Most recent comments
2021 in Books -- a Miscellany
Are, 2 years, 6 months
Moldejazz 2018
Camilla, 4 years, 11 months
Romjulen 2018
Camilla, 5 years, 6 months
Liveblogg nyttårsaften 2017
Tor, 6 years, 6 months
Liveblogg nyttårsaften 2016
Are, 7 years, 6 months
Bekjempelse av skadedyr II
Camilla, 5 months, 4 weeks
Kort hår
Tor, 3 years, 6 months
Ravelry
Camilla, 3 years, 1 month
Melody Gardot
Camilla, 5 years
Den årlige påske-kommentaren
Tor, 5 years, 3 months
50 book challenge
Camilla, 6 months, 3 weeks
Ten years ago
Moldejazz 2014, del II
Tor
Controls
Register
Archive
+ 2004
+ 2005
+ 2006
+ 2007
+ 2008
+ 2009
+ 2010
+ 2011
+ 2012
+ 2013
+ 2014
+ 2015
+ 2016
+ 2017
+ 2018
+ 2019
+ 2020
+ 2021
+ 2022
+ 2023

Jeg heter Tor. Jeg er også tallknuser.

Jeg kikket nettopp over Aftenposten.no, og ble overrasket over å se overskriften "Må importere tallknusere". For det er vel ikke noen nyhet at tungregnemaskiner importeres? Lager vi slikt i Norge da? Nysgjerrigheten min var vekket, så jeg klikket på linken, og oppdaget at det slett ikke dreide seg om en supercluster, men en helt annen vare, nemlig realisten.

Som media (og Martin Ystenes) stadig minner oss på står det nemlig helvetes dårlig til med ungdommen nå til dags. Ikke bare vil flesteparten helst bli medievitere eller ta psykologi grunnfag, men de som velger å studere realfag burde blitt medievitere de også, for de kan i hvertfall ikke matte. Situasjonen er prekær, og det er åpenbart at noe må gjøres. Å "importere" realister ikke nødvendigvis en god løsning. Ikke bare har man problemet med at man stikker av med de høyeste utdannede i andre land, som er i ferd med å bli et kjempeproblem i Afrika, men det er slett ikke sikkert at de vil komme hit. Selv om Aftenposten vinkler det som om "tallknusere" er noe man kan bestille, og så får man de tilsendt, pent pakket med fire realister på en palle, så er det altså ikke sånn. Realister må også mate apekatten, og om man uansett må flytte fra Asia til Europa kan man like godt flytte til et land med høyere lønnsnivå for høyt utdannede enn Norge.

NTNU har bedt Øystein Djupedal om å få lov til å sette som krav til sivilingeniørstudenter at de må ha minst 4 i 3MX fra videregående for å komme inn. Dette ønsket har bakgrunn i at 80% av de som fikk 2 og over 50% av de som fikk 3 på videregående stryker på de innledende mattekursene, og av de som står får langt de fleste E. Jeg synes dette høres ut som et fornuftig forslag, men jeg kan ikke se at det vil løse noe som helst. I stedet for bedre realister vil vi bare få færre realister.

Av mer la-oss-gå-til-roten-av-problemet-tilnærminger har vi for eksempel Albertkonkurransen, som er noe helt annet enn Abelkonkurransen. Albertkonkurransen er arrangert av Realfagskolen, som er eid og finansiert av Det Norske Veritas. Opprinnelig var det en hel rekke bedrifter som stod bak denne stiftelsen, som arrangere kurs, og sammfunnsansvar og gode greier, men så plutselig var det slutt, og nå er det bare konkurransen igjen. Meningen er å få elever i videregående skole til å bli mer interresserte i mattematikk. Jeg har kikket på oppgavene, og sier at de i er kjipe og kjedelige, og minner om slike det går 30 på dusinet av, som du finner i læreboka. Du kan også registrere deg og kikke på oppgavene, men du må være under 18 for å kunne delta i konkurransen.

