Most recent comments
2021 in Books -- a Miscellany
Are, 2 years, 6 months
Moldejazz 2018
Camilla, 4 years, 11 months
Romjulen 2018
Camilla, 5 years, 6 months
Liveblogg nyttårsaften 2017
Tor, 6 years, 6 months
Liveblogg nyttårsaften 2016
Are, 7 years, 6 months
Bekjempelse av skadedyr II
Camilla, 5 months, 3 weeks
Kort hår
Tor, 3 years, 6 months
Ravelry
Camilla, 3 years, 1 month
Melody Gardot
Camilla, 5 years
Den årlige påske-kommentaren
Tor, 5 years, 3 months
50 book challenge
Camilla, 6 months, 2 weeks
Controls
Register
Archive
+ 2004
+ 2005
+ 2006
+ 2007
+ 2008
+ 2009
+ 2010
+ 2011
+ 2012
+ 2013
+ 2014
+ 2015
+ 2016
+ 2017
+ 2018
+ 2019
+ 2020
+ 2021
+ 2022
+ 2023

Biodiesel

Rudolf Diesel fikk motoren sin til å gå av seg selv første gang 10. august 1893. Motoren hans gikk på peanut-olje, og på grunn av dette har 10. august blitt verdens biodieseldag (Som jeg synes alle burde begynne å feire med brask & bram). Dette til tross for at peanut-olje slett ikke er en biodiesel. Rudolf var allikevel ivrig på dette med biodrivstoff. Jeg siterer fra Wikikpedia:

In a 1912 speech, Rudolf Diesel said, "the use of vegetable oils for engine fuels may seem insignificant today, but such oils may become, in the course of time, as important as petroleum and the coal-tar products of the present time."

Og jommen fikk han ikke rett. Biodiesel er noe det forskes mye på i dag, i påvente av at vi skal bli tom for ekte, mandig diesel. Men hva er egentlig biodiesel?

Hvis vi går på www.biodiesel.org kan vi lese følgende under Biodiesel basics:

Biodiesel is the name of a clean burning alternative fuel, produced from domestic, renewable resources. Biodiesel contains no petroleum, but it can be blended at any level with petroleum diesel to create a biodiesel blend. It can be used in compression-ignition (diesel) engines with little or no modifications. Biodiesel is simple to use, biodegradable, nontoxic, and essentially free of sulfur and aromatics.

Jaha? Det sa meg ikke allverden. Det sa meg faktisk lite. Vi prøver Biodiesel definitions:

Biodiesel is a domestic, renewable fuel for diesel engines derived from natural oils like soybean oil, and which meets the specifications of ASTM D 6751.

Okai. Og hva sier så ASTM D 6751? Den sier så mye at jeg ikke kan lime det inn her, men du kan lese det her. Den er imidlertid ikke særlig interressant, bortsett fra akkurat den biten som forteller om egenskapene til stoffet.

Jeg går heller til wikipedia for å finne ut hva det dreier seg om. Der står det at biodiesel består av mono-alkyl estere av lange fettsyrer, fremstilt ved en "lipid transesterification" som konverterer oljen man bruker som utgangspunkt til estere. En transesterification kan du lese om her. I grove trekk tar man matolje, hiver oppi noe alkohol (sikkert metanol), og en Brønstedbase (sikkert kaliumhydroksyd) som funker som katalysator, og koker suppa en time eller noe slikt.

Dette fører til at biodiesel får forbrenningsegenskaper som ligner på vanlig diesel. Dermed kan det, i følge sider som lettvint lister opp fordeler, erstatte vanlig diesel i "de fleste" motorer med "få eller ingen" "modifikasjoner". Her er en festlig animasjon som viser hvor enkelt det er å konvertere bilen til biodiesel.

Det som er tøft med biodiesel er naturligvis at det er fremstilt fra planter, og dermed er det CO2-nøytralt, som vil si at produksjonen fjerner like mye co2 fra atmosfæren som det som slipper ut når det brennes. Det inneholder dessuten ikke aromater eller svovel, mens dagens diesel som brukes i USA inneholder ca 25% aromater og 500 ppm svovel. Her kan du lese en del spennende ting, blant annet at eksosen fra biodiesl lukter pommes.

Hva er så ulempene med dette? Først og fremst at det ikke produseres på langt nær nok matolje til å dekke verdens dieselbehov. Her står det at i 1999 ble det brukt ca 9 milliarder liter diesel i California. Her står det at det ble produsert 13,1 millioner tonn rapsolje i hele verden i 2000. Jeg gjetter på at det er ca 15 milliarder liter, altså nok til å dekke dieselbeholvet til en og en halv California.

