Most recent comments
2021 in Books -- a Miscellany
Are, 2 years, 6 months
Moldejazz 2018
Camilla, 4 years, 11 months
Romjulen 2018
Camilla, 5 years, 6 months
Liveblogg nyttårsaften 2017
Tor, 6 years, 6 months
Liveblogg nyttårsaften 2016
Are, 7 years, 6 months
Bekjempelse av skadedyr II
Camilla, 5 months, 4 weeks
Kort hår
Tor, 3 years, 6 months
Ravelry
Camilla, 3 years, 1 month
Melody Gardot
Camilla, 5 years
Den årlige påske-kommentaren
Tor, 5 years, 3 months
50 book challenge
Camilla, 6 months, 3 weeks
Ten years ago
Moldejazz 2014, del II
Tor
Controls
Register
Archive
+ 2004
+ 2005
+ 2006
+ 2007
+ 2008
+ 2009
+ 2010
+ 2011
+ 2012
+ 2013
+ 2014
+ 2015
+ 2016
+ 2017
+ 2018
+ 2019
+ 2020
+ 2021
+ 2022
+ 2023

Mitt tredje møte med linux

Dagen i dag har jeg i stor grad på å krangle. Jeg har kranglet med linux. Nærmere bestemt Ubuntu - Linux for human beings. Jeg skal ikke protestere på at det er ment for human beings, for det er i allefall ikke ment for bikkjer. For de som ikke er kjent med denne distroen kan jeg fortelle at det er en slik "like enkelt som windows, bare bedre og gratis"-linux, som kommer på en bootable installasjons-CD. Og alt var forsåvidt enkelt og greit, uten noen avanserte avgjørelser, helt til det var ferdig installert.

Men så var det det trådløse nettverket. Det var sannelig ikke bare-bare. Faktisk står det på den ene av ca to sider som har noe fornuftig å si om teamaet at han anbefaler å ikke kombinere 802.11g og Linux. Kult. Det står også passe detaljerte instrukser, som bare krever at du har godt over middels med peiling for å tilpasse kommandoene, og jammen funker det ikke allikevel. Jeg ble ikke spesielt imponert. I morgen skal jeg installere linux på nytt, fordi jeg har et irrasjonelt håp om at alt vil bli velstand om jeg installerer linux mens kortet står i. Hvorfor gjorde jeg ikke det første gang? Fordi kortet kom i posten etter at jeg hadde startet installasjonen.

Om heller ikke re-intallasjon funker får jeg gjøre en innsats og lære meg å bruke ndiswrapper-dings. Jeg kommer i såfall til å bli en dyktig nerd, men ikke noe særlig til fysiker. Men bortsett fra at trådløsstøtten tilsynelatende stinker synes jeg ubuntu ser bra ut. Kanskje jeg skal gå over til å bruke det på min stasjonære når GIMP får bedre støtte for 16-bits bilder.

Huff og uff, dette ble en tynn artikkel med dårlig språk, men jeg tror jeg går og legger meg allikevel.

-Tor Nordam

Comments

Tore,  25.09.05 03:31

det er det jeg alltid har sagt, linux er kun for spesielt interesserte som liker å banne og slosse med maskinen sin. det hjelper ikke hvor mye gratis og stabilt og hipt det er.

Tor,  25.09.05 11:15

Har nå installert på nytt, denne gangen med nettverkskortet i. Så fint ut i installasjon og oppstart, ikke noe liv når jeg kom inn i systemet. Eneste forskjellen fra i går er at oppløsningen er stuck på 640x480, også etter reboot. I går fikset dette problemet seg selv på magisk vis.

Konklusjonen er at linux er bare skrot, og at alle som bruker tiden sin på slikt er tullinger som burde få seg en ekte jobb, i stedet for å gå på trygd og sitte foran pcen.