Uansett mener jeg at Calcuttagutta ikke kan være dårligere enn Veritas, så derfor flesker jeg til, og serverer en oppgave hver dag denne uken. Jeg skal forsøke å lage oppgaver man kan løse uten altfor store forkunnskaper, men jeg garanterer ingenting. Løsning kan sendes til meg på nordram(a)stud.ntnu.no. Basert på løsningene som har kommet inn før midnatt på søndag vil jeg kåre en vinner, som får mye heder og ære.

Dagens oppgave:
NSB har kluret det til igjen, og to tog er på kollisjonskurs. De starter samtidig fra to forskjellige byer som ligger 250 km fra hverandre, og kjører mot hverandre på samme spor. Det ene toget er et hipt om moderne tog, som er laget for å kunne kjøre over 200 km/h, men det kjører bare 100 km/h, uvisst av hvilken grunn. Det andre toget har litt trøbbel fordi det er ekstreme forhold, -4 grader og snø, så det kjører bare 60 km/h. På det ene lokomotivet sitter det en flue. I det togene starter begynner fluen å fly. Den flyr langs sporet, med en hastighet på 120 km/h, til den møter det andre toget. Da bråsnur den, og flyr tilbake med samme hastighet, til den møter det første toget igjen. Da snur den på nytt, og slik fortsetter den, helt til togene kolliderer og fluen (og alle andre) blir most.

Hvor langt har fluen flydd fra togene startet og til den ble most?

-Tor Nordam

Comments

Skybert,  07.03.06 02:17

lurespørsmål. det hippe toget vil etterhvert havne i ekstreme værforhold. og da er fluen frossen og død for lenge siden.

dette ligner mer på kvasi-fag, enn noe som har med matte å gjøre!

Lena,  07.03.06 09:27

Også realister bør i det minste kunne stave 'matematikk'.

Når det gjelder regneoppgaven, tror jeg det må bli når jeg er ferdig med å rette innleveringsoppgaver fra grunnfagsstudenter. Det er nemlig heller ikke alle på nordisk som er helt stø i norsk rettskriving.

Camilla,  07.03.06 10:23

Jeg holder grunnskolen ansvarlig for den feilskrivingen. Jeg må tenke meg nøye om når jeg skal skrive matematikk, for det er så naturlig å begynne med to t-er etter å ha skrevet matte i så mange år. Forresten, Lena. Hva er regelen for å omtale mer enn en t?
Skal man si t-er? Eller t'er? Og hva med dvd'en? Skal det skrives dvden?
Jeg lurer stadig på det, men glemmer alltid å spørre.

Tor,  07.03.06 10:38

Hæ? Heter det matematikk? Med en t?

Sheit.

Dette er jo en omveltning av livet mitt på linje med da Jørgen fortalte meg at det ikke heter værst, men verst.

Torgar,  07.03.06 12:15

Så du mener å fortelle meg at en flue kan fly 120km/h????
Er denne flua blå, med en gul S på magen? Og i såfall vil den avverge kollisjonen.

Lena,  07.03.06 13:30

Camilla:

Du kommer med mange gode forslag. Bare velg én av variantene og hold deg til den, så tror jeg ikke det er noen som kan ta deg. Så hvis du liker apostrofer, er dette faktisk en sjanse til å kunne bruke dem i norsk uten å bli drept av språkpolitiet. Og hvis du ikke liker apostrofer, eller er redd for å møte ekstra skumle representanter for før nevnte politi), kan du bare satse på bindestrek.

Johannes,  07.03.06 16:01

Hadde språkpolitiet hatt en Guantanamo-aktig fløy, burde alle som misbrukte apostrofer sende's dit.

Anders K.,  07.03.06 16:09

Som Lena sier: Alt er riktig, mens bindestrek anbefales (Én A, mange A-er). Dette fordi det egentlig er riktig, mens apostrofen kan fungere som erstatning for et frafalt tegn, i dette tilfellet den samme bindestreken. Det er altså en slags overlappende påbygningsregel (eller hva det heter) som legaliserer apostrofbruk.

