Most recent comments
2021 in Books -- a Miscellany
Are, 2 years, 6 months
Moldejazz 2018
Camilla, 4 years, 11 months
Romjulen 2018
Camilla, 5 years, 6 months
Liveblogg nyttårsaften 2017
Tor, 6 years, 6 months
Liveblogg nyttårsaften 2016
Are, 7 years, 6 months
Bekjempelse av skadedyr II
Camilla, 5 months, 4 weeks
Kort hår
Tor, 3 years, 6 months
Ravelry
Camilla, 3 years, 1 month
Melody Gardot
Camilla, 5 years
Den årlige påske-kommentaren
Tor, 5 years, 3 months
50 book challenge
Camilla, 6 months, 3 weeks
Ten years ago
Moldejazz 2014, del II
Tor
Controls
Register
Archive
+ 2004
+ 2005
+ 2006
+ 2007
+ 2008
+ 2009
+ 2010
+ 2011
+ 2012
+ 2013
+ 2014
+ 2015
+ 2016
+ 2017
+ 2018
+ 2019
+ 2020
+ 2021
+ 2022
+ 2023

Har kvinnedagen utspilt sin rolle?

For ett år siden spurte jeg om mannedagene hadde utspilt sin rolle, og konkluderte med at det hadde de, om de da noen gang har hatt en rolle. Det trengs en reform, og den trengs nå. Kvinnedagen derimot, den har i allefall hatt en viktig rolle. Dette er dagen da våre mødre, og kanskje en og annen far, gikk i tog og demonstrerte for viktige ting. Viktige ting som retten til å gå uten BH, retten til å ligge øverst, og retten til selvbestemt abort. Men hva handler kvinnedagen om i dag?

I dag er det mange som mener at nettopp abortsaken ble kvinnebevegelsens banesår. Når den var kommet igjennom var det liksom ikke så mye igjen å kjempe for. Riktig nok vil fortsatt mange si at vi ikke har komplett likestilling, men det er mer vage ting som er vanskelig å sammenfatte i korte, provoserende slagord. For eksempel tjener kvinner i snitt mindre enn menn, men dette skyldes så vidt jeg har forstått ikke at kvinner og menn i samme yrke har ulik lønning, men snarere at typiske kvinneyrker er dårligere betalt. Det er dessuten et poeng at flere kvinner enn menn jobber i offentlig sektor, som typisk har lavere lønn, med bedre rettigheter enn privat sektor. Dette er noe som er vanskelig å gjøre noe enkelt med. Kvinnefronten sier at

Vi ser en utvikling mot mer ”markedsbestemte” lønninger, også i det offentlige, og økende lønnsforskjeller også blant kvinner. Det legges større vekt på lokale forhandlinger, noe som svekker lavtlønte kvinners forhandlingskraft. Staten bruker tvungen lønnsnemd mot kvinner i offentlig sektor når de streiker for høyere lønn. Dette er en klar innskrenkning av streikeretten.

Tradisjonelle kvinneyrker må oppvurderes og likestilles med mannsdominerte yrker. Målet er å oppheve kjønnsdelinga i arbeidslivet, og oppnå lik lønn for kvinner og menn.

Kvinnefronten vil jobbe for en strategi i kvinnelønnskampen som bygger på at det store flertallet av kvinnene har felles interesse i å slåss sammen for å heve lønna si opp mot en linje for større lønnsforskjeller mellom kvinnene.


Men dette tar seg ikke så bra ut på et banner, og funker dårlig som ropt slagord i et tog. For noen år siden hadde man en t-skjorte med påskriften


Kvinnen skal tjene

like mye som

mannen


og den var jo forsåvidt morsom, om ikke så veldig løsningsorientert. Uansett har jeg en viss tro på at dette med lønn er noe som vil endre seg. Samfunnet er en stor og tungrodd ting, og det gjenstår fortsatt å se hvilke effekter det vil få at flest kvinner studerer, og ikke minst dette vi stadig hører om at gutter faller gjennom i et skolesystem som er tilpasset jenter. Selv tror jeg kanskje dette skyldes at gutter gir litt mer blanke, og at det sikkert ikke blir så ille selv om kvinner styrer verden. Jeg leter videre etter noe kvinnedagen handler om.