Anders G.,  25.09.05 12:31

Sjekka groups.google.com? På generelt grunnlag kan det være lurt å prøve flere distroer - standard hardware støtte varierer gjerne litt, men når det gjelder akkurat trådløskort så tror jeg det er så som så. Trikset er jo å sjekke kompabilitetslister på forhånd, evt. kjøpe dingser produsenten selv sier støtter linux. Ofte er også interne kort bedre støttet enn eksterne. Har selv hatt litt problemer med eksternt usb-lydkort og wlan. Problemet var der usb-tilkoblingen - selve brikkesettet hadde god støtte og drivere.

Hadde enda utstyrsprodusentene vært flinkere til å lage drivere for andre OS og/eller gi tilgang til detaljert informasjon om produktene slik at andre kunne skrive gode drivere - så hadde vi nok vært kommet betydelig lengre...

Are,  25.09.05 13:19

Drivere er fuckup #1 i Linux. Se om du finner en distro som eksplisitt støtter kortet du har, eller hvor noen i alle fall har skrevet en detaljert howto slik at det er mulig å få det til.

Anders K.,  25.09.05 14:22

Ikke bruk Linux. Ikke bruk Linux. Og: Ikke bruk Linux. De fleste computere er fra før det mest ustabile og dysfunksjonelle redskapet menneskeheten har skapt hittil, og hvorfor gjøre vondt verre ved å kjøre det mest dysfunksjonelle operativsystemet i verden? Stabilt, kanskje, men det har kun å gjøre med at hva man enn gjør i Linux, er resultatet det samme: Maskinen ser frekt mot deg mens den gjør ingen verdens ting.

Tor,  25.09.05 14:27

uklok av skade gir jeg meg i kast med suse 9.3 i stedet.

Are,  25.09.05 14:56

Det synes jeg var usaklig, Anders. Linux er overlegent Windows i bruk fra dag til dag på mange måter. Men du kan jo også si det på denne måten: Ikke prøv noe nytt. Ikke prøv noe nytt. Uansett hva du gjør, ikke prøv noe som er annerledes enn det som virker brukbart og det du kjører nå. Du kan risikere å møte problemer.

Og det er selvfølgelig den rette innstillingen for mange, det, men det kan også føre til at man ikke får med seg at Linux har blitt veldig lett å legge inn og bruke. Man må ha styring på hva som går greit og hva som ikke gjør det (trådløsdrivere), men bortsett fra det er det en løsning som er jevnbyrdig med XP for hjemmebrukere som ikke spiller dataspill.

Tor,  25.09.05 21:42

aiai, da har jeg installert suse 9.3. ser s[ langt bra ut, bortsett fra at den ikke har skj;nt at tastaturet er norsk. Antagelig lett [ fikse. Denne dingsen skj;nte i allefall at skjermen ikke oppf;rte seg helt riktig, og foreslo at jeg skulle fikse den manuelt.

Det mest spennende blir imidlertid [ se om vi f[r liv i det tr[dl;se nettverkskortet. Spennende, spennende.

Anders K.,  28.09.05 10:15

Nei nei nei, Are. Du er et godt menneske, men nå tar du feil. Linux ble oppfunnet av Satan (kanskje Hitler).

Selv har jeg Linux Red Hat nummer ett eller annet, og mine erfaringer tilsier at det er komplett ubrukelig dersom man vil ha ting gjort (ellers er det sikkert greit). Jeg regner meg verken for "data-dum" eller "utgått på data" (begge uttrykk hentet fra datakursreklame for pensjonister), men når det kommer til Linux er og blir jeg en bruker på lavt nivå. Det er fordi ekstremt grunnleggende kommandoer (som å åpne et dokument eller kjøre en programfil) besvares med blank apati. Jeg føler meg behandlet som en pensjonist. Jeg har ikke tid eller tålmodighet til å surre rundt i DOS eller bak kulissene etsteds for å få gjort enkle kommandoer. Jeg vil kunne trykke på et ikon, eller gjøre noe annet som tar ett sekund og bærer frukter. Men nei. Som en bomullsplukker står Linux der med timeglasset sitt i noen sekunder etter at man har trykket forhåpningsfullt, for så å fortsette å ikke reagere (repeat X∞). Jeg forventer effektivitet, etc. Og å ikke kunne åpne/kjøre noen filer som helst, mao å ikke kunne gjøre noe overhodet, vil jeg kalle alvorlige feil og mangler. Det aller verste er at det ikke engang lar seg fjerne. Windows gjør i alle fall 10% av det man ber det om (ca 3% i effektive resultater), som er ti prosentpoeng mer enn Linux.

