Most recent comments
2021 in Books -- a Miscellany
Are, 2 years, 2 months
Moldejazz 2018
Camilla, 4 years, 8 months
Romjulen 2018
Camilla, 5 years, 2 months
Liveblogg nyttårsaften 2017
Tor, 6 years, 2 months
Liveblogg nyttårsaften 2016
Are, 7 years, 2 months
Bekjempelse av skadedyr II
Camilla, 2 months
Kort hår
Tor, 3 years, 2 months
Ravelry
Camilla, 2 years, 9 months
Melody Gardot
Camilla, 4 years, 8 months
Den årlige påske-kommentaren
Tor, 4 years, 11 months
50 book challenge
Camilla, 2 months, 3 weeks
Controls
Register
Archive
+ 2004
+ 2005
+ 2006
+ 2007
+ 2008
+ 2009
+ 2010
+ 2011
+ 2012
+ 2013
+ 2014
+ 2015
+ 2016
+ 2017
+ 2018
+ 2019
+ 2020
+ 2021
+ 2022
+ 2023

Fremtiden

Det er ganske spennende å jobbe i et felt som numerisk fysikk, der alt man driver med automatisk får en ganske betydelig drahjelp fra Moores lov. For de som ikke kjenner den, sier Moores lov at kompleksiteten til integrerte kretser dobles hver 18. måned, som omtrent er det samme som at regnekraften man får for en konstant mengde penger dobles hver 18. måned. Et veldig håndfast eksempel på dette er at når jeg begynte som stipendiat i desember 2008 fikk jeg en ny datamaskin, som den gangen var den kraftigste maskinen i linux-klyngen til instituttet, men de stipendiatene i korridoren vår som begynte 18 måneder senere fikk maskiner som er omtrent dobbelt så kraftige.

Jeg leste en gang en artikkel av en fremtidsforsker som hevdet at med en gang et vitenskapelig felt blir dominert av informasjonsteknologi, begynner utviklingen å følge Moores lov, og han ga medisin som et eksempel på et felt som er i ferd med å bli dominert av informasjonsteknologi. Jeg skjønte ikke helt hva som var poenget før tidligere i dag, da jeg gikk på et foredrag av en fyr som jobber med å designe medisiner. Han fortalte at de har en database med omtrent 80 millioner ligander, som vi for enkelhets skyld kan kalle virkestoffer, og at de bruker modeller fra fysikken til å simulere hvordan disse virkestoffene påvirker ulike proteiner. Veldig mange sykdommer skyldes at proteiner gjør noe de ikke skal, eventuelt ikke gjør noe de skal, så utvikling av medisiner handler derfor ofte om å finne et stoff som kan påvirke et bestemt protein på en eller annen måte, helst uten å påvirke andre proteiner.

Jeg husker ikke tallene, men han sa i alle fall at i dag tar det rundt en dag å simulere vekselvirkningene mellom alle disse stoffene med et beskjedent antall proteiner, og dette er veldig mye brukt i medisinsk forskning. Han anslo videre at om 8-10 år vil man være i stand til å simulere hvordan alle disse stoffene vekselvirker med alle proteinklassene i menneskekroppen i løpet av en dag, takket være Moores lov. Disse teknikkene eiliminerer ikke behovet for klinisk testing av medisiner, men det gjør at man kan være mye sikrere på resultatet før man setter i gang en klinisk test, og det vil føre til at medisiner kan utvikles raskere og billigere.

En annen konsekvens av Moores lov er at hvis du skal gjøre en stor utregning kan det faktisk lønne seg å drikke kaffe i noen måneder før du setter igang. Dette har vært analysert i artikkelen The Effects of Moore's Law and Slacking on Large Computations, der de essensielt påpeker at hvis du skal gjøre en beregning som tar mer enn 36 måneder vil det lønne seg å vente 18 måneder før du setter i gang, siden datamaskinene da har blitt dobbelt så kraftige, og beregningen din dermed vil ta halvparten så lang tid. Artikkelen regner faktisk ut den optimale tiden du bør tilbringe på stranden for å få gjort mest mulig i løpet av en bestemt tid.

Det er spennende tider vi lever i, rett og slett, og det er ganske kult å dra på konferanser der man kan høre folk fortelle hva de bruker verdens raskeste datamaskiner til.

-Tor Nordam
Camilla likes this

Comments

Ole Petter,  02.11.11 15:15

Hva tror du om Singulariteten (http://en.wikipedia.org/wiki/Technological_singularity), Tor?
Tor,  17.11.11 22:57

Jeg vet egentlig ikke helt. Jeg har tenkt litt på dette, spesielt i forbindelse med at jeg tok et fag om kunstig intelligens og evolusjonære algoritmer og denslags. En del av poenget i det faget var at slike programmer kan komme opp med løsninger mennesker aldri ville kommet opp med, og som vi ikke engang skjønner hvorfor funker, men programmet er fortsatt skrevet for å løse ett spesifikt problem, og det gjør jo ikke noe annet.

Jeg tror jeg er skeptisk. Men jeg holder meg til denne regelen for å være på den sikre siden.
Category
Physics
Tags
USA
numerisk fysikk
Konferanse
Moores lov
CCP2011
proteiner
biofysikk
Views
4843
Google hits
2
Last google search
numerisk fysikk