Most recent comments
2021 in Books -- a Miscellany
Are, 2 years, 3 months
Moldejazz 2018
Camilla, 4 years, 8 months
Romjulen 2018
Camilla, 5 years, 3 months
Liveblogg nyttårsaften 2017
Tor, 6 years, 3 months
Liveblogg nyttårsaften 2016
Are, 7 years, 3 months
Bekjempelse av skadedyr II
Camilla, 2 months, 3 weeks
Kort hår
Tor, 3 years, 3 months
Ravelry
Camilla, 2 years, 10 months
Melody Gardot
Camilla, 4 years, 9 months
Den årlige påske-kommentaren
Tor, 5 years
50 book challenge
Camilla, 3 months, 2 weeks
Ten years ago
Binærfiler
Tor
Controls
Register
Archive
+ 2004
+ 2005
+ 2006
+ 2007
+ 2008
+ 2009
+ 2010
+ 2011
+ 2012
+ 2013
+ 2014
+ 2015
+ 2016
+ 2017
+ 2018
+ 2019
+ 2020
+ 2021
+ 2022
+ 2023

Manglende type

Camilla spurte hvordan jeg hadde det på jobb i går, og jeg sa jeg hadde det bra. Hun spurte om jeg ikke hadde noe mer å si enn at jeg hadde det bra, kanskje en morsom historie å fortelle eller noe, og etter å ha tenkt meg litt om kom jeg på at jeg opplevde noe litt småfestlig. Jeg advarte riktignok om at det neppe kom til å bli en klassisk anekdote, men mer en ting å småhumre over i riktig selskap.

Det begynte med at jeg prøvde å kompilere et stykke fortran jeg nettopp hadde gjort noen endringer i, og kompilatoren klagde over at int ikke hadde en type. Som vi vet er jo int en intrinsic i fortran, så den har åpenbart en type. Jeg hadde nettopp spurt en av mine kolleger om en rekke andre ting, så jeg tenkte jeg skulle prøve å finne ut av dette problemet på egenhånd. Man ønsker jo å fremstå som resurssterk og selvhjulpen.

Jeg googlet litt etter feilmeldinger om manglende type fra ifort, og Stack Overflow indikerte at i noen tilfeller kan det se ut som om det er funksjonen selv som mangler type, mens det egentlig er argumentet det er noe galt med. Aha, tenkte jeg, og konkluderte med at det sikkert var noe galt med kind-parameteren, så jeg endret begge argumentene til hardkodede heltall, og kompilerte på nytt til samme feilmelding. På dette tidspunktet kom en kollega gående forbi kontoret mitt, så jeg påkalte oppmerksomhet, og det viste seg at dette var et slikt tilfelle der jeg burde spurt om hjelp i stedet for å prøve å være selvstendig, for han kunne umiddelbart fortelle meg at vi av historiske årsaker kompilerer i case-sensitive-flagget til ifort, og feilen var dermed at jeg hadde skrevet int i stedet for INT.

Ikke helt en klassisk anekdote, føler jeg, men kanskje noe å trekke frem når man deler skrekkhistorier om fortran over et glass brunt brennevin?
Camilla, Are, Kjellove likes this

Comments

Camilla,  19.03.13 23:39

men første del av den historien er hysterisk morsom.

men kanskje på julebord og i begravelser?

Are,  20.03.13 14:04

Jeg oppfordrer til å gjøre som jeg konsekvent gjør på min jobb - lage en wiki-side eller lignende der jeg legger inn alle problemstillinger jeg kommer ovenfor som er i kategorien "google dette litt" eller "må jeg spørre noen snart", og så legge inn svaret når jeg får det/finner det.

FAQen vår har vel en 50-60 innslag nå, og jeg tror nestemann som begynner vil anse meg for å være en meget klok systemutvikler.
Tor likes this
Tor,  20.03.13 21:51

Vi har allerede vår egen wiki, som vi bruker mye til dokumentasjon, skjønt jeg tror det er mer brukerorientert dokumentasjon. Men det er absolutt en god idé.
Are likes this

Are,  21.03.13 00:09

Kunsten er å ha absolutt ingen terskel for å redigere den FAQ-sida. Så fort du får en feil som den over - rett inn og dunke inn en overskrift "int has no type - solution tba". Og så så fort du har en løsning, inn med den, samme hvor dårlig skrevet og rotete den er.