Jeg registrerer at nettavisene skriver litt om temaet nå om dagen, og man kan nesten få inntrykk av at kvinnekampen dreier seg om retten til å være vulgær, fordi det er det man tror menn driver med. På Ladyfest i Bergen har de for eksempel et arrangement som heter Fitteprat, der fire forfattere, en litteraturviter og en gynekolog skal snakke om, ja, jeg er faktisk ikke sikker på hva de skal snakke om.

Jeg føler det vil passe å sakse inn et lite utdrag fra manuset til "The Big Lebowski":

MAUDE
Does the female form make you
uncomfortable, Mr. Lebowski?


DUDE
Is that what that's a picture of?

MAUDE
In a sense, yes. Elfranco, my robe.
My art has been commended as being
strongly vaginal. Which bothers
some men. The word itself makes
some men uncomfortable. Vagina.


DUDE
Oh yeah?

MAUDE
Yes, they don't like hearing it and
find it difficult to say. Whereas
without batting an eye a man will
refer to his "dick" or his "rod" or
his "Johnson".


Dette stiller jeg meg uforstående til. Selv om jeg er mann går jeg ikke rundt og snakker slik, og jeg har inntrykk av at dette gjelder de fleste jeg kjenner. Jeg synes kort sagt der er vulgært å være vulgær, uansett om man er mann eller kvinne. (Men jeg er glad i deg allikevel, Trond.) Heldigvis viser det seg at det gjenstår mer av kvinnekampen enn dette.

Jeg hørte på NRK P2 da jeg gikk til skolen i går, og der var det tre damer som kalte seg feminister som var intervjuet, og en av dem sa at det handlet for henne mye om retten til å slippe å danse rundt i en lær-truse for å demonstrere at hun var frigjort. Og det er jo egentlig et skrekkelig godt poeng, at man slett ikke er frigjort om man må gjøre de "frigjorte tingene" om man vil eller ikke.

Det er dessuten ikke alle som er like frigjorte og likestilte som norske kvinner. I følge den ene feministen på radio, som hadde norsk-pakistansk bakgrunn er det viktig at ikke vestlige kvinner tar en veldig ovenfra-og-ned, vi-skal-hjelpe-dere-ut-holdning, men man bør stadig gjøre noe. Jeg husker ikke akkurat hva, det ble kanskje litt mye sette fokus og slikt, og da detter jeg fort av. Hun sa forresten noe annet jeg likte, som var at i ethvert tvangsekteskap er det to parter, og ofte er det slett ikke sikkert at mannen er noe særlig hypp på å gifte seg med en han aldri har møtt han heller, men han tør ikke si nei til sin mor. Det har jeg ikke tenkt på før. Uff, så fordomsfull jeg er.

Uansett: Kvinnekampen er ikke over, men jeg aner ikke hva vi skal bruke dagen til. Ville det ikke være bedre med en slags kvinne-prosjekt-måned, der alle måtte skrive en lang stil og levere inn til Staten? spurte jeg, halvveis på spøk, når jeg snakket med Camilla i går. Så sendte hun meg en link, og jammen viser det seg ikke at mars er kvinnehistoriemåneden. Les mer på www.nwhp.org. Og husk, selv om du er en likestilt norsk kvinne bør du ikke tilbringe dagen i sofaen, kanskje med mat servert av en myk nittitallsmann. Nei, du må komme deg ut og sette fokus eller noe slikt. Husk dine medsøstre som ikke har det så bra, både de som må gå med heldekkende klær fordi de ikke er frigjorte, og de som må gå med lærtruse for å vise at de er frigjorte.

Gratulerer med dagen!

Dagens Oppgave:
Du har tre søyler, laget av diamant. De er høye som en mann, og tykke som noe som er passe tykt. 10 cm eller deromkring. Det er i grunnen ikke så viktig. På en av disse søylene ligger det et tårn av 12 gull-skiver. Hver skive er rund, og tykk som noe som er passe tykt (10 cm). Skivene har forskjellig størrelse, og ligger oppå hverandre slik at den største ligger neders, så den nest største, osv. til den øveste, som også er den minste. Du skal flytte tårnet fra en søyle til en annen. Du kan kun flytte en skive av gangen, og du kan aldri legge en skive oppå en som er mindre. Fordi du er så sterk og tøff bruker du bare ett sekund på å flytte en skive.

