Most recent comments
2021 in Books -- a Miscellany
Are, 2 years, 6 months
Moldejazz 2018
Camilla, 4 years, 11 months
Romjulen 2018
Camilla, 5 years, 6 months
Liveblogg nyttårsaften 2017
Tor, 6 years, 6 months
Liveblogg nyttårsaften 2016
Are, 7 years, 6 months
Bekjempelse av skadedyr II
Camilla, 6 months
Kort hår
Tor, 3 years, 6 months
Ravelry
Camilla, 3 years, 1 month
Melody Gardot
Camilla, 5 years
Den årlige påske-kommentaren
Tor, 5 years, 3 months
50 book challenge
Camilla, 6 months, 3 weeks
Controls
Register
Archive
+ 2004
+ 2005
+ 2006
+ 2007
+ 2008
+ 2009
+ 2010
+ 2011
+ 2012
+ 2013
+ 2014
+ 2015
+ 2016
+ 2017
+ 2018
+ 2019
+ 2020
+ 2021
+ 2022
+ 2023

Narnia (nå med integral)

Første juledag var jeg på kino, og så Heksa, Løven og Klesskapet, som er den første av sju deler i serien om Narnia, hvis du har på deg utgivelsesbriller. Foretrekker du interne kronologiske briller er det den andre delen i serien. Jeg likte i grunnen filmen godt, men i forhold til andre filmer det er naturlig å sammeligne med, som Harry Potter og Ringenes Herre, skjedde det ikke så ekstremt mye, før det plutselig var slutt.

Jeg tenkte tilbake til Drømmen om Narnia, som gikk på NRK i min barndom, og det var jo ganske lange greier. Eller i hvertfall mener jeg å huske det. Jeg har ikke helt klart for meg hva som egentlig var hva, eller hvilke bøker jeg egentlig har sett på TV, så jeg kom frem til at det beste ville være å gå til kilden, og lese bøkene. Og som sagt så gjort.

I går leste jeg de to første bøkene i serien (eller nummer to og fire for deg som fortsatt bruker interne kronologiske briller), og det gikk på noen få timer. Vi snakker rett og slett om tynne lefser på hundre sider eller så, uten så ekstremt mye handling. Bok to, Prins Caspian, finner for eksempel sted over ca en uke, og er utstyrt med en slutt som er om mulig enda bråere enn Løven, Heksa og Klesskapet.

Dette gjør at det å lage film av Bøkene om Narnia er noe ganske annet enn det å lage film av Ringenes Herre eller Harry Potter. Ringenes Herre er jo en serie på tre filmer, hver på over tre timer i utvidet utgave, og enda er det mye som er kuttet, mens Løven, Heksa og Klesskapet er på behagelige to timer, tjue minutter, og da har de jammen lagt til litt. Fascinerende, synes jeg.

Og så var de plutselig og uten foranledning tjue år eldre, og ute i skogen, og oisann, der falt de visst tilbake gjennom garderoben. Slutt.

Nei, vent litt, ikke helt slutt. Årets første integral er endelig på plass. Last ned den spennende pdf'en her.

-Tor Nordam

Comments

Anders K.,  27.12.05 23:39

Hva er det med dise brillene? Er det ikke bare bok 1 = bok 1, bok 2 = bok 2, etc? Nå har jeg riktignok ikke satt meg inn i hva slags kjør Disney har planlagt. Det er vel ikke noe sånn Star Wars-greier hvor forsøk på å opprette kronologi umuliggjør ordentlig nummerering?

Men ja. Filmen slutter plutselig. Nå har jeg ikke sett Disney-filmen, men jeg kjenner igjen det Tor sier. Og jeg synes å huske at det skyldtes en langtrukken og utydelig definert epilog, som består av alt som skjer etter at [SPOILER WARNING for dem som ikke har lest slutten i Dagbladet allerede] Aslan kommer tilbake, brøler på de statuene, og de utrydder ondskapen. Der er det egentlig slutt. At historien fortsetter med at de plutselig har skjegg og pupper og suser tilbake gjennom skapet er mer som en slags epilog som tidsbestemmer opplegget (og legger til rette for oppfølgerne), nemlig at de levde hele liv som regenter der inne mens de samtidig var voksne og barn samtidig. Et slags Neverland-opplegg. Denne avslutningen er en av svakhetene i BBC-serien, i alle fall. Men fabelaktig intromusikk med althorn (eller heter det walthorn? Vel, jeg vet uansett ikke om det er riktig instrument) og basuner hadde de. Oh man!

Og for øvrig, for dem som husker hva jeg sa om Tintin, nemlig at det blir enda bedre når man er voksen, gjelder dessverre ikke det samme for Narnia. Bøkene og BBC-serien var det beste som fantes for 15 år siden, men var, sørgelig nok, ganske platte og gjennomskuelige for to år siden. Ironisk nok setter det hele poenget enda mer i perspektiv, lixom, at barns forestillingsverden er noe magisk, etc.

Tor,  28.12.05 00:32

Saken med brillene er at bøkene ikke kom ut i den samme rekkefølgen som de skjer. Det finnes for eksempel en bok hvis handling er plassert før Løven, Heksa og Klesskapet, men som kom ut som nummer tre eller noe slikt. Se her for mer info.

Are,  28.12.05 03:54

Jeg valgte å ikke lese denne artikkelen, siden jeg ikke har sett filmen enda. Gleder meg! Og skal legge igjen mer tilbakemelding når jeg har sett den.

Camilla,  28.12.05 11:23

Jeg har alltid lest bøkene i intern kronologisk rekkefølge (med unntak av hesten og hans gutt som jeg har lest nest sist), og det har jeg tenkt å fortsette med.

Jeg mistet mye av min entusiasme for Narnia da jeg ble stor nok til å legge merke til den blatante (ja, ikke helt godt ord, men det eneste som dekker det jeg vil ha sagt) kristne allegorien. Min svakhet for Narnia ligger faktisk først og fremst i BBC-serien.

Jørgen,  28.12.05 15:54

Jeg skaffet meg "Prince Caspian" og "The Voyage of the Dawn Treader" på DVD i går. BBC-serien er jo fantastisk, selv Aslan ser ut som to klovner i et løvekostyme.
Kristian,  28.12.05 17:04

Bra jobbet Tor, det er selvsagt ikke juks å vite den deriverte av ln x, men du kan godt utlede det også om du har en ledig serviett.
Category
Films
Tags
Narnia
film
integral
Views
6658
Google hits
5
Last google search
"drømmen om narnia" pdf