Most recent comments
2021 in Books -- a Miscellany
Are, 2 years, 6 months
Moldejazz 2018
Camilla, 4 years, 11 months
Romjulen 2018
Camilla, 5 years, 6 months
Liveblogg nyttårsaften 2017
Tor, 6 years, 6 months
Liveblogg nyttårsaften 2016
Are, 7 years, 6 months
Bekjempelse av skadedyr II
Camilla, 5 months, 3 weeks
Kort hår
Tor, 3 years, 6 months
Ravelry
Camilla, 3 years, 1 month
Melody Gardot
Camilla, 4 years, 12 months
Den årlige påske-kommentaren
Tor, 5 years, 3 months
50 book challenge
Camilla, 6 months, 2 weeks
Controls
Register
Archive
+ 2004
+ 2005
+ 2006
+ 2007
+ 2008
+ 2009
+ 2010
+ 2011
+ 2012
+ 2013
+ 2014
+ 2015
+ 2016
+ 2017
+ 2018
+ 2019
+ 2020
+ 2021
+ 2022
+ 2023

Tor tenker tanker

I går holdt jeg mørkeromskurs. Ganske bra oppmøte, det kom 9 stykker, som var 150% av de påmeldte. Bedre enn forrige torsdag, da det kom én person, som dessuten kunne alt vi skulle lære bort. Mørkeromskurset var ferdig litt over elleve, og da stakk jeg hjem, spiste middag, og la meg. Jeg hadde egentlig tenkt å skrive artikkel først, men jeg var trøtt, så jeg la meg.

På videregående ville jeg aldri latt en fjasete ting som trøtthet hindre meg i å gjøre noe. Jeg stod opp klokken halv sju i går, men det gjorde jeg stort sett hver dag på videregående også, helt frem til jeg kjøpte sykkel i tredjeklasse. Allikevel ville jeg ofte gjøre syke ting som å traske til Moldevannet midt på natta, eller overnatte hos Eivind for å gjøre matte-øving, som det som regel tok hele natta å ikke gjøre.

I går, på kurset, fortalte jeg som vanlig historien om hvordan jeg sovnet fra en film i fix. Jeg bruker den for å forklare at det virkelig ikke er så farlig om du fixer filmen for lenge, og at det er bedre enn å fixe den for kort. Jeg gjorde nemlig dette en gang på videregående, da jeg fremkalte hjemme ganske regelmessig. Det var midt på natta, og jeg var i gang med å fremkalle en film. Under fremkallingen holdt jeg meg lett våken, for da må man jo riste filmen hvert 30. sekund, men under fixingen er jeg litt slappere på dette, så jeg tenkte jeg bare skulle legge meg på sengen og slappe av litt mens den fikset ti minutter. Så våknet jeg 8 timer senere. Men filmen så helt fin ut, og kommer formodentlig ikke til å falme på en stund.

Fremkalle film gjorde jeg også mye av på videregående. Jeg hadde en plate (en Sutak trefiber undertakplate, for de som vet hva det er (Anders K.)) som passet i vinduet mitt, og satte kopper og kar rundt omkring på gulvet, og fremkalte nesten industrielt i perioder, til tross for at det var mye styr, og at det var upraktisk å sitte på gulvet å fremkalle. Det var imidlertid veldig moro, for jeg fikk ofte se resultatene kun en time eller to etter at jeg hadde tatt bildene.

Nå om dagen får jeg stort sett se resultatene på en bitteliten skjerm bare millisekunder etter at jeg har tatt bildet, og jeg går sjelden i mørkerommet. Jeg har blitt et barn av den digitale tidsalder, og jeg er antagelig en av bidragsyterne til at Agfa (har jeg hørt) har gått konkurs. Det minner meg på at jeg må komme meg til byen å hamstre Rodnial. Hvis jeg så plasserer flasker med Rodinal rundtomkring så jeg ser dem hele tiden vil jeg kanskje føle meg presset til å stikke i mørkerommet oftere.

Videregående var, som vi har vært inne på så mange ganger før, en fantastisk tid. Jeg vil egentlig si at studietiden er oppskrytt, mens videregående ikke får all den creden den fortjener. Men det er også mulig at jeg er i ferd med å bli gammel (også kjent som voksen) og jeg frykter egentlig at det er slik det henger sammen.

-Tor Nordam

Comments

Torgar,  08.02.06 10:48

Du er i allefall ferdig med videregående, hvis ikke hadde tittelen din vært feil.

Kjellove,  08.02.06 12:33

I need a fix 'cause I'm going down/ Down to the bits that I left uptown

Skybert,  08.02.06 12:35

Vderegående var en fantastisk tid. Og studetiden er oppskrytt. Vi er jo ikke ferd med å bli gamle. Det er de som er yngre enn oss som er i ferd med å vokse seg like store som oss. Vi, derimot, vår generasjon, vi tilhenter oss bare erfaring. Gamle blir vi aldri!

Skybert,  08.02.06 12:40

Mother Superior jump the gun

Jørgen,  08.02.06 14:46

A soap impression of his wife which he ate
and donated to the National Trust.

Eivind,  09.02.06 00:39

Ja, videregående var en fin men ganske spreng tid.

Anders K.,  09.02.06 15:09

Videregående var crazy, selv om jeg ikke kan huske å ha vært der, lissom.

Til orientering brukte faktisk jeg også en Sutak-plate foran vinduet dengang jeg fremkalte industrielt i verdens kaldeste kjeller. Den har en meget praktisk tykkelse/tetthet. Jeg fikk imidlertid ikke lenger bruk for den da jeg flyttet produksjonen til et noe varmere, men to kvadratmeter stort bad med rennende vann. Det er allikevel ganske u-kummerlige kår sammenlignet med det min huseier fortalte meg (stopp meg eller slutt å les hvis dere har hørt historien før):

Jeg: Dette er jo en diger, gammel bygård. Har du noen små, mørke rom jeg kan bruke som mørkerom?
Han: Ja, det skal jeg tenke litt på. Hva slags utstyr bruker du?
Jeg: Jeg vet ikke hvilket merke det er. Min farfars gamle kanon.
Han: Ja, en slik kanon, ja. De greiene der har jo jeg også brukt i min tid. Men det er lenge siden. Det var treogførr, i Tyskland. Jeg jobbet i leiren med å fremkalle arkivfotos av alle de som mista huet. Fryktelige greier. Men du, jeg skal kikke litt etter et ledig rom, jeg.

Er det dessuten ikke ganske fjollete å bruke ordet "husvert"? Det høres ut som en som kommer med kaffe og kaker og kanskje ber deg ta av deg skoa og slikt.