Hvor lang tid vil du minst bruke på å flytte hele tårnet til en annen søyle?

Svaret skal som vanlig sendes til meg på mail.

-Tor Nordam

Comments

Skybert,  08.03.06 14:07

Det er på tide å snu kampen. Som du sier er samfunnet en stor og tungrodd ting. Som en 500.000 dwt ULCC-skip. Det er lurt å tenke på å stoppe før en treffer land.

Eivind,  08.03.06 14:20

Gratulerer med dagen, piker i alle land!

Problemet med kvinnedagen for mange i dag er at den i stor grad er preget av kvinner på det ytterste venstre i norsk politikk og derfor blir ikke parolene på dagen gode og samlende. Jeg har selv gått i 8 mars tog i mange år, men sluttet fordi enkelte av parolene minte mer om politiske kampsaker til venstresida enn kvinnesaker. En gang i Tromsø var det feks en parole om Palestina...

Jeg vil ha paroler som er samlende for kvinner som feks økt fokus på kvinnesykdommer som vi har hørt i media ikke får den støtte den bør, lik lønn for likt arbeid, paroler som går på solidaritet med søstre i andre land, paroler for å minnes de som har gått veien før oss.. Kvinnedagen kan absolutt brukes til noe fornuftig.

Camilla,  08.03.06 14:39

Dette minner meg om en historie jeg hørte fra foreleseren min i religionsvitenskapelig teori og metode. Vi diskuterte feministisk teori, og hun fortalte om en kvinnekonferanse der en av hovedtalerne hadde holdt et langt og flammende innlegg om verdensomspennende søsterbånd.
Etter talen kom det en svart kvinne bort til henne.
"Hva ser du når du ser deg selv i speilet om morgenen", spurte hun.
"Jeg ser en kvinne", svarte hovedtaleren.
"Ja, men jeg ser en svart kvinne", svarte den andre.

Selv om alle kvinner er kvinner, skilles vi av kultur, klasse og rase. Den priviligerte ser ikke sine privilegier. Det er jo nettopp det feminister i alle år har anklaget menn for: Menn har vært den priviligerte og de har snakket om universelle menneskerettigheter uten tanke for at kvinnene fantes. Så går vestlige kvinner hen og gjør det samme. Kan man hevde.

Så er da spørsmålet: Vet vi bedre, mens kvinner i Afghanistan er hjernevaskede? I kjønnslemlestingssaker er det gjerne moren som er pådriver.

Camilla,  08.03.06 14:44

Forresten, det er i USA det er Women's History Month. De liker det der med å ha måneder til ting.

Ragnhild,  08.03.06 17:16

hei Camilla! det er så lenge siden jeg har sett de fleste her. Gratulerer med dagen! Jeg husker deg som ei som fortjener en slik dag som du sikkert markerer og feirer. Ved en ussel tilfelighet ble jeg med her. nå må jeg jobbe!

Are,  08.03.06 19:51

Hei, Kirsti Marie! Kjekt med førstegangspostere :)
(Flere poster devaluerer ikke den første, bare så det er klart.)

"Paradokset" med at mødre i mange tilfeller er en sterk pådriver for tradisjoner som undertrykker kvinner er interessant. Det er kanskje en påminnelse om at det er samfunnet og ikke bare mannen man må endre (bare sånn i tilfellet det var noen som trodde noe annet).

Er det virkelig sånn at det er lik lønn for likt arbeid? Jeg trodde bestemt ikke det.

