Most recent comments
2021 in Books -- a Miscellany
Are, 1 year, 4 months
Moldejazz 2018
Camilla, 3 years, 10 months
Romjulen 2018
Camilla, 4 years, 5 months
Liveblogg nyttårsaften 2017
Tor, 5 years, 5 months
Jogging og blogging
Are, 6 years, 4 months
Liveblogg nyttårsaften 2016
Are, 6 years, 4 months
Kort hår
Tor, 2 years, 5 months
Ravelry
Camilla, 1 year, 12 months
Melody Gardot
Camilla, 3 years, 10 months
Den årlige påske-kommentaren
Tor, 4 years, 1 month
50 book challenge
Camilla, 5 months
Five years ago
Eskalerende kaffesnobberi
Tor
Ten years ago
Kaffesnobberi
Tor
Controls
Register
Archive
+ 2004
+ 2005
+ 2006
+ 2007
+ 2008
+ 2009
+ 2010
+ 2011
+ 2012
+ 2013
+ 2014
+ 2015
+ 2016
+ 2017
+ 2018
+ 2019
+ 2020
+ 2021
+ 2022

Harry Potter, v.2

Ja, da har jeg nettopp sett alle tre filmene om Harry Potter, og tenkte jeg skulle skrive om dem, for å syte litt om forskjeller mellom film og bok, og litt slikt. For å begynne litt generelt, så er altså de to første filmene, Harry Potter and the Philosopher's Stone, eller Sorcerer's Stone som den heter på amerikansk, og Harry Potter and the Chamber of Secrets", regissert av Chris Columbus, som tidligere har regissert kvalitetsfilmer som Home Alone 1 og 2. Han har sagt at for han synes det er viktig å holde seg til bøkene, og det har han i grunnen gjort en rimelig god jobb av. Den tredje filmen, Harry Potter and the Prisoner of Azkaban, som er regissert av Alfonso Cuarón er en ganske annen sak. Han er mer samme type som Peter Jackson, som liker å sitte hjemme og drikke og dikte opp ting han kan fylle filmen med, slik at han ikke får tid til Tom Bombadil. Rant, rant.

De mest påfallende manglene ved filmen er jo helt klart Quidditch (eller skal vi bare si Oliver Wood?) og the Marauders. Wood har sin mest briljante rolle i den tredje boken, der han blant annet forsøker å drukne seg i dusjen etter en mindre vellykket quidditch-kamp.
The Marauders nevnes ikke med et ord i filmen, med unntak at navnet på Marauders' map, og står helt sentralt i boken. Vi får ikke vite hvem Moony, Wormtail, Padfoot og Prongs er, og heller ikke dets betydning for forholdet Lupin, Pettigrew, Black og Potter. Ikke bra. I det hele tatt. I alle fall ikke da det later til å ha blitt tatt ut for å få tid til snakkende hoder, flygescener med henvisning til Titanic og det som verre er, samt dårlig bruk av CGI i lange sekvenser.

En del ting er dessuten endret fra de to første til den tredje filmen. Området rundt Hogwarts er helt annerledes, men mye mer bakker og skråninger og styr. Det er på ingen måte ille, men jeg ser liksom ikke helt grunnen til å endre på det. Personene går også i vanlige klær nesten hele tiden, og det er litt rart. Både fordi det er et poeng i senere bøker at når trollmenn forsøker å kle seg som vanlige mennesker blir resultatet ekstremt komisk, og fordi Malfoy og gjengen hans, som hater anti-magi mennesker intenst, ville ikke ha noen grunn til å kle seg slik. Skuespiller Emma Watson later i midlertid til å være fornøyd, hun sier at hun har brukt tre filmer på å krangle seg ut av de teite, kløende klærne.

Ellers husker sikkert alle Tom, den vennlige, helt normale verten i vertshuset i de to første filmene. I film tre har han blitt til en merkelig fyr med en helt psyko-enorm pukkelrygg, som later til å være psykisk ustabil. Hva i alle dager er vitsen med å gjøre slike forandringer? Greit nok at dette ikke er viktig for handlingen og slikt, men det virker bare teit å ta seg slike friheter.

For ikke bare å klage og syte kan jeg også snakke litt om dette med alder. Det er jo et hett tema. Kommer f.eks. de tre hovedkarakterene til å bli byttet ut i løpet av de fire siste filmene? I følge imdb kommer Harry Potter and the Half-Blood Prince tidligst ut i 2008. Dette er sjette og nest siste bok, så da kan der være rimelig å anta at den siste filmen kommer i 2009 eller 2010. I sjuende bok skal karakterende i følge bøkene være 17 år. I 2010 kommer Rupert Grint, som er den eldste av de tre, faktisk to år eldre enn Emma Watson, til å være 22 år gammel. I film nummer to hevdet jo Tom Riddle frekt at han var 16 år, mens han ble spilt av en mann på 23. Nå hadde jo riktignok ikke han en enorm rolle, men jeg synes det gikk greit. Min mening er at dette er å foretrekke fremfor å putte noen nye i rollene. Men så er det jo ikke sikkert at filmene blir laget i det tempoet, det innebærer jo at de fire siste må lages på 6 år, og alle disse barna skal vel også ha tid til å sove og å gå på skolen.

For å ta litt personlige nyheter helt til slutt, så tror jeg jammen at jeg er i ferd med å bli forkjølet igjen. Jeg har i allefall skaffet meg en skikkelig ubehagelig tett nese. Jeg tror kanskje også at jeg ikke kommer til å skrive i morgen. Det har seg jo slik at jeg i utgangspunktet sa hver avisdag, og jeg innledet også året med å ikke skrive søndag 2. januar. I ettertid har jeg irritert meg litt over dette, siden jeg har skrevet hver søndag siden da, og nå har jeg kommet frem til at det sikkert er best å la være å skrive noen flere søndager, så det ikke skal bli med den ene irriterende søndagen.

-Tor Nordam
-Camilla Ulleland Hoel

Versions:

Version 1

Tor, 29.01.05 23:59

Version 2

Tor, 24.07.10 23:37