Most recent comments
2021 in Books -- a Miscellany
Are, 2 years, 2 months
Moldejazz 2018
Camilla, 4 years, 8 months
Romjulen 2018
Camilla, 5 years, 2 months
Liveblogg nyttårsaften 2017
Tor, 6 years, 2 months
Liveblogg nyttårsaften 2016
Are, 7 years, 2 months
Bekjempelse av skadedyr II
Camilla, 2 months
Kort hår
Tor, 3 years, 2 months
Ravelry
Camilla, 2 years, 9 months
Melody Gardot
Camilla, 4 years, 8 months
Den årlige påske-kommentaren
Tor, 4 years, 11 months
50 book challenge
Camilla, 2 months, 3 weeks
Controls
Register
Archive
+ 2004
+ 2005
+ 2006
+ 2007
+ 2008
+ 2009
+ 2010
+ 2011
+ 2012
+ 2013
+ 2014
+ 2015
+ 2016
+ 2017
+ 2018
+ 2019
+ 2020
+ 2021
+ 2022
+ 2023

RSS

Av og til føler jeg meg veldig gammel i møte med ny teknologi. Jeg har for eksempel ennå ikke hatt en IQ-telefon, og jeg greier heller ikke å like twitter. For meg fremstår det bare som en hel masse rot uten noen sammenheng, der det er nesten umulig å følge en tråd. Jeg følger heller ikke med på reddit og digg og alle disse andre moderne tingene, og akkurat når jeg begynte å føle meg komfortabel med make kom Paul Anton trekkende med CMake. Jeg er heller ikke på Facebook, selv om akkurat det er jeg ganske komfortabel med. Men det er ikke poenget i dag.

Poenget i dag er at jeg har oppdaget RSS. Lenge var RSS noe jeg hadde hørt om, men som jeg ikke benyttet meg av. Og det fikk meg til å føle meg gammel. Nå har jeg imidlertid begynt å ta det i bruk, men nå ser jeg ikke poenget, og det får meg til å føle meg kjempegammel.

Som sikkert mange andre har jeg lagt meg til en dårlig vane som går ut på at jeg leser nyheter på nettet. Ikke en dårlig vane i seg selv, men veldig ofte tar jeg meg selv i å sjekke Aftenposten selv om det bare er et kvarter siden sist, og det stod ikke noe interessant denne gangen heller. Det finnes naturligvis forskjellige løsninger på dette problemet, som for eksempel å lukke nettleseren hver gang man er ferdig å sjekke noe, men det funker ikke alltid så bra, siden jeg ofte leser artikler på nettet eller sjekker opp hvordan man gjør et eller annet i fortran, og dermed trenger å ha nettleseren oppe mens jeg jobber.

I høst, etter å ha fått meg en iPad, oppdaget jeg imidlertid RSS, og jeg gikk til anskaffelse av Reeder, som er en app som viser deg Google Reader-feeden din i et elegant og behagelig brukergrensesnitt. Jeg ble umiddelbart glad i denne appen, som nå forøvrig også har kommet for Mac, og tenkte at her hadde vi redningen. Så jeg satte den opp til å abonnere på de nettavisene jeg typisk sjekker, jeg tok meg tilogmed bryet med å finne ut hvilke sub-feeds jeg ville lese fra Aftenposten og Guardian og slikt, og deretter var jeg kjempefornøyd med meg selv. Helt til jeg oppdaget at jeg til sammen fikk inn rundt tusen nye artikler om dagen, og at det kom inn så mange nye mens jeg forsøkte å bla igjennom at det aldri tok slutt.

Jeg trimmet listen over feeds jeg abonnerte på ganske kraftig, og jeg testet til og med en annen leser (The Early Edition, ser ganske frekk ut på bildene, funker ikke like bra i praksis), men jeg greier fortsatt ikke å bli helt komfortabel med konseptet RSS. Så om noen som er litt mer oppdaterte på denslags kunne dele noen tanker om hvordan man effektivt utnytter RSS, og hvordan man holder seg oppdatert på nyheter uten å kaste bort halve dagen på å sjekke nettaviser, hadde jeg vært svært takknemlig.

