Most recent comments
2021 in Books -- a Miscellany
Are, 2 years, 6 months
Moldejazz 2018
Camilla, 4 years, 11 months
Romjulen 2018
Camilla, 5 years, 6 months
Liveblogg nyttårsaften 2017
Tor, 6 years, 6 months
Liveblogg nyttårsaften 2016
Are, 7 years, 6 months
Bekjempelse av skadedyr II
Camilla, 6 months
Kort hår
Tor, 3 years, 6 months
Ravelry
Camilla, 3 years, 1 month
Melody Gardot
Camilla, 5 years
Den årlige påske-kommentaren
Tor, 5 years, 3 months
50 book challenge
Camilla, 6 months, 3 weeks
Controls
Register
Archive
+ 2004
+ 2005
+ 2006
+ 2007
+ 2008
+ 2009
+ 2010
+ 2011
+ 2012
+ 2013
+ 2014
+ 2015
+ 2016
+ 2017
+ 2018
+ 2019
+ 2020
+ 2021
+ 2022
+ 2023

Råning som et selvdestruktivt sosialdemokratisk fenomen

Advarsel: Denne artikkelen inneholder fordommer, lettvinte antagelser og "fakta" fra et foredrag jeg hørte på videregående.

Råning, i betydningen kjøre bil som et mål i seg selv, eller noe i den dur, er en lite matnyttig aktivitet. Å kjøre bil koster penger, og man tjener ingen verdens ting på å cruise frem og tilbake i Storgata. Allikevel later mange til å gjøre dette til alle døgnets tider. De fyller regelmessig bensin, de inntar alle sine måltider på Shell eller Statoil, og de går sjelden ut av bilen, bortsett fra når de drikker for mye penger eller ligger under bilen og skrur. Hvordan finansieres en slik livsstil?

I samfunnslære i tredje på videregående var det en gruppe som holdt foredrag om rånere. Litt om kultur og holdninger og slikt, og de kunne fortelle at mange rånere er sykmeldte fra greit betalte jobber. Dette var en gruppe bestående av personer som kjenner ganske mange rånere, så jeg antar de vet hva de snakker om. Jeg kan i allefall lett se at man kan finanisere rånelivsstilen på denne måten. Det er jo ikke akkurat dyrt å spise Shellpølse til middag, og selv om rånere kjører mye, så kjører de gjerne sakte, så de bruker kanskje ikke allverdens med bensin heller.

Det morsomme her er at mange rånere har tvilsomme politiske holdninger. De tenker gjerne på de to viktigste utgiftene sine, bensin og alkohol, og vil gjerne stemme for å minimere disse. Det som da går dem hus forbi er at de samtidig stemmer for å begrense mulighetene til å tuske til seg gratis penger. Råning er derfor en selvdestruktiv subkultur som består av mennesker som benytter seg av goder i et samfunn de tror de ønsker å underbygge. De innser ikke at poenget ikke er hvor mye du betaler for tingene dine, fordi det er mye bedre å betale dyre ting med gratis penger enn å ikke ha råd til noe billig fordi du ikke har penger.

Sjekk forøvrig ut denne hjemmesiden. Det er vanskelig å si om den er skrevet med et snev av selvironi eller ikke (men man trenger ikke være rakettforsker for å se at den er skrevet med massevis av særskriving), men den kan sikkert gi et innblikk i kulturen. Jeg forsøkte også å finne noe informasjon som kunne underbygge at mange rånere baserer seg på sykemelding, men jeg fant ingenting.

-Tor Nordam

Comments

Are,  05.11.05 10:37

Dette er jo for en brannfakkel inn i nærmeste Ascona å regne! Jeg har alltid hatt inntrykk av at rånere primært er industriarbeidere, og således tjener til livets opphold, men sykemeldinger har de vel i industrien også, og kanskje dette er mer utbredt blant rånere enn ellers.

Nettsiden du lenket til gav meg mange gode latterutbrudd. Ironi eller ikke, morsom var den i alle fall.

Tenk om du blir fysikklærer på Fræna VGS, og får elever som kommer over dette? Uh oh ;)

Anders K.,  07.11.05 09:40

En god del av dem jobber på sjøen i korte perioder, og bor hos foreldrene sine i mellomtiden. I hvert fall på Sunnmøre. Jeg ser ikke vekk fra at de jobber akkurat så lenge som man trenger for å få sykepoeng eller hvordan det nå fungerer, og så "pensjonerer" seg.

Kristian,  07.11.05 23:16

Har sjekket opp saken, og funnet ut at det finnes endel personer som kun råner hver kveld. Dermed kan de jobbe om dagen.
Category
Miscellaneous
Tags
Frp
råning
sykemelding
Views
4612
Google hits
1
Last google search
rånerer som subkultur