere hadde langt hår. Han kikket litt innom, og i dag spurte han meg "Hva handler det egentlig om?". Og det kunne jeg jammen ikke svare på sånn på stående fot. Hensikten med denne artikkelen blir dermed å introdusere calcuttagutta til nye lesere.

Hva handler det egentlig om?
Da jeg nominerte calcuttagutta til Gullbloggen på dagbladet.no valgte jeg kategorien politikk og nyheter. Det var nok imidlertid mer ønsketenkning enn en korrekt vurdering. Det var riktig nok intensjonen min å skrive mye om politikk da jeg begynte å skrive daglige spalter, men det har vist seg å være mye enklere å fjase om forskjellige ting. Men siden jeg fortsatt har litt tro på dette med nyheter og politikk skal jeg trekke frem et par eksempler på artikler som handler om dette.

Åpent brev til Rød Ungdom
Minst 16156 uvitende!
Dette er to artikler som maner til besinnelse i denne mp3-saken som herjet tabloidene for et års tid siden. Alle slo opp stort, om hvor slem Valgjerd var og at nå ble det forbudt å spille av mp3-filer. Alle bortsett fra calcuttagutta, som kjente navnet på spillet.

Leder: Boikott av Israel
Konflikten i Darfur
Hva skjer i Frankrike?
Dette er to eksempler på litt tyngre politikk. Det første er en kommentar til SiTs beslutning om å boikotte Israel, som jeg mener er litt lettvint. De to andre er lange og gode kronikker, om henholdsvis konflikten i Darfur, og all denne slåssingen i Frankrike høsten 2005. Den siste er skrevet av Silje, som faktisk har bodd et år i Frankrike.

Handler det bare om politikk?
Nei, det gjør det ikke. Selv er jeg hverken smart nok, eller manisk depresiv nok, til å skrive om utenrikspolitikk hver dag. Sant å si er jeg ikke dedikert nok til å tenke opp et fornuftig tema hver dag heller. Derfor blir det litt ymse innimellom.

Generelle observasjoner
Dette er et eksempel på hva som skjer når jeg setter meg ned for å surfe meg til inspirasjon, og så finner jeg egentlig ikke noe håndfast, bare et par småfestlige sider.

Så det er enten politikk eller fjas?
Neida, vi har mye annet å by på også. Lange artikler om ting du ikke visste du lurte på for eksempel. Disse kommer i flere kategorier, med varierende nivå av tyngde og seriøshet.

Tor lærer deg triksene, del I
Kaffe
RRR!!! Davy Jones No Jutsu!
Dette er eksempler på opplysende artikler av det lettere slaget. Den første forteller deg alt du trenger å vite for å handle på et trelastlager uten å gjøre deg selv til latter, den andre diskuterer de forskjellige espresso-baserte kaffedrikkene du får kjøpt på en hipp og urban kaffebar, og den siste snakker om ninjaer og pirater. Åpenbart ting du trenger å vite.

Architektur ist Geiselnahme.
Den islamske revolusjonen i Iran i et sekulariserings-/desekulariseringsperspektiv
Dette er kanskje to av de beste eksemplene på det tyngre slaget av opplysende artikler. Begge er innleverte skoleoppgaver, og temaene sier seg vel selv. Sett av en kveld om du vil lese disse.

Klipp og riv
Bull om Red Bull
Fordi vi er så snille og demokratiske og har noe for enhver smak og denslags har vi også opplysende artikler på et mellomnivå. Dette er lettleste artikler som forteller deg noe du faktisk har lurt på. Klipp og riv oppklarer langt på vei problemet med bredskjerm-TV, og bull om Red Bull legger på bordet harde fakta om hva som faktisk er i Red Bull, så neste gang noen prøver å fortelle deg at det er like mye koffein i en boks Red Bull som i 33 kopper kaffe kan du le dem opp i ansiktet.

Så det handler egentlig ikke om noe spesielt?
Nja, nei, det gjør i grunnen ikke det. I midlertid er langt de fleste bidragsyterne til siden i ferd med å ta høyre utdanning, og jeg liker å tro at dette setter et visst preg. Jeg har en følelse av at det fører med seg en over gjennomsnittlig undring over dagligdagse emner. Det er dessuten stor takhøyde for nerdete temaer.

