Most recent comments
2021 in Books -- a Miscellany
Are, 2 years, 6 months
Moldejazz 2018
Camilla, 4 years, 11 months
Romjulen 2018
Camilla, 5 years, 6 months
Liveblogg nyttårsaften 2017
Tor, 6 years, 6 months
Liveblogg nyttårsaften 2016
Are, 7 years, 6 months
Bekjempelse av skadedyr II
Camilla, 5 months, 4 weeks
Kort hår
Tor, 3 years, 6 months
Ravelry
Camilla, 3 years, 1 month
Melody Gardot
Camilla, 5 years
Den årlige påske-kommentaren
Tor, 5 years, 3 months
50 book challenge
Camilla, 6 months, 3 weeks
Ten years ago
Moldejazz 2014, del II
Tor
Controls
Register
Archive
+ 2004
+ 2005
+ 2006
+ 2007
+ 2008
+ 2009
+ 2010
+ 2011
+ 2012
+ 2013
+ 2014
+ 2015
+ 2016
+ 2017
+ 2018
+ 2019
+ 2020
+ 2021
+ 2022
+ 2023

Sykkellås

Jeg har lenge hatt et vanskelig forhold til sykkelnøkkelen min. Jeg har en lås av typen wire i plast, som jeg forsåvidt har vær veldig fornøyd med. På tvilsomme steder er det f.eks. lettvint å ta låsen gjennom begge hjulene og fast i et tre eller lignende. Vi har jo alle sett fastlåste fremhjul uten sykkel på, så vi vet at dette kan være kjekt.

For noen år tilbake rotet jeg imidlertid bort den ene nøkkelen, av to, som betydde at jeg fort kunne få problemer om jeg rotet bort den andre også. Og for å toppe det hele greide jeg jammen å knekke "håndtaket" på den gjenværende, på en slik måte at den ikke lenger lot seg feste til en nøkkelring. Det ble nødvendig å være konsekvent med plassering for at den ikke skulle forsvinne, og det greide jeg stort sett fint.

Andre ting som kan være verd å nevne, og som bidrar til låsens affeksjonsverdi er blant annet at den begynte å bli treg, men responderte veldig bra på litt CrossCountry olje. Dessuten ble plast-dekselet på lås-biten delvis knust en gang jeg lånte bort sykkelen til Tangen, som parkerte den i byen, og glemte den over natten, men den funket fortsatt fint. Altså var det bare en slik sjarmerende kosmetisk feil som gav den karakter.

Til slutt greide jeg allikevel å rote bort den siste nøkkelen. Det ble flyttingen som ble dens bane. Jeg skjønner ikke helt hvorfor, for det hadde vært ekstremt enkelt for meg å putte den fordømte nøkkelen i en lomme med glidelås eller lagt den i bilen tidlig i prosessen, men det gjorde jeg altså ikke. Mest sannsynlig ligger den blant alskens små dingser i en pose jeg ikke har sortert ennå, men jeg har så langt ikke funnet den, og det begynner å bli på tide å sykle igjen. Derfor lånte jeg universalnøkkel på jobben.


Jeg mener å ha lest noe om at en sykkellås skal kunne motstå tyver med normalt verktøy i tre minutter eller noe slikt for å gi penger tilbake på forsikringen, og det gjorde i allefall ikke min lås. Ca 0,4 sekunder tok det meg å klippe den. Ikke særlig imponerende.

Ettersom jeg nå ikke har lås må jeg skaffe meg en ny, og det spørs om jeg ikke kommer til å bruke bittelitt mer penger på lås denne gangen, og kjøpe en slik wirelås med slike skjellplater på eller noe i den dur.

Eller kan du lese falske myter om sykkeltyverier her.

Takk og godnatt.

-Tor Nordam

Comments

Are,  13.07.05 01:56

Jeg synes det var et veldig sterkt bilde av den tanga. En kar med en slik tang vil du ikke komme på kant med. Sykkellåsen min skjelver i buksene.

