Most recent comments
2021 in Books -- a Miscellany
Are, 2 years, 6 months
Moldejazz 2018
Camilla, 4 years, 11 months
Romjulen 2018
Camilla, 5 years, 6 months
Liveblogg nyttårsaften 2017
Tor, 6 years, 6 months
Liveblogg nyttårsaften 2016
Are, 7 years, 6 months
Bekjempelse av skadedyr II
Camilla, 6 months
Kort hår
Tor, 3 years, 6 months
Ravelry
Camilla, 3 years, 1 month
Melody Gardot
Camilla, 5 years
Den årlige påske-kommentaren
Tor, 5 years, 3 months
50 book challenge
Camilla, 6 months, 3 weeks
Controls
Register
Archive
+ 2004
+ 2005
+ 2006
+ 2007
+ 2008
+ 2009
+ 2010
+ 2011
+ 2012
+ 2013
+ 2014
+ 2015
+ 2016
+ 2017
+ 2018
+ 2019
+ 2020
+ 2021
+ 2022
+ 2023

Kaffe? Te? Mobiltelefon?

Som jeg var inne på i går er jeg muligens i ferd med å bli voksen. Noen vil sågar kanskje påstå at jeg har vært voksen lenge, ja faktisk hele livet*. Uansett er det å innse at døden er en naturlig ting en del av det å bli voksen, og det har jeg jobbet litt med i det siste. Jeg har slått meg til ro med at en dag kommer min trofaste Nokia til å legge på røret, metaforisk sett, og da kommer jeg til å måtte innlede et forhold til en ny telefon.

Mange husker sikkert med frustrasjon at jeg lenge strittet mot ethvert forsøk på å utstyre meg med en mobiltelefon. Særlig min mor opplevde dette som slitsomt, når jeg var ute med bilen til langt på natt, men så lenge jeg bodde hjemme og hadde rimelig god tilgang til fasttelefon følte jeg ikke noe stort behov for en mobil. Jeg innså imidlertid helt på egen hånd at det antagelig ville være en god ide å skaffe seg noe slikt når jeg skulle flytte til Trondheim.

Jeg gikk derfor til min forbrukerelektronikkpusher of choice, Elkjøp, der Bjørn Inge kunne fortelle meg at dette var telefonen for meg. Mest sannsynlig hadde han rett. Den lever i allefall fortsatt, tre og et halvt år senere, og den har tålt utrolig mye juling i løpet av den tiden. Det røffeste den har vært utsatt for er nok intet mindre enn tre somre på bruket, noe som har knekt mang en bra mann.

Telefonen min har altså holdt jeg godt, men begynner allikevel å bære preg av tidens tann, og kanskje mer av å ha tilbrakt tre somre i en lagerlomme sammen med støv av forskjellig slag. Tre og et halvt år er en ganske bra alder for en mobil i våre dager, og jeg regner derfor med at den kanskje ikke har så lenge igjen. Jeg har derfor begynt å tenke på hva jeg vil erstatte den med, og jeg har kommet frem til at en slik med kamera kanskje ikke hadde vært så dumt. Ikke at man får mobiler uten slikt i dag, men det er allikevel forskjell på kamera og kamera.

Jeg har kikket litt rundt, og kommet frem til at jeg slett ikke hadde vært negativt innstilt til en slik telefon som Eivind har, eller en slik som Are har. Problemet er imidlertid at jeg begynner å få lyst på noe slikt nå, og jeg har allerede diktet opp mange tøysete grunner til at jeg ikke bør vente til min gode venn Nokiaen takker for seg, men heller løpe og kjøpe nå. For eksempel, hvis den jeg har slutter å funke, og jeg ikke har en ny telefon, vil jeg kanskje bli stående uten telefon en dag eller tre. Bare tull selvfølgelig.

På den annen side, altså siden som sier at jeg ikke bør kjøpe en ny telefon, har jeg gode argumenter som at jeg ikke støtter denne bruk og kast kulturen, der man kjøper noe, og så bytter det ut før det er ødelagt bare fordi det finnes noe bedre. Jeg liker jo å tenke på meg selv som en miljøbevisst ung mann, så dette er et vektig argument. Pluss at dette er noe jeg ser for meg at unge, hippe mennesker gjør, og jeg vil helst distansere meg fra sånne.

Hva vil skje med Tor og telefonen? Er Brødrene Dal fanget i fortiden? Følg med i neste spennende episode.

-Tor Nordam

*Livet begynner når man begynner på videregående.

Comments

Kjellove,  09.02.06 00:43

Du er en god blekkulf, Þor.

La meg fortelle om min første mobiltelefon, som også holdt ut i minst tre år. Den var av merket Alcatel, kjøpt på Rimi, og så ifølge Vinko ut som en barneleke. «Hahaha! You've got to keep this one!»