Eivind nevner 10 gode spill
De siste fem
Mikrokosmos
De to første artiklene her utjgør en miniserie, der Eivind snakker om ti gode dataspill. Den tredje er en fascinerende sak om blekk som trekker inn i papir. Som jeg sa, tidvis høy nerdefaktor og evne til å undre seg over dagligdagse fenomener.

Er det noe mer du vil trekke frem da?
Ja, helt klart. Massevis. Men jeg tror allikevel jeg gir meg her. Vil du lese alle artiklene våre, og det bør du naturligvis, får du heller benytte deg av arkivet. Jeg vil bare trekke frem et par artikler til, så skal jeg slutte.

Post nummer 100!!! Party!!!
Doobel-jubileum!!
Skapelsesberetningen
De to første har jeg tatt med fordi de linker videre til artikler jeg mener er gode, og fordi de gir et slags innblikk i utviklingen til dette stedet. Den siste gir et innblikk i calcuttaguttas spede begynnelse.

Jasså. Dette ser jo riktig så bra ut.
Ja, ikke sant? Og med det du har lest nå er du antagelig godt nok inne i hva som foregår her til at du kan kaste deg rett inn i debatten, og bli en fullgod fast leser av calcuttagutta. Velkommen til menigheten.

Til allerede faste lesere:
Vet du om en artikkel du føler burde være representert her? Sleng inn en kommentar. Jeg foreslår også at vi forsøker å holde denne tråden relativt fri for hurtigvoksende diskusjoner om NRK-kjendiser og ganglaget til Kong Håkon.

-Tor Nordam
Camilla likes this

Comments

Camilla,  25.01.06 22:05

Forøvrig er det jo alltid mulig å gå inn på de enkelte skribentenes profiler og se om det er titler som vekker interessen.

Camilla,  25.01.06 22:11

Jeg føler forøvrig at min Srebrenica-artikkel hører hjemme blant tunge politiske artikler. Men det er kanskje bare meg...

Anders,  25.01.06 23:14

Jeg ser at ikke en eneste artikkel skrevet av meg har blitt brukt som eksempelt. Dette må jeg gjøre noe med.

1: Enten ved å skrive 337 artikler, slik som Tor. Og håpe at en av dem er passende.

2: Eller ved å skrive jævlig bra.

3: Og slutte å skrive når jeg har drukket.

4: Foresten, slutte å skrive når jeg har drukke mye.

5: Gå på skrivekurs, for å kunne skrive bra.

6: Begynne med dop som gir meg masse ekstra energi, slik at jeg kan skrive oftere enn hver tredje til femte måned.

7: Få Erlend Loe til å skrive vittige artikler i mitt navn.

Kanskje jeg bare skal slutte på skolen, begynne å skrive her på heltid og bruke resten av stipendet på en yrkes-motivator som kan motivere meg til å bli flinkere og mer produktiv.

Anders,  25.01.06 23:16

Jeg vil forandre på den første, jeg skal skrive 1337 artikler i håp om at de alle blir 1337'e

Kjellove,  26.01.06 02:33

Bra, Þor; jeg savnet en slik «Calcuttagutta for Dummies»-artikkel.

Tor,  26.01.06 07:13

Bare hyggelig, Shell.

Torgar,  26.01.06 11:28

Du har jo ikke fått med deg matspalte-artikklene, det er jo helt hårreisende.

Are,  26.01.06 12:33

Smart påfunn. Dette er også en type artikkel vi ser for oss å inkludere i en permanent semi-statisk liste over artikler, type "best of Calcuttagutta" eller noe i den dur, som det er lett å peke nye lesere til.

Jørgen,  26.01.06 13:14

Dette var en herlig artikkel, selv om jeg vet hva kanylegutta.com dreier seg om. Enig med Torgar i at matspaltene kanskje burde ha fått en liten plass. Ellers var dette en fantastisk introduksjon til Calcuttagutta.

Tor,  13.11.06 18:50

Jeg føler at det godt kan være en link til denne artikkelen under overskriften «Om oss».

Are,  13.11.06 19:45

Det er fikset!
Category
Miscellaneous
Tags
calcuttagutta
Views
27948
Google hits
10
Last google search
calcutta gutta