Most recent comments
2021 in Books -- a Miscellany
Are, 2 years, 6 months
Moldejazz 2018
Camilla, 4 years, 11 months
Romjulen 2018
Camilla, 5 years, 6 months
Liveblogg nyttårsaften 2017
Tor, 6 years, 6 months
Liveblogg nyttårsaften 2016
Are, 7 years, 6 months
Bekjempelse av skadedyr II
Camilla, 5 months, 3 weeks
Kort hår
Tor, 3 years, 6 months
Ravelry
Camilla, 3 years, 1 month
Melody Gardot
Camilla, 4 years, 12 months
Den årlige påske-kommentaren
Tor, 5 years, 3 months
50 book challenge
Camilla, 6 months, 2 weeks
Controls
Register
Archive
+ 2004
+ 2005
+ 2006
+ 2007
+ 2008
+ 2009
+ 2010
+ 2011
+ 2012
+ 2013
+ 2014
+ 2015
+ 2016
+ 2017
+ 2018
+ 2019
+ 2020
+ 2021
+ 2022
+ 2023

Fly

Sivilisasjonen vår er ikke noe særlig å skryte av, det er lett å se. Vi har problemer med vold og kriminalitet, forurensning, stater som føler de trenger atomvåpen, organisasjoner som "hater vår frihet", vi får spam i inboxen og Byavisa under dørhåndtaket. Vi henter dessuten mesteparten av energien vår fra noe vi plukker opp fra jorda og brenner, og som vi vet vil ta slutt en dag. Tydelige tegn på dårlig planlegging. Vi har dessuten ikke store bygninger i glass og stein som vil stå (og fortsatt bli sett på som vakre) om tusen år, vi har ikke broer mellom bygninger i stor skala, vi har ikke kurert alle sykdommer, og det systemet som stort sett er annerkjent som den beste styreformen er et system som lar FrP-velgere være med å bestemme. Alt dette blekner imidlertid i forhold til det tydeligste tegnet av alt på at vi er høyere i hatten enn vi har rett til å være, flyet.

Flyet er uten tvil det fremste transportmiddelet vi har. Det er den raskeste måten å krysse store avstander over land på, og det er praktisk talt den eneste måten å krysse store avstander over vann på, hvis du ikke har meget god tid. Flyet er reisemåten for business og flyet er reisemåten for ferie. Flyet gjør mesteparten av verden tilgjengelig for folk flest i vesten. Flyet er relativit billig, og flyet gjør at du ikke trenger å sette av et år om du skal på ferie til Asia. Alle liker fly, og fly er bra, fly er best, fly er det vi bruker mest. Bortsett fra bilen og sånn da, men det er en annen historie.

Så hva er problemet med flyet? Jo, saken er at dette skal liksom være det beste vi har, spydspissen av utviklingen, men så er det egentlig ganske røtent. For å ta fly må du dukke opp en halvtime før om du vil ha med deg noe mer enn en matpakke. Flyet bråker noe jævlig, så du må langt ut på landet for å komme til flyplassen, og dermed må du starte fra utgangspunktet ditt ofte en og en halv til to timer før flyet går. For å komme ombord på flyet må du først stå i kø for å sjekke inn, så må du stå i kø for å gå gjennom sikkerhetskontrollen, så må du stå i kø for å komme inn i flyet, og så må du jammen stå i kø for å få sette deg fordi alle som gikk på før deg står og roter i bagasjehylla. Om du ikke betalte ekstremt mye for business-class må du klatre eller bli klatret over for å komme til plassen din, og du må sitte med dårlig benplass i et ikke mer enn halv-behagelig sete i en blikkboks som bråker og rister.

Hvis flyet kommer frem, og det er slett ikke sikkert for vår mest avanserte teknologi lar seg fortsatt hindre av været (for ikke å snakke om at den detter ned fra tid til annen), må du stå i enda en kø for å komme av flyet, så i kø for å få bagasjen din, som enten har blitt mishandlet av menn med slegge, eller er på vei til Barcelona. Så må du ta flytoget inn til byen, som tar like lang tid, og koster nesten like mye som, selve flyturen.

