Most recent comments
2021 in Books -- a Miscellany
Are, 2 years, 6 months
Moldejazz 2018
Camilla, 4 years, 11 months
Romjulen 2018
Camilla, 5 years, 6 months
Liveblogg nyttårsaften 2017
Tor, 6 years, 6 months
Liveblogg nyttårsaften 2016
Are, 7 years, 6 months
Bekjempelse av skadedyr II
Camilla, 5 months, 4 weeks
Kort hår
Tor, 3 years, 6 months
Ravelry
Camilla, 3 years, 1 month
Melody Gardot
Camilla, 5 years
Den årlige påske-kommentaren
Tor, 5 years, 3 months
50 book challenge
Camilla, 6 months, 3 weeks
Ten years ago
Moldejazz 2014, del II
Tor
Controls
Register
Archive
+ 2004
+ 2005
+ 2006
+ 2007
+ 2008
+ 2009
+ 2010
+ 2011
+ 2012
+ 2013
+ 2014
+ 2015
+ 2016
+ 2017
+ 2018
+ 2019
+ 2020
+ 2021
+ 2022
+ 2023

Luksusproblemer

I dag skal jeg skrive litt om slik rike mennesker i vesten har å stri med. Og rike mennesker i østen også forsåvidt. Og da tenker jeg ikke på kjemperike mennesker, men slike som deg og meg. Vi har nemlig lett for å irritere oss over småting. Det jeg har tenkt å irritere meg over i dag er designet på eksterne harddisker, og eksterne harddiskkabinetter, det vil si slike dingser du putter en vanlig disk i for å gjøre den om til en ekstern disk.

Grunnen til at jeg ergrer meg over dette er naturligvis at jeg har tenkt å kjøpe en slik disk. Hvis ikke hadde det knapt vært noe å bry seg med. Men jeg har altså kommet frem til at en slik disk hadde vært en fin ting. Grunnen er at jeg ikke egentlig bruker pcen min til noe annet enn lagring etter at jeg kjøpte mac, og en ekstern disk tar ca 1/40 av volumet, og avgir sikkert 1/40 av lyden. Det er dessuten evig mye enklere å slepe med en ekstern disk til England eller på ferie eller whatever. Derfor kikket jeg litt rundt, og kom frem til at jeg kunne tenke meg en slik. For de som nekter å klikke på linker kan jeg fortelle at dette er en 250 GB ekstern USBdisk, med snasent design. En relativt sleek sak i børstet stål, laget for å kunne stables i høyden om man har flere like. Bortimot perfekt, bortsett fra at den mangler nettverkstilkobling.

Hvorfor vil så Tor ha nettverkstilkobling? Det vil han ha fordi da kan han sette disken i routeren, og få tilgang til det som ligger på den uten kabler eller tull når han sitter i sofaen og trenger et bilde til artikkelen sin. Og de fleste nettverksdisker kommer også med USB 2.0 og/eller firewire, så det er ikke et problem at nettverk er tregere. Derfor fant jeg denne saken her. For de som fortsatt ikke klikker på linker kan jeg nevne at dette er en 250 GB ekstern disk med nettverk og USB 2.0, fra samme produsent som den forrige, LaCie, som forøvrig er den eneste produsenten som har noe som minner om smak. Problemet er at den ikke har på langt nær så snasent design som den forrige. Den roper plastikk, og den kommer med en teit fot som gjør at den bør stå oppreist, og den har en blå lampe på fronten.

Jeg har forsket endel rundt, og det later til at det ikke er mulig å få en disk som komiberer pent utseende og nettverkstilkobling, med mindre man er villig til å spa opp seriøst mye penger for en slik raid-boks med fire 250 GB disker og sort kabinett. Da snakker vi kanskje 16.000, som jeg synes er litt i overkant. Men mine problemer ender slett ikke der. Under min leting etter kombinasjon av nettverk og design fant jeg denne saken her. Det den har, som LaCie-disken ikke har, er mulighet for å koble til en printer. Dette er en fullstendig genial funksjon, som gjør at man slipper å koble printeren til hver gang man skal printe noe om man kun har laptop. Det muliggjør dermed ikke bare litt mer bortgjemt plassering av printeren, men også printing fra sofaen. Fantastisk.