De økonomiske aspektene ved dette har jeg lite å si om, men jeg tipper det tar en stund før biodiesel blir en seriøs konkurrent til vanlig diesel. Foreløpig brukes det mest som tilsetning for å øke de lubrikerende egenskapene til dieselen. Det gjelder derfor å ha is i magen, og ikke selge rigg-askjene sine ennå.

Ellers kan jeg nevne av raps-olje visstnok brukes mye til biodiesel, og at det finnes kontroverser omkring Monsanto som har patentert en genmodifisert versjon av raps, og som saksøker bønder som har denne varianten uten å betale for den, selv om bøndene sier den må ha kommet dit med vinden. En del bønder saksøker også tilbake, fordi noen ser på Raps som ugress, og den genmodifiserte varianten er mye vanskeligere å bli kvitt. Det er neppe nødvendig å si at Monsanto står ekstremt høyt opp på listen når revolusjonen kommer.

Kilder/Videre lesing:
Wikipedia: Biodiesel
Wikipedia: Diesel
Wikipedia: Raps
Www.biodiesel.org
Lag din egen biodiesel
Generelle greier
Artikkel om biodieselforkjempere i Washington Post

Artikler for den spesielt interresserte:
(Krever abonnement på Sciencedirect, som du helt sikkert kan få tilgang til gjennom ditt universitet)
Utsikter for biodieselprduksjon i India
En analyse av biodieselproduksjon fra matoljeavfall i Taiwan (Taiwan importerer 98% av drivstoffet sitt)
Biodieselproduksjon og -prosessering
Billigere produksjon av biodiesel, ved bruk av råstoffer ingen andre vil ha
En kostnadsnalyse av biodiesel, naturgass, diesel og metanol i busser

-Tor Nordam

Comments

I følge Dr. Charles Peterson ved University of Idaho veier rapsolje "7,5 pounds per gallon". Dette vil si ca. 3,402 kg per 4,546 L, altså 1 kg = 1,336 L, som gjør 13,1 mill tonn til 17,5 mrd liter. Ingen kritikk av din tipping forøvrig ;)

Ellers kan jeg nevne at verdens rapsoljeproduksjon er på vei opp igjen. Fra 1999 med 13,1 mill tonn, var vi nede i 11,8 i 2003, men satte ny rekord i 2004 med 13,25 mill tonn!

Rapsolje (13%) har forresten bare soyaolje (32%) og palmeolje (28%) foran seg når det gjelder andel produksjon av vegetabilsk olje i verden.

Hvis noen mener at Rapsolje også kan kalles Canolaolje, så har de rett i det dersom oljen stammer fra Canada.

Tor,  15.07.05 18:14

Her har du nok gjort en liten feil. Med mindre Dr. Charles Peterson er engelskmann dreier det seg antagelig om en amerikansk gallon, som er 3,785 liter. Det gir oss at det produseres 14,57 mrd liter.
Arne,  16.07.05 01:49

Selv om jeg mener det er idiotisk å kalle to forskjellige enheter for det samme, så tar jeg selvsagt massiv selvkritikk av å ikke gjøre skikkelig research. Alt det andre møkket jeg skrev bør stemme, bortsett fra at jeg har fått høre at Canola oil og Rapeseed oil bare nesten er det samme, uavhengig av opprinnelsesland. Men det velger jeg å ikke tro på.

Torgar,  17.07.05 19:14

Den største ulempen med biodiesel er at det må benyttes jordbruksarealer for produksjon av drivstoff som ellers kunne vært benyttet til mat produksjon.

Camilla,  20.07.05 22:21

Jeg tror de bruker alkohol som drivstoff i deler av Andes. Er det biodiesel? Det er nok laget av sukkerrør eller noe slikt. Det er stort sett det de drikker i alle fall.

Tor,  21.07.05 19:22

Det er på ingen måte en biodiesel, ettersom alkohol er alkohol, mens biodiesel er ester.

Matteus,  21.07.05 19:31

Alkohol brukes i stor skala som drivstoff i Brasil, der alle bensinstasjoner hadde solgte bensin, alkohol og gass som drivstoff til biler. Tror det har vært nevnt her tidligere at en brasiliansk flyprodusent har laget et fly med alkoholmotor.
Tror alkoholen der fremstilles fra sukkerrør, men jeg er langt fra sikker.

...uten at dette hadde noe med biodiesel å gjøre
Category
Miscellaneous
Tags
Views
7925