Den gang ei, som Tordenskjold sa i en lignende situasjon. Jeg la nemlig fra meg telefonen på hylla over vasken. Der var det litt glatt, så apparatet datt nedi vasken – hvor det også var glatt, så den fortsatte å skli opp og ut i lufta … og rett ned i dass!

Etter dét har den ikke virket, og nå tror jeg den er gravlagt på en søppelfylling et sted.

Anders,  09.02.06 00:46

Kanskje den ligger i en fylling i New Mexico sammen med E.T.

Are,  09.02.06 08:29

Ålreit! Jeg regner jo med du har fått med deg min opprinnelige anmeldelse av min W800i, så jeg skal være kortfattet.

Etter min oppfatning har denne telefonen alt - bortsett fra

- Dataoverføring fra PC til mobil med USB 2.0 - mao går det noe tregt å overføre musikk til den med mindre du bruker en minnekortleser

- Ikke VGA-kvalitet på videoen - dette hever seg bare såvidt over "hehe, morro"-nivå

- Kvaliteten på de medfølgende øreproppene var noe skral - meget bra lyd, men jeg klarte å knekke ledningen uten å behandle dem spes hardhendt. Dette gjelder kabelen ut til selve proppene, takket være designet kunne jeg bare plugge i mine Portapro istedet, så ingen katastrofe, bare irriterende.

- Ikke videotelefoni og ikke 3G. Du har ikke noe kamera som peker mot deg, og dataoverføringen er begrenset til GPRS, hvilket gjør at det går ganske sakte å feks surfe over nett fra laptop+mobil. *

Bortsett fra det overnevnte er jeg vanvittig fornøyd med denne telefonen. Det er en kengu følelse å sitte på toget og veksle mellom å sende SMS, prate, sjekke mail og kjøre MSN med javaklient, for så å ta et bilde av landskapet sånn for morro skyld. Det er ikke mye denne tingen ikke fikser!

Og på toppen av kransekaka har SE kommet med en ny modell, W810i, som har EDGE i tillegg, men ellers er helt lik. Med andre ord får du noe sånt som 4-5 ganger raskere dataoverføring sammenlignet med W800i.

Komplett får den inn om tre uker, jeg er ikke sikker på om noen andre har fått den enda. Svartfargen appellerer til meg. Om du kjøper 750, 800 eller 810 spiller ikke så stor rolle, det er mest EDGE, den medfølgende musikkavspillingsprogramvaren samt handsfree-dingsen som lar deg plugge i et vanlig headsett som er forskjellen. Og så selges noen pakker med minne og andre uten. Jeg hadde kjøpt en variant uten og brukt en tusenlapp på 2 GB med Memorystick, så kan du peke nese til alle disse Nano-folkene.

"Se, den er så liten, altså!"

"Mhm. Kan du høre radio med den?"

"Neeeei.."

"Ta bilde?"

"..."

"Video? Ringe? Tekstmelding? Sjekke posten? Surfe på nettet?"

"..."

MP3-spiller på mobiltelefonen er rett og slett fabelaktige greier.

Camilla,  09.02.06 08:51

Må jeg bare få påpeke at min mobiltelefon har overlevd siden steinalderen. Og den ser ikke ut til å ta kvelden med det første. Samma hva jeg gjør.

Torgar,  09.02.06 11:21

Hvis du ikke klarer å drepe en mobiltelefon er du en skikkelig pingle.

Are: Hvordan er batterikapasiteten på telefonen?

Tor,  09.02.06 11:42

Og Are: Hva med en artikkel om forskjellen på 3G og Edge? Eventuelt bare en kommentar av samme kaliber som over.

Anders K.,  09.02.06 15:19

Alle mine telefoner, med unntak av den siste, har vart i ett år og et par dager, da de bare har sjøldaua, enten momentant eller gradvis over noen få dager. Jeg mistenker jo selvsagt industrisvindel, og drar og klager til en smilende butikkfyr (i ett tilfelle Eivind Hagerup) som sier at jo, dette var ille, men garantien gikk ut tidligere i uka, beklager, kjøp en ny. Dette har skjedd tre ganger, og helt til nylig har jeg blitt lurt av deres butikk-garanti på ett år, som de med brask og bram informerer om i stedet for den universelle norsk-kjøpslov-garantien på alle ting i tre år. Den holder de naturlig nok kjeft om. Dette planla jeg å være meget bevisst når den neste tar kvelden, noe den (ved hjelp av en halv rull Geitanger Bygg-teip) enda ikke har gjort. Jeg tror faktisk den nærmer seg tre år og et par dager nå. Typisk.

Eivind,  09.02.06 17:55

Mobilbransjen er drit. Og det er også mobiltelefoner som produktgruppe. Kjedelig massehysteri over dølle, masseproduserte plastdingser. Når det er sagt synes jeg det er gøy å kjøpe ny mobiltelefon en gang i året selv. Kanskje jeg bare er lei av å selge dem og hjelpe folk som "ikkje greie å sende mms".