DVD-problemet kan løses smakfullt og enkelt ved å skrive DVDen. Det vanligste, men aller mest feilaktige, er dvd`en eller dvd´en.

Tor,  07.03.06 22:32

Flekkene er nok litt lengre opp, sånn omtrent en tredjedel fra toppen av lomma. Det skyldes ikke at jeg har glemt å sette på toppen (jeg er ikke smart nok til å være så bortreist), men rett og slett at det svikefulle fyllepennen min ikke alltid holder tett om den blir utsatt for raske bevegelser, slik den ofte blir når jeg flipper den frem og tilbake og rundt om kring mens jeg leser.

De britiske kodekrækkergutta hadde det forøvrig ikke så værst. De holdt til på standsmessige Bletchley Park som riktignok ligger på en tomt, men den ser ikke ut til å være spesielt plaget av skog.

Bortreiste vitenskapsmenn finnes det ellers flere av. Jeg er usikker på hvorfor det tilsynelatende er så mange flere blant dem enn andre yrkesgrupper, men jeg tror kanskje det er fordi andre rett og slett må ta seg sammen. En bortreist snekker er nok mindre akseptert enn en bortreist rakettforsker.

Uansett: Jeg har en bok, Eureka som stort sett består av små historier om vitenskapsmenn, flere av dem bortreiste. En av de mest bortreiste jeg har hørt om var en matematiker ved et engelsk universitet. Han pleide å trekke en finger langs veggen når han gikk fra forelesning til kontoret sitt. På det viset hadde han en slags styring, uten at han trengte å følge med på hvor han gikk. En dag han gikk sånn kom han forbi en åpen dør, med det resultat at han gikk inn i et auditorium, og trakk fingeren langs veggen (og tavla) hele veien rundt, før han forsvant ut døra, uten å legge merke til at det pågikk en forelesning der.

Vegard,  07.03.06 22:27

Jeg må medgi at det høres litt rart ut med "skjorteklaff". Det er sikkert et ord jeg har lært fra Hardyguttene eller en av bøkene i GGG-serien, så jeg kan ikke innestå for kvaliteten.
Skjorteflak er greit for meg. Det jeg mener er i alle fall den delen av fronten på skjorta som du stikker ned i buksa.

Vegard,  07.03.06 19:55

Det artigste er jo når disse folkene som prøver å skrive DVD'en ender opp med denne versjonen: DVDèn. :)

Anders K.,  07.03.06 20:59

Da kan de jo like gjerne skrive DVD1.

Men det rare er at de hadde jo alle endt opp med DVDén hvis det ikke var for at de stoppet opp og tenkte: (Ja, tro det eller ei!) «Vent litt. Her er det noe som er feil.» Så retter de det til DVD´en, og har til sammen trykt på tre knapper i stedet for én, samtidig som de dreit seg ut.

Anders,  07.03.06 21:16

Jeg er en skriver av 'en. Pc'en, dvd'en, mp3'en, også videre. Det er slike regelryttere som dere som gjør det vanskelig for oss som sluttet å bry seg om norsk på ungdomskolen. Hvem brydde seg vel om orddeling, og/å regler og 'en'er før dere gjorde oss oppmerksomme på det. I min fremtidige jobb hos Rema så skal jeg sabotere dere med å selge dere hel melk og annanas ringer, Muhaha! Og på toppen av kransekaken så har jeg ikke dobbeltsjekket rettskrivingen i Word. Hihi!

Anders K.,  07.03.06 21:27

Beklager å måtte skuffe deg, men det du skriver er helt korrekt. dvd'en og mp3'en er helt i orden. dvd´en er derimot ikke det. Hvis du ser forskjellen, skal du få en premie.

Anders K.,  07.03.06 21:30

Jeg må også uttrykke min glede over at Tors realist-artikkel har avbrakt en så til de grader humaniora-kommentarstreng. Trist for Tor, at ingen vet svaret på hans (sannsynligvis) veldig faglig utfordrende oppgave, men det setter altså saken på spissen: Vi har heldigvis nesten ingen realister igjen i Norge.

