Most recent comments
2021 in Books -- a Miscellany
Are, 2 years, 6 months
Moldejazz 2018
Camilla, 4 years, 11 months
Romjulen 2018
Camilla, 5 years, 6 months
Liveblogg nyttårsaften 2017
Tor, 6 years, 6 months
Liveblogg nyttårsaften 2016
Are, 7 years, 6 months
Bekjempelse av skadedyr II
Camilla, 6 months
Kort hår
Tor, 3 years, 6 months
Ravelry
Camilla, 3 years, 1 month
Melody Gardot
Camilla, 5 years
Den årlige påske-kommentaren
Tor, 5 years, 3 months
50 book challenge
Camilla, 6 months, 3 weeks
Controls
Register
Archive
+ 2004
+ 2005
+ 2006
+ 2007
+ 2008
+ 2009
+ 2010
+ 2011
+ 2012
+ 2013
+ 2014
+ 2015
+ 2016
+ 2017
+ 2018
+ 2019
+ 2020
+ 2021
+ 2022
+ 2023

Tog

På vei hjem fra skolen i dag så Kristian og jeg to tog. Først så vi ett fra litt avstand, og så etterpå stod vi ved planovergangen og skulle til å skilles, men så ble det rødt lys og bommene gikk ned, så vi bestemte oss for å se på toget. Og jeg må bare si dæven. Det kjørte ikke spesielt fort, for det hadde ikke kjørt så veldig langt siden det startet, men fy søren.

"Der har du impuls" sa Kristian.

Og det har han helt rett i. Et typisk godstog kan være opptil 450 meter langt, og veie 700 tonn, og kjøre rundt 100 km/t. Det tilsvarer en impuls på 19,4 millioner kgm/s. Impuls er det samme som bevegelsesmengde forresten. For å smekke opp noen sammenligninger har Trond, når han kjører ett tonn aviser i en ett tonns Transporter i 120 km/t en impuls på 66667 kgm/s. En skikkelig diger lastebil med henger på tilsammen 50 tonn, som kjører 100 ned Ørskogfjellet for å rekke ferga har en impuls på 1,39 millioner kgm/s. Alle burde rett og slett prøve å stå ved en planovergang og se på et langt godstog. Det gir virkelig en følelse av at her er det krefter i sving. Er det rart folk ble imponert når dette begynte å komme, den gangen hest og kjerre var state of the art innen transportlogistikk?

Ellers vil jeg nevne at i Norge har vi moms på jernbanebygging, men ikke på veibygging, og for ikke lenge siden ble det brukt 100vis av millioner på å bygge bredere vei innover mot Oslo, så flere mennesker kunne kjøre i hver sin bil til jobb. Er det ikke flott?

-Tor Nordam

Comments

Are,  25.02.05 23:43

Ikke uten grunn at vi har begrepet 'toeffere enn toget'. Jernbaneutbyggingen paa Oestlandet, eller mangelen paa utbygging, er foroevrig en tragedie jeg har stiftet personlig bekjentskap med i min tid som pendler Aas - Oslo. Urk. Toeff, toeff.

Diverse,  25.02.05 23:50

Kommentar til Are:
kan du ikke alt-koder for æøå?
det kan jeg. og siden du er computer-mannen føler jeg at du burde virkelig kunne det.
Forresten, har ikke du laptop?
Har ikke den norsk oppsett?
Blir laptopen din rar av å bo i australia?

Are,  26.02.05 01:35

Nei, jeg kan ikke alt-kodene for de norske tegnene - jeg er ikke sikker paa at det er raskere aa skrive med dem enn med de vanlige bokstavene heller, saa inntil videre klarer jeg meg - er sjelden jeg ikke bruker laptopen min. Naa sitter jeg ved en PC med Maya installert - paa workshop. Derav engelsk oppsett.

Siden du er saa godt i gang kan du jo laere meg alt-kodene? :)

Tore,  26.02.05 15:13

Ja Tor, det er kjempeflott. Fordi da slipper du, hver morgen, å ta et tog fullt av stinkende morratrøtte medmennesker som gjesper og sikler og sovner på skuldra di og forteller deg i detalj om at bikkja dems har fått diare. Hvis du er så heldig at du får sitte. Og rekker toget. Det er jo ikke sikkert. Det er jo mulig at bussen du må ta for å komme deg til toget er forsinket. Eller at du ikke engang rakk bussen fordi du ikke fant sokkene dine med en gang.

