Most recent comments
2021 in Books -- a Miscellany
Are, 2 years, 6 months
Moldejazz 2018
Camilla, 4 years, 11 months
Romjulen 2018
Camilla, 5 years, 6 months
Liveblogg nyttårsaften 2017
Tor, 6 years, 6 months
Liveblogg nyttårsaften 2016
Are, 7 years, 6 months
Bekjempelse av skadedyr II
Camilla, 5 months, 3 weeks
Kort hår
Tor, 3 years, 6 months
Ravelry
Camilla, 3 years, 1 month
Melody Gardot
Camilla, 4 years, 12 months
Den årlige påske-kommentaren
Tor, 5 years, 3 months
50 book challenge
Camilla, 6 months, 2 weeks
Controls
Register
Archive
+ 2004
+ 2005
+ 2006
+ 2007
+ 2008
+ 2009
+ 2010
+ 2011
+ 2012
+ 2013
+ 2014
+ 2015
+ 2016
+ 2017
+ 2018
+ 2019
+ 2020
+ 2021
+ 2022
+ 2023

Første dag med ny optikk (med bilder fra Henningfest).

Ja, da er det altså andre dagen med ny optikk, men i går teller ikke, for da tok jeg bare masse bilder av bokhyller og slikt jeg kunne se fra sofaen for å sjekke skarphet og slikt. I dag fikk jeg teste godsakene på folk, og det er mye bedre, derfor er dette den første ekte dagen med ny optikk. Og jeg må bare si at jeg er blown away (blåst bort).

For å begynne med 50mm 1,4 linsen, så tenkte jeg at den kunne jo være fin til å ta litt bilder av folk på litt nært hold, og det må jeg si. Knivskarpe bilder av folk rundt bordet på en cafe f.eks., ingen problemer. Blitsen er det bare å hive, den trenger du ikke. Æ har tre ord te dæ mann: Knall, knall, knall! For de som ikke digger å lese om optikk kommer noe eksempelbilder her. Vi begynner friskt med et bilde av undertegnede. Jeg er tilhenger av cred til fotografen, men jeg vet faktisk ikke hvem som tok dette. Sannsynlige kandidater er Jørgen, Tore, Anders og Eivind.


Det som kan være greit å legge merke til er at det er minimal dybdeskarphet. Den nærmeste delen av brillene er skarp, nesen er uskarp. Det er en konsekvens av av det dette er et svært lyssterkt objektiv, som er brukt på full åpning. Det gjelder forsåvidt alle bildene. Neste bilde ut er et av Henning. Dette ser jeg for meg at det er Jørgen som har tatt, og jeg nøler ikke med å utrope det til sterk kunst.


Her har vi et nokså pent portrett av Tangen. Ikke så mye å si om det, annet enn at det er nokså pent. Fotograf: Tor eller Jørgen.


Oi, hva er dette? Det er to av Calcuttaguttas skribenter, Tor (t.h) og Jørgen (ikke t.h.). Fotograf er sikker Anders, Tore eller kanskje Eivind.


Kjelling ja, han er en skikkelig luring. Det ser man tydelig på dette bildet, som jeg faktisk er helt sikker på at det er jeg som har tatt. Dette er tatt med en anne linse, en AF Nikkor 105mm 2,0 DC, som også er et frekt objektiv, men litt vanskeligere å bruke siden det både er litt mørkere og er lengre, og dermed krever kortere tider hvis det skal håndholdes. Men det at det er litt lengre gjør også at man får tette portretter uten å tråkke i folks salat, og det er jo en fordel. Den tilsynelatende magiske Defocus Control har jeg ikke testet så mye ennå.


Here is some more Kjelling for that ass, this one is called da Shiznit. You're about to go downtown bitch, right here on the station that plays only platinum hits, that's 187,4 on your FM dings, if you're lickin' that's W-Ballz.