Vegard,  07.03.06 21:38

Når jeg kjeder meg på jobb i morgen skal jeg løse den. For det er noen realister igjen.

Anders,  07.03.06 21:39

Søren da, at jeg klarte å se feil. Nå må jeg legge mine onde planer om å jobbe på Rema på is.

Anders K.,  07.03.06 21:50

Det varer ikke lenge. Realister får som kjent aldri pule, fordi de har tjukke briller, posete bukser av det slaget også besteforeldre har, samt skjorter med masse blekkflekker på. På den måten blir det stadig færre. Jeg har lest i Dagbladets sex-spalte at de eneste realistene som finnes, finnes fordi u-pene realistkvinner har blitt ligget med av desperate menn.

Vegard,  07.03.06 21:53

Mye er riktig av det du sier, men selv om det ser ut som blekkflekker er det faktisk flekker av svært, svært sterk kaffe. "Pule"? Har jeg ikke hørt om. Mener du "Pula"? Myntenheten i Botswana og Lesotho?

Anders,  07.03.06 21:55

Hmmm...betyr dette at jeg på lørdager burde speide etter damer med 4 i 3MX?

Vegard,  07.03.06 22:09

Det viser jo at folkene der har skjønt hva som egentlig er viktig. De er jo mye nærmere naturen enn oss, og har et mye varmere forhold til sine slektninger og de har mye mer rytme i kroppen og kjærlighet og lidenskap osv. osv. osv.

Tor,  07.03.06 22:12

Jeg har faktisk skjorter med blekkflekker på. Minst to. Jammen flaks at jeg ikke også har tjukke briller og posete bukser.

Vegard,  07.03.06 22:18

Blant humaniora-puslinger er det mest vanlig med sædflekker på skjorteklaffene, hehe... Slik blir det når en leser for mye Agnar Mykle.

Anders K.,  07.03.06 22:20

Er blekkflekkene akkurat nederst i brystlomma, liksom? Det er litt artig. De fleste som er så smarte at de kan regne ut ting ingen andre skjønner, er som regel ikke i stand til å sette på toppen på pennen sin før de putter den på plass. Eventuelt putter de den aldri på plass, men det får jo ingen synlige konsekvenser.

Jeg leste en gang om den der tomta ute i skauen hvor britene samla forskerne sine for å deschiffrere Enigma-koden (mens amerikanerte samlet forskerne sine for å bygge en atombombe). Én av dem, visstnok den aller dyktigste, brukte å ta pause og drikke en tekopp mens han gikk en tur rundt en liten innsjø. Da tekoppen var tom, ble han helt forvirret av at han gikk og bar på en tom tekopp. For ham var det helt ulogisk. Så han heiv den i sjøen og gikk inn igjen, helt oppskjørtet. Det gjorde han hver eneste dag.

Er skjorteklaff det samme som skjorteflak? Det høres mer ut som en vital del av en tvangstrøye...

Vegard,  07.03.06 21:58

Hvis de er stygge, og du er desperat nok, får du kanskje ligge med dem i alle fall. Men de er altså ikke mye å se til, dersom du vil ha noe verdi i speidingen.

Anders K.,  07.03.06 22:02

Artig at mens andre land har myntenhetsnavn oppkalt etter verdifulle metaller eller hodeplagg av gull, har Botswana brukt ordet for regnvann. Fiffig.

Anders K.,  11.03.06 15:29

Tomt og tomt. La oss kalle det «estate», eller noe lignende, da.
Ha ha! Jeg så en gang en slik finger-fyr på gata, eller en rygg-fyr, mest egentlig, som gnei seg opp mot veggen. Når han kom til hjørnene, spurta han som gal over til motsatt hjørne. Men jeg tror ikke han var vitenskapsmann.

En bortreist snekker er nok mindre akseptert enn en bortreist rakettforsker.

Selv om det såklart burde være motsatt, hvis man tenker over det.