Hvis du er heldig jobber du i billettluka på en togstasjon. Gjør du ikke det, er du akkurat like lagt når du endelig har kommet fram. Hurra. Da er det bare å trekke jakka over hodet og ta beina fatt. Gjerne i kuling. Eller kanskje ta en buss. Som ikke korresponderer. Eller du ikke rekker fordi toget er litt forsinket. Og så blir du stående å hutre i januarkulda i tjue minutter og vente på neste buss, som er like full av morratrøtte irriterende medmennesker som toget du endelig har kommet deg av. Man må heller ikke glemme den sunne friske spaserturen fra bussen og ned på jobben. Fortsatt i kuling.

Nå har du brukt halvannen time på å komme deg til arbeid, og du gleder deg virkelig til å komme inn å få slappet av litt og få varmen i deg etter nok en strabasiøs morgen. Idet du skal til og åpne døra, kommer din kollega svingende inn på parkeringsplassen og parkerer sin volvo v40 etter en snau halvtime på veien. En komfortabel halvtime på den nye brede veien som ikke lengre har kø. En halvtime der han synge av full hals til radioen. Eller prate i telefonen og avtale møter og forberede dagen. Eller gjespe så hodet omtrent faller av uten at mannen ovenfor deg ser hva du spiste til frokost. En halvtime der han er trøtt og uopplagt og kanskje helst ikke vil forholde seg til andre mennesker i det hele tatt. Han låser bilen med fjernkontrollen, og smiler. Han har hørt 50 cents disco inferno på radioen og roper "Sh-sh-sh-sh-shake that ass girl!" til meg. Og ler.

(kritikk vedrørende detaljer ignoreres)

Tor,  26.02.05 16:00

Bortsett fra at hvis man hadde brukt et lignende beløp på kollektivtrafikk kunne både toget og bussen gått mye oftere, og toget kunne kjørt mye raskere, så man kunne fått fin korrespondanse. Og hvis du er morratrøtt er det bedre å sove på toget enn å sove i bilen.

Tore,  26.02.05 19:52

Poenget mitt er vel bare at et tog og en buss (nesten) aldri vil stoppe utenfor huset ditt og ta deg direkte til jobben. Derfor vil privatbilen alltid utkonkurere kollektivtrafikken for den vanlige mannen i gata. Det hjelper ikke hvor ofte toget går, eller hvor billig der er. Det som også er et meget viktig poeng, er jo at kollektivtransport kun vil fungere for en person som skal hjemmefra og til jobb og tilbake igjen. For en familie, der unger skal til skole, barnehage, trening og jeg vet ikke hva, er bilen så godt som uunværlig.

Jørgen,  27.02.05 15:16

This post has been removed by the author.

Diverse,  27.02.05 15:22

Are:
jeg er litt rusten, siden det er mange år siden jeg hadde bruk for dem, men jeg synes å huske at 0223 er æ, 0284 er ø og 0229 er å
men det er mulig jeg tar feil.
Camilla

Matteus,  27.02.05 17:16

Svar til Jørgen om hvor lang tid det tar å bli lei: En familie på 8 personer kan holde ut i hvert fall to år uten bil, men da er butikken et kvarters spasertur unna (noe lenger på tilbaketuren); dagmammaen til minstegutten er ti minutters gangavstand unna; skole og fotballbane er også innen gangavstand, og 5 av 6 barn er ca 10 år eller eldre, og kan hjelpe til med handling og henting av søsken.

Jeg antar at de fleste familier ikke har slike forhold, og at de med all rett ville bli lei lenge før det var gått to år.

Eivind,  27.02.05 17:38

Calcuttagutta - stedet for familieplanlegging!

Tor,  27.02.05 18:40

Selvfølgelig er det praktisk med bil, hadde jeg ikke ment det hadde jeg kjøpt konjakk i stedet for lappen. Men det betyr ikke at Staten bør gjøre det billigere å bygge vei enn å bygge jernbane.