-Tor Nordam

Comments

Jeg bruker bare rss gjennom toolbaren i firefox. Istedet for å ha en link til bbc news har jeg et rss feed som dukker opp som en slags drop down-meny når jeg klikker på den. Jeg har det samme på de aller fleste bloggene jeg følger med på. Men jeg mistenker at jeg nok ikke utnytter potensialet i teknologien. Heldigvis har det aldri vært målet mitt.
Finn Arne,  10.03.11 09:59

Heppsann - poenget med RSS er vel å ikke bruke det til nettaviser og andre ting som en vanligvis leser, (spesielt de med ekstremt stort volum) men heller til å holde et halvt øye med alle de (tidvis) interessante bloggene som poster innimellom der ute uten å måtte gå til dem hver eneste dag, for da går jo fort hele arbeidsdagen (Calcuttagutta er for eksempel i denne kategorien). Jeg er helfrelst RSS-bruker og får kanskje 200 innlegg om dagen gjennom RSS-leseren min (bruker Google Reader på Macen og Byline til iOS). Og da luker jeg jevnlig i abonnementene mine, blir en feed uinteressant dropper jeg den. Ting jeg synes er spesielt spennende kan jeg lett markere for å dele gjennom Google Reader, slik at det dukker opp under "Things I have enjoyed reading lately" i sidemenyen på nettsiden min eller her: http://www.google.com/reader/shared/finn.arne.jorgensen

Det tar jo mye (for ikke å si bortimot alt) av oppmerksomheten bort fra designet til nettsiden artiklen kommer fra, og man mister vel noe av det kontekstuelle, men som regel foretrekker jeg å fokusere på innholdet. Har sett en tendens til at en del nettsider sier rett ut at vi ikke orker bruke så mye tid på design fordi de aller fleste leserne leser innholdet gjennom RSSen...

Og dessuten elsker jeg Twitter. Men som med alle andre datafloder krever det akttiv luking og håndtering for å sikre at man får noe vettugt ut av det.
Tor,  10.03.11 12:56

Det er i grunnen det jeg har hørt fra flere. At RSS er best til ting som ikke oppdateres så ofte.

Men du som åpenbart er en nye-medier-guru, til tross for at du er eldre enn meg (og dermed får meg til å føle meg enda mer underlegen), har du noen tips å dele når det gjelder å holde seg oppdatert på krig og fred og politikk og slikt uten å bruke hele dagen på nettet?
Tor,  13.03.11 10:52

Jeg innså akkurat at ut fra det du sier bør jeg legge til kommentarer i RSS-matingen hvis jeg håper å få svar fra deg. Noen som har meninger om det? En egen strøm? Samme strøm? Og hva med lynforumet?
Finn Arne,  13.03.11 17:26

Ikke legg dem i samme strømmen, nei. Jeg ville heller anbefalt å legge "Email notification"-valget nede ved kommentarfeltet, da ville det blitt enklere å huske det. For jeg glemmer det som regel...

Tips til ting som hjelper deg å forstå verden? The Atlantic er en glitrende avis, spesielt teknologisiden (http://www.theatlantic.com/technology/) Har blitt kjent med noen av journalistene der gjennom Twitter, håper å få anmeldt boken min der. :-) Gearfuse hadde en riktig god journalist, men han ble sparket ut for å være for "high brow" (f.eks. artikler som denne: http://www.gearfuse.com/unevenly-distributed-minecraft-or-i-have-no-mouth-and-i-must-build/) Jeg liker også BLDGBLOG (http://bldgblog.blogspot.com/)

Også disse, såklart: http://stuffacademicslike.org/ og http://shitmystudentswrite.tumblr.com/

Og ellers, for å holde seg sånn generelt oppdatert så anbefaler jeg jo Twitter. Man får med seg ganske mye rart der uten å bruke så altfor mye tid på det, selv om det er endel folk som bruker altfor mye tid der...
Tor,  13.03.11 20:13

Særlig det med epostvarslingknappen.

Men hva med en separat kommentarfeed, tror du på det?
Finn Arne,  13.03.11 20:28

Er ikke uvanlig å ha det, men jeg tror vel at jeg aldri har abonnert på en...

Are,  09.04.11 23:22

Jeg bruker Google Reader fra nettleseren både på mobil og på PC mange ganger om dagen. Synes det fungerer bra. Abonnerer på Aftenposten, NRKs utenlandsnyheter, Engadget, en del blogger, mine Google-kontakter sine delte poster og diverse annet.
Interessant nok velger jeg å lese Dagsavisen og BBC på web, og ikke via RSS. Vet ikke helt hvorfor det har blitt sånn. Kanskje jeg liker helhetsbildet jeg får av å gå inn på de respektive forsidene.

Det jeg spesielt setter pris på med RSS er at jeg kan suse over 50-100 nyhetsinnslag på et par minutter, markere dem som "Lest", og på den måten følge med på mye rart uten å bruke noe særlig tid.

En periode hadde jeg også twitter-feeds inn i RSS-strømmen min, men det ble simpelthen for mye støy. Twitter og Facebook har jeg omtrent sluttet å følge med på, og når jeg gjør det er det gjennom TweetDeck på telefonen. Google Buzz dukker opp i Gmail, så det får jeg stort sett med meg (volumet er også mindre).