Jeg har opplevd at folk sitter med sine egne private "FAQ"-dokumenter som de vegrer seg for å dele, fordi ting skal renskrives og gjøres helt riktig osv - da skjer det aldri. Terskelen for kunnskapsdeling må være så nærme null som mulig.

Hvis man er disiplinert sjøl og dunker inn alt av problemer man bruker mer enn et halvt minutt på å finne ut av, har man snart en diger FAQ-side hvor man kan fritekstsøke seg frem til nyttig info. Utrolig deilig når man får et problem for andre gang og tenker "hva var nå dette igjen..." - åpner FAQ - søker - bingo.

Og hvis man får med seg noen andre på teamet blir det selvfølgelig enda bedre. Var på et utviklingsprosjekt med 30-40 utviklere, og vi var vel kanskje rundt 10 som brukte siden aktivt - knallsuksess. Det er overraskende mange dustete problemer man kommer over som gjentar seg med et intervall på noen uker eller måneder, og som man bruker masse energi på å løse flere ganger.

Forresten er det også litt trøst i en sånn FAQ-side hvis man bruker uvettig mye tid på et dustete problem - man har kanskje brukt alt for mye tid, men man har i alle fall nedtegnet litt kunnskap på veien, sånn at man kanskje får betalt tilbake litt av den tiden etterhvert.

Som du skjønner er dette mitt favorittiltak hva kunnskapsdeling angår :)
Tor likes this

Anders K.,  21.03.13 01:07

"Terskelen for kunnskapsdeling må være så nærme null som mulig."

Helt enig. Når det er sagt, har vi også en wiki på min jobb. Den har vært i bruk siden cirka 2008, og inneholder nå 1000+ sider, hvor anslagsvis 75% er utdatert eller så rotete at det er ugjenfinnbart. (Eksempel: Alt ligger på toppnivå, uten noen kategorier. De tjue første sidene man ser heter typisk "bbbbb" og inneholder kun ordet "test".)

Av den resterende fjerdedelen er omtrent halvparten skrevet i stikkordform og uforståelig for andre enn den som skrev det. Forutsatt at vedkommende husker hva det dreide seg om.

Jeg er kjempefan av en fungerende og ryddig wiki. Men de vokser ikke på trær.
Tor, Ulf likes this

Are,  21.03.13 12:55

Fint med ryddig wiki, men jeg tar lett en rotete og oversiktelig wiki med masse innhold fremfor en ryddig en som er tilnærmet tom. Og min erfaring er at folk ikke gidder å bidra så snart det kreves noe som helst innsats for å legge inn innhold.

Det sier jo litt om hvor vanskelig det er å få til en struktur som faktisk fungerer at den strukturen jeg helt bevisst velger er tilnærmet ingen struktur i det hele tatt. Den nyttige FAQ-siden kunne sikkert vært delt opp i undersider om miljøoppsett, programmeringsspørsmål, databasespørsmål, problemer med tredjepartsverktøy og så videre... men da blir det med en gang vanskeligere å bidra, og vanskeligere å finne innholdet etterpå.

Bedre å bare ha en diger dunge med info man kan fritekstsøke i.
Når dette slutter å fungere, fordi siden simpelthen blir for stor og tar for lang tid å rote gjennom - da skal jeg vurdere noe struktur, men ikke før.

Skal sies at akkurat dette bruksområdet trolig er bedre egnet til "dunge"-konseptet enn mange andre, siden de fleste problemene som regel har stikkord knyttet til seg - en konkret feilmelding eller et konkret navn på verktøy el.

Hva slags innhold er det mest av på wikien deres?
Tor,  22.03.13 09:26

Jeg gjorde muligens min første redigering av en wiki noensinne i går, da jeg la inn beskrivelsen av denne feilen. Skjønt egentlig vet jeg ikke om en wiki er den beste platformen for slike ting. Hva med bare en stor, felles tekstfil man kan søke i med grep uten å forlate terminalens lune rede?

Wikien vår virker ganske strukturert, med kategorier og gode greier, og ganske mye forskjellig informasjon. Jeg har ikke testet søkefunksjonen ennå, men at den er rask og lett å bruke er vel det som avgjør om systemet er brukandes eller ikke?
Category
Technology
Tags
programmering
fortran
jobb
ifort
Views
6386