Jeg ser heller ikke for meg at det er mange som er avhengige av å kjøre til Oslo for å handle, og det var 4-felts motorvei til Oslo jeg opprinnelig snakket om. Her eksisterer det dessuten allerede jernbane, så argumentet med at Norge er et kronglete land har ikke noe med saken å gjøre. Det er bare å smekke opp flere tog, og kanskje et spor til.

Angående vedlikehold, så tror jeg faktisk at vei er dyrere, men det er jeg ikke sikker på. Men en vei må jo måkes, strøes, saltes, asfalteres om igjen, males striper på og denslags. Hva må man egentlig gjøre med jernbanen?

Anders,  27.02.05 20:26

Angående jerbaner, så kan jeg nevne når jeg var med familien til Mo i Rana sist sommer. Hytta til farmor ligger en time unna Mo og jeg ser jerbanen fra veien store deler av veien. Men den følger ikke veien, som dere kanskje vet bør en jerbanelinje ligge rett hele veien og kan ikke følge landskapet opp og ned. det kan ikke være bare bare å legge disse linjene, og dette ble gjort for en god stund siden også, vet at oldefaren min hjalp til, så det var vel kanskje før krigen eller noe sånt?? Vet ikke helt hva poenget mitt var her, men det er vel kanskje at det er lettere å utvikle en effektiv bilvei enn det er å gjøre det med en jernbanelinje.

Jørgen,  27.02.05 21:21

This post has been removed by the author.

Are,  27.02.05 22:39

Jørgen, kan du være litt mer utfyllende når det kommer til hvem som skal etablere småbarnsfamilier snart? :D

Forøvrig er det Østlandet som har jernbanenettet, ja, og det er håpløst underutbygd. Spesielt Oslo - Ski, som er skrekkeksempelet - den dag i dag er trafikken alt for stor på ett enkelt spor (hver gang noe skjer med ett tog blir all trafikken fra Oslo og sørover sinket, det har jeg opplevd litt for masnge ganger), men gjett når de håper å ha bygget det neste sporet ferdig? Gjett? 2020. Jeg bare lo bittert når jeg leste dét i Aftenposten. Neigu om jeg bor på Ås og pendler til Oslo i 2020.

(Hadde jammen vært vittig om jeg måtte bite i meg den.)

Argumentasjonen din for at folk trenger bil, Jørgen, den er jeg litt misfornøyd med. Hva i alle dager gjorde folk for 50 år siden, når man verken hadde bil eller spesielt godt utbygd kollektivtrafikk?

For det første er det en uting at unger kjøres alle steder. Hvis mor eller far må leke taxi halve uka kan det kanskje være en idé å trappe ned aktivitetsnivået litt istedet - eller drive med noe som er nærmere hjemmet - eller sykle eller gå for trimmens skyld. Fedme blant unger er som kjent et gedigent problem her i landet, og litt av grunnen til det er garantert tendensen til å kjøre unger til busstoppet de gangene de tar noen buss i det hele tatt.

Nå går jo avgifter og denslags i retning av at det blir dyrere å bruke bil og billigere å eie den - forhåpentligvis vil dette føre til at familier klarer seg med en bil, og bruker den når de *må* - for eksempel på ukas store handletur, bilferie og denslags - og i det daglige bruker kollektivtransport, føttene sine eller en sykkel istedet.

Synes det er litt interessant at ingen eksplisitt nevnte miljø og folkehelse, mulig jeg overså det. Dette er de to største plussene med mindre bilkjøring sånn som jeg ser det.

Tore,  28.02.05 00:02

Jeg er overrasket over støtten her inne. Trudde jeg skulle bli hakket ihjel og kastet til hundene etter kommentaren min. Så feil kan man ta :)

Når det gjelder miljøet, er det ingenting som er verre enn å ha 1000 biler i stillestående kø på vei inn mot oslo i morrarushen. Da er det bedre å slenge opp en skikkelig vei.

Jørgen,  28.02.05 00:31

This post has been removed by the author.

Anders,  28.02.05 00:35

Tenk å bo i nordbyen uten bil, det kunne vært ille. I hver fall et helsike når man skal handle på rema.

Anders,  28.02.05 00:44

Steike Jørgen kunne lest et ti ganger bedre innlegg enn det du skrev nå. Hvorfor er du så dårlig, bli bedre nå da.

