Most recent comments
2021 in Books -- a Miscellany
Are, 2 years, 2 months
Moldejazz 2018
Camilla, 4 years, 8 months
Romjulen 2018
Camilla, 5 years, 2 months
Liveblogg nyttårsaften 2017
Tor, 6 years, 2 months
Liveblogg nyttårsaften 2016
Are, 7 years, 2 months
Bekjempelse av skadedyr II
Camilla, 2 months
Kort hår
Tor, 3 years, 2 months
Ravelry
Camilla, 2 years, 9 months
Melody Gardot
Camilla, 4 years, 8 months
Den årlige påske-kommentaren
Tor, 4 years, 11 months
50 book challenge
Camilla, 2 months, 3 weeks
Controls
Register
Archive
+ 2004
+ 2005
+ 2006
+ 2007
+ 2008
+ 2009
+ 2010
+ 2011
+ 2012
+ 2013
+ 2014
+ 2015
+ 2016
+ 2017
+ 2018
+ 2019
+ 2020
+ 2021
+ 2022
+ 2023

The Costa Story

Av en eller annen grunn tenker jeg på Costa som en bedre kjede enn Starbucks. Kanskje fordi det er en britisk kjede, ikke en amerikansk? Kanskje fordi den ble grunnlagt av to italienere, ikke tre amerikanere? Kanskje fordi den har navn etter nevnte italienere (som er brødre), og ikke etter en figur i en irriterende amerikans SciFi-serie? Kanskje fordi
Bruno and Sergio Costa set up their coffee roastery in Lambeth, London in 1971, supplying local caterers and coffee shops with their slow-roasted blend mocha Italia.

skjønt det ville være en tullegrunn siden
The three were inspired by entrepreneur Alfred Peet (whom they knew personally) to sell high-quality coffee beans and equipment.

Uansett hva det er, det er bare tull og tøys. Costa er minst like ille. I dag oppdaget jeg nemlig en reklame på min lokale Costa (som forøvrig er den eneste kaffebaren i sikkert en halv kilometers omkrets fra King's Buildings, og den nest nærmeste er dessuten også en Costa) som forkynnet at de viktigste ingrediensene i en god kaffe, foruten god kaffe, er en dyktig barista, og en annen som hadde et bilde av en ekte espressomaskin (og med det mener jeg en slik der du pakker kaffen selv) og tekst som indikerte at Costa tok kvalitet på alvor. Så hva er galt med det, det høres jo fint ut? Vel, det som er galt med det er at dette skiltet var plassert oppå en uekte espressomaskin (og med det mener jeg en slik der du trykker på cappucino-knappen for å lage en cappucino, etc.), i en kaffebar der zombiene som jobber der ikke kunne gitt mer blanke i kvaliteten på kaffen.

En annen tvilsom reklame Costa har brukt er denne:

Coffee lovers prefer Costa*

Tar man seg tid til å lese fotnoten finner man ut at denne påstanden er basert på en blindtest der 157 deltagere fikk smake en Flat White fra Costa, og en Flat White fra Starbucks. Av de 84 deltagerne som identifiserte seg som «coffee lovers» foretrakk 62% kaffen fra Costa. Så ikke bare er det ikke snakk om noe overveldende flertall, men de sammenlignet med Starbucks, som i alle fall i min verden ikke akkurat er kvalitetskaffens høyborg.

Det er mulig kaffen ikke smaker så verst hvis man går til en Costa der de faktisk har en ekte espressomaskin og en av disse baristaene de skryter av på hjemmesidene sine, men på min lokale Costa er den i allefall ikke noe å rope hurra for, og når jeg ser hvor grove påstander de kommer med i reklamene sine er jeg sannelig ikke sikker på om jeg synes det er så synd at Starbucks tilsynelatende er i ferd med å ta over Edinburgh.

-Tor Nordam

Comments

Christian,  27.04.11 08:09

"Going to Starbucks for coffee is like going to jail for sex.
You know you're going to get it, but its going to be rough."

Jeg må tilstå at jeg har hørt om Starbucks, men aldrig om Costa..
Camilla,  27.04.11 09:02

De prøvde å lure meg inn i "The Costa Family". Jeg ble litt kvalm. Det verste var at de gjorde det da jeg var på mitt svakeste: rett før jeg skulle ut og fly. Sleske folk.

Jeg har ikke noe problem med Starbucks-navnet. Det er i det hele tatt helt greit for meg å oppkalle ting etter litterære mesterverk eller geeky serier. Det er den homogeniserende, onde effekten som plager meg.

Når det gjelder Costa, gikk jeg lenge og irriterte meg over en reklamekampanje de kjørte. Det sto:

Costa. Saving the World from Mediocre Coffee.

Eller noe i den dur. Strengt tatt er det jo sant. Selv om jeg ikke er sikker på om "saving" er det rette ordet.

Jeg hater kaffekjeder. Costa er intet unntak. Tvert imot. Jeg tror jeg heller ville drukket Starbucks. Men uansett måtte jeg være rimelig desperat.
Tor,  28.04.11 09:16

Jeg tror ikke Costa er så store utenfor Storbritannia. Men her er de over alt, på omtrent samme skala som Starbucks.
Category
Food
Tags
espresso
kaffe
kaffebar
Starbucks
Costa
Views
5276
Last edited by
Tor, 27.04.11 01:25