Most recent comments
2021 in Books -- a Miscellany
Are, 2 years, 6 months
Moldejazz 2018
Camilla, 4 years, 11 months
Romjulen 2018
Camilla, 5 years, 6 months
Liveblogg nyttårsaften 2017
Tor, 6 years, 6 months
Liveblogg nyttårsaften 2016
Are, 7 years, 6 months
Bekjempelse av skadedyr II
Camilla, 5 months, 3 weeks
Kort hår
Tor, 3 years, 6 months
Ravelry
Camilla, 3 years, 1 month
Melody Gardot
Camilla, 4 years, 12 months
Den årlige påske-kommentaren
Tor, 5 years, 3 months
50 book challenge
Camilla, 6 months, 2 weeks
Controls
Register
Archive
+ 2004
+ 2005
+ 2006
+ 2007
+ 2008
+ 2009
+ 2010
+ 2011
+ 2012
+ 2013
+ 2014
+ 2015
+ 2016
+ 2017
+ 2018
+ 2019
+ 2020
+ 2021
+ 2022
+ 2023

It's summer. Time to drink Frappucino

Det stod det på reklameplaktater over alt sist jeg var i London (sa Tor verdensvant). Det var reklame for en iskaffevariant, og på samtlige plakater var det bilde av en person som drakk dette brygget i øsende regnvær. Ganske morsomt faktisk, mange forskjellige bilder, veldig flotte.

Forøvrig så var det også reklamer for sports-BH, med bilde av en fotballdame iført denne, og påskriften "Only the ball should bounce". Og reklamer for en bok som het No More Excuses, from the famous author of Stop Making Excuses. Engelskmenn later til å lett la seg påvirke av fjasete reklamer.

Men for å komme tilbake til iskaffe, så trenger du først espresso. Det lager du enten med en espressomaskin, eller en espressokanne, eller mokakanne som det også kalles. Moka med en k fordi det var et merke som lagde slike tidligere. Om du vil ha god espresso bør du enten sette av fire-ti tusen til en espressomaskin, eller kjøpe en slik kanne for 250. Fordelen med en maskin er naturligvis at den også kan skumme melk, men kaffen i en billig maskin blir underlegen en slik kanne, fordi trykket og temperaturen og traktetiden lett blir feil.


I en slik kanne skal du ikke trykke kaffen noe særlig sammen, men heller lage en topp på filteret, slik at kaffen blir trykt sammen når du skrur igjen kannen. De fleste husstander i Italia bruker angivelig en slik kanne til å lage sin espresso, som de blander med melk og spiser sammen med en eller annen variant av croissant og kaller frokost. Pah! Kannen gir uansett bra kaffe, men ikke den samme cremaen som kjennetegner en kvalitetsespresso fra maskin. Dette med crema er imidlertid noe nymotens greier som ble et poeng på 20-tallet. Frem til da ble bare cremaen sett på som skum, og det var ikke viktig.


Så må kaffen avkjøles. Det gjør du best ved å putte espressoen i en shaker med is, og eventuell smakssirup (hasselnøtt er min favoritt), og shake. Her er det viktig å bruke nok is, samt å holde godt på lokket. Saken er nemlig den at hvis du har i kaffe, slenger på lokket og shaker, så vil du få deg en stor overraskelse. Når du begynenr å riste blir nemlig luften i shakeren oppvarmet og utvider seg, og lokket kan poppe av. Dette skjedde meg her en dag, og reslutatet var at både jeg og halve kjøkkenet ble sprayet med espresso.

Trikset er å bruke nok is til at du får kjølt ned kaffen uten at all isen smelter, og å holde godt på lokket til kaffen blir så avkjølt. Det er også lurt å vente litt før du lukker lokket skikkelig, for da blir luften oppvarmet på forhånd, og trykket får jevnet seg ut.

Når du så har shaket dette en stund heller du det (helst gjennom en sil) i et glass med melk og isbiter. Silen er for å ikke blande store og små isbiter, som er lite estetisk. Egentlig ikke viktig. Resultatet kan blant annet se slik ut:


Slike skal du helst drikke til lunsj, da man etter middag kun skal drikke espresso. Dette med å drikke kaffe med melk etter middag er en perversjon av italiensk kultur i regi av Starbucks.

-Tor Nordam

Disclaimer: Jeg husker ikke eksakt titlene på de to bøkene om unnskyldninger, bare at det var noe i den stil, og at de to titlene var så like at det ropte "Hei, folk kjøper jo denna skiten".

Comments

Are,  10.07.05 09:13

Fancy. Jeg innser at jeg går glipp av massevis av kultur fordi jeg ikke liker kaffe, men sånn er det. I grunn har jeg det samme problemet med øl. Hmmmmm.

Camilla,  10.07.05 12:25

Jeg velger som ikke-italiener å ignorere de finere detaljene i italiensk kultur. Sånn er jeg bare.
Jeg hadde tenkt å ta meg en cortado nå, men jeg tror jeg skal vente til etter middag.

Category
Food
Tags
reklame
iskaffe
Views
4988
Last edited by
Tor, 17.08.10 13:24