All erfaring tilsier at kunden tar alltid feil, også i dette tilfellet, AQK. For det finnes ingen universell ett-års-garanti, men du har selvsagt reklamasjonsrett i tre (fem? De lærde strides) år. Og reklamasjon er mer pes enn garanti, og man må oftere dekke reparasjonen selv (for det er jo selvsagt kunden som selv har ødelagt telefonen, og Nokia bare rister på hodet og hever skuldrene).

Industrisvindel er det vel uansett.

Kjellove,  09.02.06 18:49

Er det sant, som en gammel nabo fortalte meg da jeg var liten, at de som står bak «masseproduserte plastdingser» lager dem dårlig med vilje, slik at de skal «gå i sund» og man må kjøpe ny?

Han var i alle tilfelle universelt skeptisk til plast.

Anders,  09.02.06 20:19

Tremobilen min brant opp forrige uke :(

Skybert,  09.02.06 22:25

Stål. Det skal være stål. Skikkelig god gammeldags nazi-stål! Det er det som duger i krig.

Tor,  09.02.06 22:31

Ørstastål!

Kjellove,  10.02.06 00:49

Stål. Og diesel.

Anders,  10.02.06 01:39

Hvorfor ikke Levi's eller Lee?

Og det eneste stålet jeg trenger er det jeg har mellom balla!!

Kjellove,  10.02.06 02:16

Virru ha flatt stål, fotstål, rundt stål, rustfritt stål, krom eller vanadium, mangan eller magnesium?

Jørgen,  10.02.06 11:35

Adamantium, selvsagt. Det er jo et helt utrolig metall. Greit nok, det er bare oppspinn, men jeg går og venter på dagen da Tor oppdager hvordan man lager det. Tåler jo alt, så å si.

For øvrig, når det gjelder metallet vanadium, så er Norge en av landene som slipper ut mest vanadium. Vanadium er skumle saker.

Tor,  10.02.06 16:59

Kan jeg bare få informere om at jeg nå fikk mail fra forbrukerrådet eller ombudet eller noe slikt og at de er helt klare på at det er 5 års reklamasjon på bærbare pc'er?
Hvis ar-data derfor ikke svarer positivt på mailen jeg sendte dem, skal det videresendes. Så det, så.

Eivind,  10.02.06 20:33

Sjekk om det er forbrukerrådet eller forbrukerombudet. Forbrukerrådet er bare en gjeng med synsere.

Tor,  10.02.06 22:28

Det er forbrukerrådet.

Fra faq på www.forbrukerombudet.no:

Hva er forskjellen på forbrukerombudet og forbrukerrådet?

Forbrukerombudet (FO) behandler saker som gjelder markedsføringen av varer og tjenester, mens Forbrukerrådet (FR) behandler klager på selve varen eller tjenesten.
FO er et frittstående forvaltningsorgan som, ut fra hensynet til forbrukerne, kan gripe inn å kreve endring eller stans av reklame som er lovstridig. FO kan også forby avtalevilkår i standardkontrakter som er urimelige overfor forbrukerne.
FR er en interesse- og serviceorganisasjon for forbrukerne, og gir informasjon om forbrukernes rettigheter ved kjøp av varer og tjenester samt veiledning før man handler.Hvordan har forbrukerombudet noe med saken å gjøre?

Eivind,  11.02.06 01:29

Ikke godt å si. Dette prøver jeg å vite så lite som mulig om.

Det er forøvrig slettes ikke umulig at jeg har beveget meg inn på tynn is.

Are,  11.02.06 13:07

Right! Jeg er spent på hvordan dette går, Tor. Jeg betalte nemlig 200 spenn for nytt tastatur til laptopen min i går. Det var riktignok bare delvis ødelagt, men jeg syntes det burde gått på reklamasjonen, noe de ikke ville gå med på. Jeg gav meg på det siden det var et grensetilfelle (den funker jo, typisk slitasjeskade..).

Jørgen,  11.02.06 13:23

Tynn is? Tror heller at det kan sammenlignes med å forsøke å ta en jesus, og gå på vannet. :P
B,  15.02.06 21:39

Kjøp en Nokia 5140i and be done with it. Ellers går den i stykker og du syter og tyter og klager om at ting som egentlig er ment til kontorbruk for rikfolk ikke tåler det minste tjas.

Tor,  15.02.06 22:28

Har dere ikke tro på Ardata? De svarte:

Naturligvis har du 5 år reklamasjonsrett på en pc, det har du på ALT som er ment å vare mer enn 2 år. Pcen er reparert, kom og hent.
Category
Technology
Tags
mobiltelefon
Views
5617