Så hva er problemet med denne disken her? Jo, den er rett og slett meget stygg. Mye styggere enn nettverksdisken fra LaCie. Den ser enkelt og greit kjip ut. Ikke noe jeg vil ha på skrivebordet mitt i det hele tatt. Jeg gleder meg forøvrig til jeg får eget hus. Da skal jeg sørge for å ha et godt isolert skap med lufting som jeg skal stappe fullt at linux-bokser, skrivere, trådløse routere og andre gode greier. Jepp, jeg skal være framsynt som bare det. Men det har jeg altså i dag, og dermed må jeg leve med avgjørelsen min om jeg kjøper en stygg disk. Men ok, jeg kan sikkert takle den siste saken, den er jo tross alt grå, og ikke alt for skrikende, selv om lampen på fronten ser faretruende stor ut.

Det samme kan man ikke si om det jeg har funnet av kabinetter for harddisker. Grunnen til at jeg kikker på slikt er at jeg har en disk som jeg ikke bruker, og som jeg heller ikke vil begynne å bruke, med mindre jeg stapper den i et kabinett og tryller den om til en USBdisk. Dette er en forholdsvis billig måte å gjøre denne disken anvendbar, men det er dessverre også en måte å gjøre den utrolig stygg. Ta en kikk på dette eller dette. Det siste er nesten i en klasse for seg. Ikke bare er det stygt, men man har jammen utstyrt det med to USB-porter og en slik 12-i-1-kortleser på fronten. Æsj og fysj. USB-porter er greit å ha, men hvorfor i alle dager kan de ikke være bak? Jeg blir også litt skremt av slike ting som dette:

Organizing documents on the drive is also a breeze. Users drag their files into their special PC desktop icon where the Maxtor exclusive Drag and Sort feature automatically copies the files, sorts them based on file type and places them into specific music, photo, video or data folders on the Shared Storage Drive.

Dagens konklusjon er at jeg vil ha en disk som er i kabinettet til USBdiskene fra LaCie, som har nettverkstilkobling, og som har mulighet for å virke som printserver. Jeg vil også ha et identisk tomt kabinett jeg kan putte disken jeg har tilovers i, så den kan stackes og se pen ut sammen med den andre. Alle produsenter bør skjønne at dette er veien å gå, og at det er bare teit å lage disker pakket inn i blå plast med blinkende lys.

Om noen kjører en litt bedrevitersk stil og forteller meg at jeg tar helt feil, og at det jeg ønsker meg allerde finnes, og det til en overkommelig pris, lover jeg å ikke bli hissig. Jeg kommer faktisk til å bli meget fornøyd.

-Tor Nordam

Comments

Kjellove,  23.11.05 22:24

Oi. Trykte du for mye på Page Down, bestefar?

Nei da. Din rant er tatt til efterretning, og vil kanskje en gang i fremtiden bli en av Norges mest siterte artikler.

Jørgen,  23.11.05 23:09

Haha
Are,  23.11.05 23:13

Jeg sympatiserer med deg. Personlig er jeg mer frustrert over den tilsynelatende store feilprosenten på eksterne disker (etter tilbakemeldinger online å dømme). Heldigvis fungerer min eksterne WD bra enda, og Anders har hatt gode erfaringer med sin Maxtor.

Men det er en ting jeg ikke helt skjønner. Hvorfor er utseendet så viktig på denne dingsen? Du kan jo bare koble den til ruteren og putte den i en (brukbart ventilert) skuff et sted? Hadde skjønt det hvis det var en som faktisk måtte kobles rett på laptopen, men når det ikke er nødvendig er det vel ingen grunn til at den skal skjende utsikten overhodet.

Klart - det er jo alltid bedre med en fin ting enn en stygg ting.

Jeg håper du har sett disse nydelige lekkerbiskene.

Eivind,  23.11.05 23:30

Du kan kjøpe deg jævlig mange CD-R istedet!

Tor,  24.11.05 00:18

Fine lego-disker, uten nettverk. Kanskje det er en lov som forbyr at pene ting har nettverk.

Utseende er forøvrig ikke så sinnsykt viktig, jeg bare skjønner ikke hvorfor det er slik.

Jørgen,  24.11.05 00:46

Se på meg, da! Jeg er oppe til langt på natt. Steike.

Jørgen,  24.11.05 00:50

Men faktisk så må jeg ærlig innrømme at jeg ikke har lest det som står her. Eivind, kan du komme med et sammendrag?

Eivind,  24.11.05 01:03

Klabert, gamle ørn!

Tor Nordam skal kjøpe seg flyttbar lagringsenhet, slik at han kan laste ned flere episoder av "En engel iblant oss" til Camilla. Men så gidder han ikke å ha en stor boks i stua, så han har bestemt seg for å lagre på 1,44" disketter istedet. De kan han bare lagre i skjulet.

