Most recent comments
2021 in Books -- a Miscellany
Are, 2 years, 6 months
Moldejazz 2018
Camilla, 4 years, 11 months
Romjulen 2018
Camilla, 5 years, 6 months
Liveblogg nyttårsaften 2017
Tor, 6 years, 6 months
Liveblogg nyttårsaften 2016
Are, 7 years, 6 months
Bekjempelse av skadedyr II
Camilla, 5 months, 3 weeks
Kort hår
Tor, 3 years, 6 months
Ravelry
Camilla, 3 years, 1 month
Melody Gardot
Camilla, 4 years, 12 months
Den årlige påske-kommentaren
Tor, 5 years, 3 months
50 book challenge
Camilla, 6 months, 2 weeks
Controls
Register
Archive
+ 2004
+ 2005
+ 2006
+ 2007
+ 2008
+ 2009
+ 2010
+ 2011
+ 2012
+ 2013
+ 2014
+ 2015
+ 2016
+ 2017
+ 2018
+ 2019
+ 2020
+ 2021
+ 2022
+ 2023

Åpent brev til Rød Ungdom

Kjære Rød Ungdom,

Da jeg gikk gjennom Trondheim i dag la jeg merke til en plakat, som også kan sees på http://ru.jubalon.net/mimir/plakat.pdf, deres representanter hadde hengt opp. Som RV-velger er jeg naturligvis interressert i at venstresiden i norsk politikk skal fremstå best mulig, så jeg tenkte jeg skulle gjøre dere oppmerksomme på et par feil ved plakaten.

For å begynne med begynnelsen, så står det "Wanted", etterfulgt to bilder av en iPod. Hvis det er slik å forstå at dere er ute etter en iPod er det slett ikke nødvendig å henge opp plakater for å ordne det. Det finnes mange nettbutikker som selger slik. Her er et par linker:
www.komplett.no
www.netshop.no

Hvis dere prøvde å fremstille kulturministeren som en ettersøkt kriminell ville jeg satset på å ha et større, og litt sintere bilde av henne under overskriften, gjerne med fullt navn, slik som dette:
http://www.fbi.gov/mostwant/topten/fugitives/laden.htm
Men jeg bør nevne at dette er knapt en bra måte å bli tatt seriøst på. Som vi skal komme tilbake til senere har ikke kulturministeren gjort noe kriminelt, i allefall ikke i denne saken, og ikke ville det vært nødvendig å ettersøke henne heller.

Vi hopper videre til første setning:

Nå har Valgerd gjort det ulovlig å spille mp3er

I denne korte setningen med det uskyldige utseende er det faktisk en del å ta tak i. Jeg begynner som før med begynnelsen, som sier at Vagerd har gjort.... Det har hun nok ikke. I Norge venter vi fortsatt på revolusjonen, og i mellomtiden har vi et system som kalles parlamentarisme. Det kan dere lese litt mer om her:
http://en.wikipedia.org/wiki/Parliamentarism
I korte trekk innebærer dette at Valgerd ikke bestemmer særlig mye. Hun kan imidlertid være med på å fremlegge forslag til lovendringer for Stortinget, som så stemmer over forslaget.

Videre indikerer plakaten at det aktuelle lovforslaget går ut på å forby avspilling av alle filer med formatet mp3. Dette ville naturligvis vært helt absurd, og det er heller ikke det lovforslaget sier. Det dreier seg om et forbud mot å bryte effektive kopisperrer. Det er det ytterst få cder som er utstyrt med, og representanter for en rekke viktige plateselskaper sier til dagbladet.no at de ikke har noen interresse av å innføre slike sperrer, fordi de ønsker at folk skal kunne høre lovlig kjøpt musikk med det avspillingsutstyret de måtte ønske.

Forøvrig var dere ikke alene om å misforstå dette. Hovedskalig på grunn av medias lettvinte jag etter overskrifter som selger har svært mange skrevet under på fjasete opprop mot stortinget og protestert på andre måter. Hvis man er litt kritisk og leter litt ekstra lar det seg imidlertid gjøre å finne artikler som forklarer hva det egentlig dreier seg om. Noen sånne artikler kan dere finne her
http://www.computerworld.no/index.cfm/fuseaction/artikkel/id/49666
her
http://tpn.vg.no/view.jsp?Inr=315
her
http://calcuttagutta.blogspot.com/2005/02/minst-16156-uvitende.html
her
http://www.vg.no/pub/vgart.hbs?artid=266913
her
http://www.dagbladet.no/dinside/2005/02/17/423668.html
her
http://www.aftenposten.no/sid/article977552.ece?service=print
her
http://www.aftenposten.no/kul_und/musikk/article975337.ece?service=print
og sikkert flere andre steder.

For den som er interressert i nøyaktig informasjon kan lovforslaget leses her:
http://www.dep.no/kkd/norsk/dok/regpubl/otprp/043001-050019/dok-bn.html

Det er også verd å nevne at lovforslaget er en konsekvens av et EU-direktiv EØS-avtalen forplikter oss til å følge, og således ikke noe Valgerd har tenkt opp på egen hånd.

Helt til slutt oppfordrer dere publikum til å fortelle Valgerd hva de synes. Etter å ha lest denne plakaten, samt noen overskrifter på norske nettaviser er det sannsynlig at folk vil fortelle Valgerd at de synes hun er teit, og at hun aldri vil greie å gjennomføre sin onde plan om å forby filformatet mp3. Aldri, hører du, aldri!!