Anders G.,  13.07.05 23:47

De der rocker :) Klipte mange hengelåser i militæret - som de fleste andre :D

Hadde vært interessant å prøve på den jeg har nå, men jeg er ikke villig til å bruke 1000+ for å kjøpe en ny.. Det er vel en Kryptonite lås omtrent som denne jeg har - foruten at nøklen er en slik sylindersak.

Tor,  14.07.05 00:07

Er det en såkalt rørnøkkellås, av den typen de beskriver i myte nummer 4?

Anders G.,  14.07.05 00:15

Stygt redd for det ja. Skal ihvertfall sørge for at sykkelen er forsikra, og registrert i sykkelregisteret før jeg drar nedover. Mista en tidligere, ble stjålet fra kinoen, med andre ord 40 meter fra vakta til politiet - på den siden det er vindu. Ganske frekt.

Jon Are,  14.07.05 17:46

Skaff dere en brukt tullsykkel dere kan bruke til transport. Jeg har mistet to slike i Bergen og en i Trondheim året før (pluss et hjul), men med små utgifter siden det uansett var forsikret og billig ræl. Fullt mulig å finne forsvalige og helt kurante sykler til langt under 2k. Sivert kjøpte vel nettopp en godgammel Kona til 1k med innbytte av en brukt racer kjøpt året før. Lekesykkelen min har alltid stått innendørs låst med en ABUS City Chain jeg fikk til et par hundre kroner.

Tor,  14.07.05 18:59

Hva er dette med å få stjålet sykler egentlig? Hvordan går dere frem?

Sykkelen min, en gammel Kona med diverse deler som ser nokså sliten ut, har stått i suspekte deler av Trondheim sentrum flere netter uten å bli stjålet, festet med ovennevnte wirelås. På skolen har den også stått trygt, men der er det som regel både finere sykler og sykler som er lettere å stjele.

Jon Are,  15.07.05 13:20

Jeg må komme med en liten rettelse - jeg har mistet én sykkel i Bergen, ikke to, men altså to til sammen. Den som ble stjålet i Trondheim var litt mer fancy enn den i Bergen, siden det var den forrige treningssykkelen* min. Jeg hadde ikke solgt den fordi jeg ikke hadde fått noe særlig igjen for det, og jeg måtte uansett ha en transportsykkel. Låst med wirelås på Moholt studentby, så jeg var ikke fryktelig sjokkert da den forsvant. Den i Bergen var en cheap ass Merida som jeg betalte 3k for ny, men selv om den var brukt i all slags vær året rundt i 2 år, skjult fra omverdenen i bakgården og låst fast til en fastmontert sykkelstativthingy ble den likefullt bortført. Wirelås, så ikke noe problem å klippe, men jeg skjønner likevel ikke hvorfor man gidder å legge så mye arbeid å stjele en sykkel man kanskje kan få ~300kr for på det illegale markedet.

*en gang for lenge, lenge siden trente vi faktisk på sykkel. Syklet Birkebeinern og sånt. Nå leker vi bare.

Camilla,  20.07.05 22:12

Jeg vet ikke om den tanga der klassifiseres som normalt utstyr...
De stjal sykkelen min. Jeg hadde låst den fast til gjerdet og alt. Og det var en pent brukt damesykkel med korg og gode greier. For alt de visste kunne den ha tilhørt en bestemor med dårlige bein! Forferdelig oppførsel.

Tor,  15.10.05 15:43

For ikke lenge siden fant jeg faktisk igjen denne nøkkelen. Jeg stod å kastet noe papiravfall jeg av en eller annen teit grunn hadde tatt med opp til Trondheim igjen, og når jeg kom til bunnen av esken lå jammen nøkkelen der. Er det ikke typisk? Du kan være skråsikker på at straks du klipper låsen din går det bare 2-3 måneder, så finner du nøkkelen.

Torgar,  15.10.05 15:49

Men dette gjør jo ingenting, siden det er gøy å klippe låser :)

Tor,  15.10.05 16:02

Det er det. Langt gøyere enn å kjøpe nye låser, som dessverre også er en følge av dette.
Category
Miscellaneous
Tags
sykkel
sykkellås
boltesaks
lås
Views
9006