Til slutt vil jeg presentere et skikkelig følsomt portrett av Jon. Jeg vet at mange av dere tenker "Hvordan gjør han det?" og "Han er så flink, jeg skulle ønske jeg var like flink som Tor,", men sannheten er at alle kan ta slike bilder av Jon. Det første du må gjøre er å stille deg et sted med bra nok lys, så du slipper blitz, og så er det bare å knipse i vei. Alle bilder av Jon blir sterke. For å få akkurat dette bildet sa jeg "Se hard ut nå da Jon".


Og det var de bildene jeg tenkte å presentere i dag. For å snakke litt mer generelt om dette med foto, så må jeg jo bare innrømme at jeg som vanlig ble skuffet da jeg kom hjem og oppdaget at nokså mange av bildene ble uskarpe. Det er nok to grunner til det. For det første er bildene tatt med lyssterk optikk på full åpning, og har følgelig minimal dybdeskarphet. Det vil si at når jeg f.eks. fokuserer på Tore mens han står og snakker med noen, og han flytter seg bare et par cm, så kan han flytte seg helt ut av fokus. Den andre grunnen er at alle bildene er tatt håndholdt, og for å få skarpe bilder med håndholdt er det vanlig å si at man må ha en lukkertid kortere enn 1/[brennvidden]. Jeg tror det er bedre å bruke enda kortere enn dette med en dslr med crop-faktor 1,5, og en del av bildene var nok litt i grenseland der. Jeg kjenner meg igjen fra lego-foto-dingsen vi var på i høst. Når jeg kom hjem med over 800 bilder, og begynte å se gjennom, så var det jævlig mye søppel, og det meste skyldtes de to tingene jeg har nevnt her. Men et og annet bra bilde ble det jo, og det får vi være fornøyde med. Hvis noen har sikker informasjon om hvem som har tatt de forskjellige bildene er det bare å maile, så skal jeg editere posten. Creddes den som creddes bør.

-Tor Nordam

Comments

Are,  24.01.05 02:48

Oj, kult! Jeg må bare spørre - hvor mye kostet den optikken, Tor?

Portrettbilder er bra. Jeg skulle sagt noe om det fototekniske her, men jeg har ikke nok peil. Jon Are burde kommentere.

Tor,  24.01.05 10:42

105mm 2,0 DC kostet ca 7000 i USA, ca 10500 i Norge.
50mm 1,4 kostet c 2000 i USA, ca 2800 i Norge.
Alle priser naturligvis i norske kroner.

Portrettbilder er skikkelig bra. Det er bare så irriterende at det stort sett er akkurat litt for mørkt hos folk, i allefall på fest med dempet belysning og slik.

Hvis du planlegger å kjøpe Nikonoptikk, og lurer på hva som er bra, kan du sjekke ut www.naturfotograf.com. Det kan du egentlig gjøre uansett, fordi han har en del fine bilder der, og skriver en del om IR og UV fotografering med digitalkamera.

Anders G.,  24.01.05 12:25

Nå er ikke jeg akkurat dreven på fotografering så mye av den tekniske informasjonen sa meg lite. Artikkelen var heldigvis god underholdning uansett. Spesielt kan jeg vel nevne at jeg lo høyt når jeg leste om "grunnlaget" for bildet av Jon. Det var forøvrig interessant å se hvordan Kjelling ser ut også, og jeg er forresten også mektig imponert over det fantastiske kunstbildet. Utstilling neste! :D

Diverse,  24.01.05 19:04

Nei, disse bildene forestiller da ikke meg! Jeg ville aldri bli sett levende i en slik skjorte, og dessuten er jo denna fyren ubarbert og jævlig.

-- Den ekte Kjelling

Dag Martin,  24.01.05 20:56

Neste gang det er fest synes jeg Tor burde sette opp et lite studio en eller annen plass i lokalet.
Når folk begynner å finne formen kan han huke tak i de og ta flotte portrettbilder de kan sende til slekta si.

Jørgen,  25.01.05 00:22

nais
Category
Pictures
Tags
optikk
Henning
fest
Tor
Trond
Jørgen
Kjelling
Jon
Views
5247
Google hits
1
Last google search
nikkor 105mm dc
Last edited by
Tor, 24.07.10 17:52