Når Valgerd får slike mailer er det rimelig å anta at hun blåser en lang marsj i dem, fordi avsenderen åpenbart ikke har fått med seg hva denne loven faktisk går ut på og fordi avsenderen ikke har giddet å lese loven selv eller i det hele tatt utført litt lettvint kildekritikk. Trikset er, som jeg nevnte tidligere, å bli tatt seriøst, og jeg tror ikke dette er den beste veien å gå.

Med håp om at dette har vært til hjelp,
-Tor Nordam

Innlegget er mailet til Rød Ungdom på ru@sosialisme.no

Comments

Jørgen,  31.03.05 00:14

Fint brev. Jeg humret godt da jeg leste det.

Bare én ting å utsette (ja, jeg vet, jeg er en jævla elitist&kritiker): Håper du sjekket eposten for skrivefeil, før du sendte den. Det er bare å slenge den inn i et program med korrektur, liksom.

Are,  31.03.05 01:33

Noen kommentarer til dette.

Det blir det ulovlig aa bryte effektive kopisperrer. Hva platebransjen sier om det er ikke saa interessant, det er mer givende aa se paa hva som finnes av musikktjenester paa nettet. 99% selger musikkfiler med DRM, som jeg i denne sammenheng tror (jeg er ikke bombesikker, men 90%) sidestilles med en kopisperre i denne sammenheng. DRM hindrer forbrukeren i aa bruke musikken som man selv vil - for eksempel kan du kjoepe en sang som bare kan spilles av paa PCen din og ikke brennes, eller en som kan brennes 2 ganger, eller kopieres tre ganger, eller whatnot. Med mindre jeg tar helt feil gjoer denne loven det ulovlig aa fjerne slik DRM og legitimerer at den brukes i utgangspunktet. Ergo er denne loven et angrep paa en forbrukers rett til aa hoere musikk som han selv - man kjoeper ikke lenger en sang, men en datafil som kanskje eller kanskje ikke kan kopieres til andre medier eller brennes til CD. Naa er det et unntak i loven som sier at musikken skal kunne avspilles "paa relevant utstyr", og at det er lov aa bryte kopisperren for aa faa til dette. Her burde man heller ha sagt "det er lov aa kopiere musikk til privat bruk og bryte kopisperre for aa faa til dette" eller bedre "det er ikke lov aa legge paa DRM som legger hindringer for privat bruk av musikk" og sagt generelt at det ikke er lov aa videreformidle musikk til fremmede f.eks. over p2p, piratradio eller whatever.

Naa er det visst slik at man paa dette punktet er bundet av EU-vedtak, men det blir ikke mer "rett" av den grunn. Valgerd og departementet kan godt faa hoere at folk er misfornoeyd, saa kan de faa aeren av aa bringe det videre til Brussel.

For aa si det paa en annen maate - naar folk tror de blir kriminelle fordi de kopierer ut musikk til MP3-spilleren tar de mest trolig feil (med mindre de maa bryte DRM og en advokat et sted klarer aa selge paastanden om at en MP3-spiller ikke er relevant for aa spille musikk kjoept paa CD - ikke helt usannsynlig). En annen ting er hvorvidt de kommer til aa vaere i stand til aa kopiere den musikken i det hele tatt - pga DRM.

Anders,  31.03.05 03:58

Dette er grunnen til at jeg er i mot politiskreklame. Fy Fy!

Anders,  31.03.05 04:02

This post has been removed by the author.

Tor,  31.03.05 09:13

Når du laster ned en mp3 kan du modifisere den akkurat som du vil, hvis formålet er å spille den på en mp3spiller, fordi mp3-spiller er relevant avspillingsutsyr for mp3er.

Forøvrig kan man mene akkurat hva man vil om loven, plakaten fra Rød Ungdom er uansett tøysete.

Ellers har jeg lest korrektur to ganger selv, men ikke lastet den inn i word. Det glemte jeg.

Are,  31.03.05 09:27

Hva med ripping av egne CDer til egne MP3er? Er en MP3-spiller relevant avsplinngsutstyr for musikk som opprinnelig ble kjøpt på CD? Hvis det er DRM på CDen vil det være ulovlig å bryte den med mindre en sang er en sang enten den er på CD eller i MP3.

Det håper som IKT Norge - at de som selger både CDer og musikkfiler over nett innser at DRM er mer eller mindre meningsløst. Men jeg har ikke trua.

Tor,  31.03.05 11:50

Det vil være ulovlig å bryte en effektiv kopisperre på en cd for å spille den av på en mp3-spiller, fordi en mp3-spiller ikke er et relevant medium. Det "forklares" ved at en mp3-spiller kan være mye mindre enn en cd, og dermed er det ikke rimelig å forvente å kunne spille den av med en mp3-spiller.

Dette er forsåvidt tøysete, men kravet om at kopisperren skal være effektiv gjør at dette gjelder ca 3 cder i hele verden, det er i allefall det plateselskapene sier til dagbladet i en av artiklene jeg linket til over.

Uansett hører denne diskusjonen hjemme under artikkelen matteus skrev for lenge siden, som jeg også har linket til over, og ikke her.

Det leder meg til å tro at en god ide kunne være å ha et forum der man diskuterer det som er aktuelt den dagen, i tillegg til muligheten til å legge inn kommentarer under hver post.

Are,  31.03.05 12:58

Ja, det er jo fordelen med å ha et dedikert forum... er mye mer fleksibelt sånn.

Tor,  31.03.05 23:42

La meg bare nevne, før denne posten forsvinner ned i kjelleren, at RU ikke har svart på mailen.
Category
Miscellaneous
Tags
Views
7352
Google hits
1
Last google search
rød ungdom brev