Jørgen,  28.02.05 00:46

Alt jeg har å si til det er; "!!"

Anders,  28.02.05 00:50

Jeg er fremdeles ikke fornøyd :(

Jørgen,  28.02.05 00:52

Det er fordi du verken kan skrive eller lese, og fordi du er full.

Anders,  28.02.05 00:54

Du kan ikke si sånt til meg!! Jeg skal aldri lese calcuttagutta igjen!!

Jørgen,  28.02.05 00:57

Bra. Da får du ikke med deg posten min i morra, hvor jeg skal skrive masse flåsete, teite greier om deg.

Anders,  28.02.05 01:01

Phø...Da skal jeg og folka fra MadridMennene.blogspot.com skrive kritiske ting om deg

Tor,  28.02.05 08:02

Dæven. 25 kommentarer på en post. Det er jo udiskutabel rekord. Eller, det er faktisk diskutabelt, fordi de siste kommentarene ikke har noe med posten å gjøre, men det villt i barten allikevel.

Men hvorfor er alle kommentarene til Jørgen bort? Det tar bort litt av flyten i diskusjonen.

Are,  28.02.05 12:44

Kanskje han satser på en fremtidig karriere i samferdselsdepartementet, og må passe seg for å ikke putte skjeleter i skapet når det kommer til sprelske ungdommelige uttalelser om samferdsel? :)

Jeg foreslår forresten at dersom folk er interessert i å se artikler om emner, så er det lov å ønske seg artikler. Vi kan sette opp en ønskeliste, og så kan alle plukke tema derfra, om det er noe de er interessert i.

For eksempel:

"De gode mainstream-filmene du ikke har sett"

"Det som irriterer meg mest med min personlige datamaskin"

"Sleipe sosiale triks for nybegynnere"

... for å nevne noe.

Jørgen,  28.02.05 23:55

Jeg tok bort postene nettopp for å ødelegge flyten i diskusjonen. Det er så sleip som jeg er.

Jørgen,  01.03.05 00:03

Det heter forresten skjeletter eller skjelleter, avhengig av hva du mener.

Når det gjelder jobb i samferdselsdepartementet, så har vel både du og Tor en mye lysere fremtid enn det jeg har, med tanke på at dere faktisk vet hva man bør gjøre.

Diverse,  01.03.05 14:43

Fra Johannes (Jeg husker ikke det #¤"&"#¤ passordet!)

Nå når støvet for lengst har lagt seg og jeg for første gang har blitt oppmerksom på diskusjonen passer det seg for en fremtidig samfunnsgeograf å komme med korte betraktninger rundt dette.

I Norge har det de siste tiåra skjedd et par kjipe ting som har ført til økt transportbehov. Først og fremst har det vært en sterk sentraliseringstrend. Dette fører til stor økning i transportbehov, men på sikt kan dette være miljøgunstig!

Idrettslag legges ned og guttungen må kjøres en halvtime til nærmeste bygd fremfor å sykle til det tidligere benyttede stadionet hundre meter unna. Er ikke Vestnes/Varfjell/Fiksdal/Rekdal ett lag nå? Nedleggningen av tilbud på landsbygda fører i første omgang til økt transportbehov for de som fortsatt velger å bosette seg på bygda. Flytter de derimot fra periferien til sentrum og bidrar til økt etterspørsel etter boliger i byen, så bidrar de indirekte til fortetting i bysentra, noe som igjen vil være miljøvennlig ved at man bedrer grunnlaget for økonomisk lønnsom kollektivtransportdrift og reduserer behovet for matpakkependling fra land til by. Større og tettere byer gir det gode grunnlaget for jernbaneutbygging som Norge aldri har hatt!

Spørsmålet koker ned til følgende: Hva vil vi ha? Opprettholdelse av kulturlandskap eller fortettings- og sentraliseringspolitikk? By eller land? Mann mot mann! Måtte beste alternativ vinne. Personlig akter jeg på sikt å gjøre som hedersmannen Petter Schjerven: å kjøpe meg et flott hus i periferien som forhåpentligvis ligger i umiddelbar nærhet av et godt kollektivtilbud.

Tjohopp. Eksamen i bygeografi om en og en halv uke.
Category
Miscellaneous
Tags
Views
4783
Google hits
1
Last google search
altkoder for æøå