Most recent comments
2021 in Books -- a Miscellany
Are, 2 years, 6 months
Moldejazz 2018
Camilla, 4 years, 11 months
Romjulen 2018
Camilla, 5 years, 6 months
Liveblogg nyttårsaften 2017
Tor, 6 years, 6 months
Liveblogg nyttårsaften 2016
Are, 7 years, 6 months
Bekjempelse av skadedyr II
Camilla, 5 months, 3 weeks
Kort hår
Tor, 3 years, 6 months
Ravelry
Camilla, 3 years, 1 month
Melody Gardot
Camilla, 5 years
Den årlige påske-kommentaren
Tor, 5 years, 3 months
50 book challenge
Camilla, 6 months, 2 weeks
Controls
Register
Archive
+ 2004
+ 2005
+ 2006
+ 2007
+ 2008
+ 2009
+ 2010
+ 2011
+ 2012
+ 2013
+ 2014
+ 2015
+ 2016
+ 2017
+ 2018
+ 2019
+ 2020
+ 2021
+ 2022
+ 2023

Folkeavstemning i Irak

Lørdag var det folkeavstemning over det nye grunnlovsforslaget i Irak. Forslaget er mycket kontroversielt, fordi det vil gi stor grad av selvstyre til Iraks 18 regioner, som mange mener vil føre til at landet blir splittet. Den sentrale regjeringen vil kun ha ansvar for Iraks utenrikspolitiske affærer, mens regionene vil få ansvar for det meste annet, inkludert forsvar, lovgivning og bøttevis med oljepenger. Spesielt dette med oljepenger er litt funky, for i følge Aftenposten vil staten ha kontroll over all olje man utvinner i dag, mens alle oljefelter man begynner å utvinne senere vil komme på regionale hender. Det betyr i såfall at regioner som har olje vil bli gresselig rike, mens regioner uten olje får det ganske kjipt.

Det man ser for seg kan skje er at shia-regionene, sunni-regionene og kurder-regionene vil gli fra hverandre som en konsekvens av den store regionale friheten over lovgivning og annet. Kurderne og shiaene synes i stor grad dette er bra, og de fleste er positive til det nye forslaget, mens sunniene for det meste er imot, og har blitt oppfordret av religiøse ledere til å stemme mot. For å være på den sikre siden har mange sunnier bestemt seg for å boikotte valget, men ikke så mange som i januar, da denne taktikken ga en midlertidig regjering med stort flertall av shiaer og kurdere.

Sunnier som stemte nei oppga forskjellige grunner, blant annet at regionalt selvstyre vil gi et ustabilt land, og at oljerike kurdiske regioner i praksis kan bli egne stater. Jeg sakser et par grunner til fra New York Times:

"We came to vote in response to the call of our religious and political leaders," said Khaleel Abdullah Ahmad, 45, a car mechanic standing inside a polling center in south Falluja. "I voted no because our leaders said that this constitution is unsuitable for our community and our country. It's forbidden to vote yes because it contradicts Islamic law."

"I voted no to the constitution because there are a lot of clauses that contradict each other and that give an idea that it isn't solid," said Basher Ahmed, a 30-year-old laborer who had just voted in Al Mamoun girls secondary school in the Yarmouk neighborhood of Baghdad. "Also, I believe that federalism is not for unifying Iraq, but rather for dividing it. Each region can have its own laws, yet they say this unites Iraq!"

"I don't really want to mention whether I voted yes or no, but we have to vote yes to what is positive," said Arkan Ruzzuqi, 32, a laborer in a dark green sweatshirt.


Vise ord fra Arkan Ruzzuqi helt til slutt der. Uansett blir det ikke så veldig spennende å se hva som skjer. De fleste som vet hva de snakker om later til å mene at grunnlovsforslaget vil passere, fordi det er flere shiaer og kurdere enn sunnier, og i tillegg vil en del sunnier boikotte. Dermed er det skråsikkert av forslaget vil få et simpelt flertall. Det eneste som kan skje er at to tredjedeler av befolkningen i minst tre regioner stemmer nei. I såfall vil også forslaget bli forkastet. Jeg sakser enda litt mer fra New York Times:

Sunni Arabs who did turn out in Salahuddin, Nineveh and Diyala may have done so in hopes that they could defeat the constitution by meeting that requirement. Before Saturday, it seemed possible that violence or apathy could dampen Shiite and Kurdish turnout in those provinces enough for Sunni Arabs to hit the two-thirds benchmark.

-Tor Nordam

Comments

Torgar,  17.10.05 09:35

Som aktiv konspirasjonsteoretiker og i trua på at USA er onde og bare tenker på seg selv, er det vel bare naturlig at de ønsker å splitte opp landet, slik at de kan få billigere olje?

Are,  17.10.05 19:53

Jeg tenker på the Economist, som for en måneds tid siden hadde en artikkel med tittelen "The south is a mess too", når det begynte å bli urolig i Basra. Vanskelig å si hva som egentlig er "riktig" her - er det bedre med et samlet Irak enn med et splittet et, når det uansett egentlig består av tre forskjellige folkegrupper?

Saddam Husseins regime tatt i betraktning er det ganske naturlig at kurderne og shiaene vil ha mer desentralisering. Jeg er så glad jeg ikke sitter med ansvaret for kaoset der nede..!

Camilla,  17.10.05 23:57

Balkan besto også av tre forskjellige folkegrupper. holdt sammen av Tito...
Man får problemer når sterke menn plutsetlig forsvinner.

Anders,  18.10.05 00:29

Det er jo derfor man har superman og Kaptein Amerika.

Kristian,  18.10.05 10:27

Jeg antar litt naivt at årsaken til at man ønsker et mer føderalt styre i Irak er rett og slett fordi landet er halveis inne i en borgerkrig og USA klarer ikke å stoppe det. Det er selvsagt sikkert ikke bra for alle og for landet. Men det er vanskelig å være uenig i at en full-skala borgerkrig er verre.
Category
Miscellaneous
Tags
Views
4398