Jørgen,  24.11.05 01:05

Aha! Nå forstår jeg hvorfor det er et "luksusproblem".

Kjellove,  24.11.05 04:10

Se, jeg er oppe enda senere enn Jørgen!

Camilla,  24.11.05 09:32

"En engel iblant oss" var virkelig syke saker...

Arne,  24.11.05 12:23

"En engel iblandt oss" har kun vært toppet av "7th Heaven" når det gjelder den type serier spør du meg. Og kanskje "Columbo"

Tore,  24.11.05 17:23

Hvorfor må den være fin hvis den skal stå i skapet sammen med ruteren allikevel?

Dessuten regner jeg med du finner deg en med innebygget ftp-server også slik at du kan gå inn på den selv om du ikke engang er hjemme?

Hvis du føler at du har ræva full av penger kan du til og med kjøpe en som er trådløs så kan du lagre den i skjulet sammen med 1,44" diskettene.

Kanskje denne krabaten er stylish nok for deg, den har innebygget ftp og printserver og vant en test hjemmepc nylig. Du kan kjøpe 250 giga versjonen for litt under tre lakser hos multicom. Nemlig.

Anders,  24.11.05 17:29

Ingenting slår denne serien Highway to Heaven med han kjekke faren i "lille huset huset på pærerien". Husker ikke helt hva den het på norsk.

Arne,  24.11.05 17:47

Det er jo Little Joe fra Bonanza jo!

Husker forresten den engel-serien der ja. Jeg innbiller meg at den også het "En engel iblant oss"...

Tor,  25.11.05 00:26

Tore:
Denne var jo sleek. Grunnen til at jeg vil ha noe som ser ordentlig ut er at jeg ikke disponerer er server-skap i trondheim, kun et skrivebord. Men hva betyr det at den saken du linker til kun støtter windows?

Anders K.,  25.11.05 09:50

Highway to Heaven var den beste familieverdikorrekte moral-tv-serien som fantes. Husker den gangen han fyren med håret (Jonathan Smith) og han der lille klumpete fyren med skjegg (Mark Gordon, typisk nok spilt av seriens regissør) plutselig kom i kontakt med noen svarte ungdommer i et housing project, og det var tydelig at hvis de ikke involverte seg, kom unga til å bli narkoselgere og overfallsmenn når de ble større. Mens de stod og fortalte dem om Jesus, og nesten nesten hadde dem på kroken, kom det noen eldre søsken slentrende og sa "Hey ho, kid-o! Let's go down and hang at tha mall and listen so some L.L. Cool-J rekkidz!" - Å nei, der var de korrumperte igjen. Herlig lite rom for tvil om hva som skaper sosiale klasser. Men de greide det til slutt. Såklart ":)".

For øvrig var det også ganske skummelt den gangen Mark blei til en varulv og var ganske lik Tommy Hattrem. Det var muligens bare en drøm Jonathan hadde.

Eivind,  25.11.05 16:27

Jeg husker en artig serie som gikk på TV Romsdal, "Livet med Hattrems".
Tommy Hattis spilte den reinkarnerte Jesus, mens resten av familien var Jesu venner og familie. Den serien var ikke så oppbyggelig som 7H, og dreide seg stort sett rundt Geir Olav som enten ble slått i tissen eller fikk madrasser i hodet. Av og til sang Eivind Hagerup (Judas) surt om Knut Ødegård.

Jævlig morsomt likevel.

Ida Lovise,  25.11.05 19:01

Jeg har noen stills fra den serien, hvor Jesus Hattrem springer rundt i skauen med ei øks og brøler og hogger ned alt han ser. Jeg skal vise deg det en dag.

Tore,  25.11.05 22:09

Aner ikke, men man kan jo gjette på at den innebygde ftp og print-serveren kun fungerer i windows.

Legg den i skrivebordsskuffen. Kjøp en trådløs en og grav den ned i hagen.
Tor,  23.11.10 15:52

Den permanente løsningen på dette problemet ble å kjøpe en slik RAID-boks med fire disker som jeg avfeide som for dyr. Men i løpet av de årene som gikk fra jeg skrev denne artikkelen til jeg kjøpte boksen hadde diskene blitt større, kabinettet billigere, og inntekten min høyere.
Category
Technology
Tags
ekstern harddisk
nettverkslagring
Views
6173