Min mening er at flyet rett og slett ikke er en verdig vinner. Jøss og bevares, det var bra på 30-tallet og slikt, da det var nytt og spennende, og det gikk faste ruteflygninger fra England til India med et fly som tok seks passasjerer, men i dag har flyet stagnert, og er alt for dårlig. Concorde var et forsøk på å gjøre flyet raskere, men det ble for dyrt til slutt, og ville dessuten ikke løst de andre grunnleggende problemene, nemlig at du må stå i kø, at flyplassen ligger en time utenfor byen, og at flyet er det mest forurensende transportmiddelet vi har. Det som selger er gigantiske, treige fly med plass til hundrevis av sauer som vil på pakketur, og som er fornøyd med teknologi fra 70-tallet.

Så hva mener jeg er alternativene til flyet? Helst bør vi selvfølgelig finne opp noe nytt og fancy som er raskt og komfortabelt, ikke krever en stor tomt på landet, og som lukter godt. Men om vi skal fortsette som før, med å flikke på eksisterende oppfinnelser, vil jeg si at toget har minst like stort potensiale som flyet. Over halvstore avstander er toget en seriøs utfordrer til flyet når det gjelder totalt reisetid, fordi du kan ta toget fra sentrum til sentrum. Toget har dessuten en rekke andre fordeler, blant annet er det mindre påvirket av været, mer komfortabelt, har fleksibel størrelse, og kan ikke kapres og kjøres inn i skyskrapere. I morgen skal vi derfor se nærmere på det hotteste innen togteknologi, maglev-togene. Følg med, følg med.

-Tor Nordam

Comments

Camilla,  21.02.06 23:11

Jeg vil teleportere!

Men når det er sagt:
jeg kan ikke helt tilgi at de sølte vin på sekken min og dermed laget flekker på gien min. De må brenne. Dette overgår forurensning og alt det andre.

Jeg har heller ikke noe imot tog, selv om jeg er litt redd for farten du får med høyhastighetstog.

Anders,  21.02.06 23:47

hvis du kommer over en hvis fart er du vel fucket uansett. Selv om jeg må innrømme at sjansen for å overleve en kollisjon med lokaltoget fra Stjørdal er mye større en med et hurtigtog som kjører opp i mot 500 km i timen.

Are,  22.02.06 01:49

Hva med denne her, Tor? Fremtidens lufttransport?

Det er vel fremdeles lov å være skuffet over mangelen på personlige flyvende biler.

Tor,  22.02.06 08:11

En zeppeliner! Fantastisk.

Nå er det sikkert mange som tenker på de skumle bildene av en eksploderende zeppeliner, men alle med IQ på høyde med frukt vet at det var fordi de brukte hydrogen i gamle dager. Nå bruker man helium.

Arne,  22.02.06 09:32

En kamerat av meg pleier alltid å unnskylde seg for at han ikke har tatt førerkort selv om han nærmer seg midten av 20-årene. Han sier at han skal ta lappen når flygebilene kommer og alle andre må ta lappen om igjen uansett.

Jon Are,  22.02.06 11:00

I teleported home one night with Ron, Sid, and Meg. Ron stole Megan's heart away, And I got Sidney's leg.

-Douglas Adams

Torgar,  22.02.06 10:57

Du nevner mange verdensproblemer i innledninga, men du får med et som er stort sett oversett av politikere og styresmakter, og det er Byavisa under dørhåndtaket. Jeg har hørt at du ikke skal drepe budbringeren, men gjelder det også de som går rundt med byavisa?
Hvis du har en mail-konto, som utelukkende sender spam burde denne elimineres, på like linje som byavisbudet.

Jon Are,  22.02.06 11:02

Tor: Jeg så på Discovery at det faktisk er en gjeng som fortsatt vil bruke hydrogen, siden de mener at Hindenburg-ulykken hovedsakelig skyltes tvilsom og brennbar overflatebehandling av ytterskallet.

Camilla,  22.02.06 14:45

Tor, i og med at det var jeg som nevnte eksplosjonsfare som grunn til å unngå luftskip, håper jeg du liker å sove på verandaen. Og jeg trenger begge dynene.
Category
Technology
Tags
fly
tog
fremtidens transportmiddel
Views
5078