Jeg anser datamaskiner som det menneskeskapte redskapet som kan gjøre aller aller mest, men som samtidig er aller aller dårligst til faktisk å gjøre det (jf de ufeilbarlige single-task-oppfinnelsene plog, dampmaskin, sko etc). Og Linux fullbyrder mitt syn fullstendig.

Ergo, og jeg beklager om jeg sårer noen, er Linux det samme som ekstrempiercing: Noe trøblete man gjør bare for å gjøre det. "Spennende, spennende" er helt greit, men jeg sier "fytti hælvete".

Are,  28.09.05 11:06

Hehe. I fjor høst var jeg observatør på et "seniorkurs" i data som ble arrangert på Deichmanske bibliotek. De over seksti satt der og lærte datamaskiner, og de maskinene kjørte en eller annen distro med en ganske ny KDE på - det gikk unna som bare det. Med OpenOffice og Firefox har man det meste man trenger, og de programmene er lett tilgjengelige.

Jeg mener at Linux kan være en utfordring å sette opp riktig, slik at du får tilgang på dokumenter, filmer og musikk - men det kan også være enkelt - og når det først er satt opp er det grei skuring hvis man klarer seg med de "vanlige" programmene.

Hva var det du måtte ut i terminalvinduet for å gjøre?

Jeg kan være enig i at Linux kan funke dårlig for midt i mellom-brukerne - de som er avanserte nok til å trenge mer enn bare tekstbehandling, web og basic medieavspilling, men ikke avanserte nok til å synes det er OK å måtte klure masse for å få disse tingene til å funke.

Til sist - det er ganske stor forskjell på f.eks. Red Hat 7 og de siste utgavene av ymse distroer når det gjelder brukervennlighet.

Anders K.,  28.09.05 20:16

En sjarmerende historie om eldre og EDB: Min bestemor ringte meg en dag og forklarte at hun hadde fått så dårlig syn at strikkeoppskriftene i Allers ikke lenger lot seg lese uten videre. Så hun lurte på om det gikk an å forstørre dem på "den der datamaskinen". Hun hadde spurt min bestefar, som mente at det nok ikke kunne være mulig -- men hun måtte for all del prøve å spørre. Så jeg henviste henne til kopimaskinen og den hyggelige betjeningen på nærmeste bibliotek.

Ellers holdt jeg meg unna terminalvinduet da jeg skjønte at jeg måtte ut dit. Jeg har holdt meg unna hele maskinen siden, faktisk. Den står nå i klesskapet mitt.

Anders G.,  28.09.05 22:36

Jeg har brukt et par timer i dag på å lese diverse sider om mitt trådløse nettverkskort (3com 3crew254g72, usb 54mbit 802.11b/g). Oppdage til slutt at det faktisk stod på en liste over kort som noen har fått til å funke.. også leste jeg litt til, fulgte en kort og bra guide på ndiswrapper.sf.net og - poff - trådløst internett fungerer, med kryptering og det hele. Faktisk ganske lett :)

Helt genialt konsept, i stedet for å produsere nye linuxdrivere til alle kortene, har noen skrevet et program som tar windows-driverne (xp) og pakker de inn slik at linux-kernelen kan bruke de. Fungerer på ganske mange kort ihvertfall!

Sjekka disse tor?
http://ndiswrapper.sourceforge.net/mediawiki/index.php/List
http://ndiswrapper.sourceforge.net/mediawiki/index.php/Installation

Anders G.,  28.09.05 22:37

Beklager forøvrig at jeg var så frekk å skrive Tor med liten T - her har du forøvrig en ny stor fin en.
Category
Miscellaneous
Tags
Views
4708
Google hits
1
Last google search
3crew254g72 software