Interessant nok var det i dag en stipendiat innom og foretok en spørreundersøkelse. Nå hadde ikke den noe med kvinnedagen å gjøre, men gikk primært på hvordan vi oppfatter oss selv og andre. Eksempel: "Write a headline to this picture." Et bilde av en svart kvinne med hodeplagg. Eksempel II: "On a scale from 1 to 5, how would you rate your sympathy towards this person?" Et portrettbilde av en svært overvektig mann. Og så videre. Det var også en del holdningsspørsmål rundt innvandring - hvis en mann blir stoppet på bussen, hvor sannsynlig er det at det er fordi bussjåføren ikke liker utlendinger? (Skala, 1-5.) Fordi han ser mistenkelig ut? Fordi det er en tilfeldig kontroll? Og så videre.

Spørsmålet som gjorde at jeg assosierte undersøkelsen med Tors post her - og dagen i dag generelt - var: "A company is hiring a new CEO. A man and a woman are competing for the position. The board must decide which of them to hire." Så skulle man rangere hvor sannsynlig man trodde det var at en viss faktor spilte inn. F.eks. "Firmaet velger den som er best kvalifisert for jobben, uansett", "Menn er bedre beslutningstakere", "Kvinner er bedre til å integrere ansatte i organisasjonen" og en del flere. Helt til slutt ble man spurt hva som var ens førstespråk og hvor foreldrene er fra, blant annet.

Håper resultatene fra den undersøkelsen blir publisert et sted - interessant.

Ellers går jeg fremdeles av og til rundt og lurer litt på om ikke dette med likestilling er en selvsagt sak for alle som er 20 i dag, og således langt fra å være noe "interessant" diskusjonstema, sett med utelukkende norske øyne. Så enkelt er det selvfølgelig ikke, og mange av grunnene er nevnt i tråden. Det er ingen tvil om at kvinnedagen fremdeles har en rolle å spille.

Tor,  08.03.06 20:26

Dette med lønn og arbeid må vi nesten få klarhet i. Jeg har utrolig vanskelig for å tro at en mann og en kvinne, i samme stilling i samme firma, og med samme utdanning, får forskjellig timelønn, men om det er sånn er det jo helt perverst.

På kvinnefronten sine hjemmesider står det

Kvinner har lavere gjennomsnittlig inntekt enn menn, uansett yrke, bransje, utdannelse eller stilling.

Jeg ser på dette som en snuskete formulering, som er egnet til å skape inntrykk av at en mann og en kvinne i samme posisjon og med samme bakgrunn får ulik lønn, mens det det egentlig står er at kvinner gjennomsnittlig tjener mindre enn menn.

Her må vi få noen fakta på bordet.

Anders,  08.03.06 20:42

Nå er det jo (uten at jeg har tall på det) sikkert mer kvinner enn menn som ikke jobber, som heller er hjemmeværende mor, gamle enker osv. Da kan man jo få tall som tilsier at kvinner gjennomsnittlig tjener mindre, men det virker jo veldig sleskt, så jeg håper (eller kanskje ikke) de mener alle arbeidene kvinner.

Lene,  09.03.06 12:07

Et sitat hentet fra en kommentar av Ingunn Økland i Aftenposten i går:

"sosialantropologen Tordis Borchgrevink [...] gir følgende presise beskrivelse av det som utvilsomt er dagens største feministiske dilemma: "Majoriteten må svare for eget maktbruk i forhold til to spørsmål. Det ene: Er det legitimt for et liberalt samfunn å tvinge liberale verdier på illiberale grupper? Det andre: Er det legitimt å la være?""

Jeg synes det var en rimelig presis oppsummering.

For de som vil lese hele kommentaren:
http://www.aftenposten.no/meninger/kommentarer/article1242671.ece

Kirsti Marie,  09.03.06 15:59

Det ofte vanskelig å få konkrete svar fra avisartikler og det kan godt hende at vi faktisk tjener like mye for likt arbeid, men at vi har dårligere betalte jobber enn menn og derfor er lønnsstatestikken så feil. Men hva er grunnen til at vi har dårligere betalte jobber enn menn? Blir kvinner valgt bort i ansettelsesprosesser?

I anledning kvinnedagen har det vært noen diskusjoner angående dette med lik lønn og arbeid o.l. i pausehjørnet på skolen. I den forbindelse sa en klassevennine at hun skjønte at arbeidsgivere heller valgte en ung barneløs 27 år gammel mann foran en 27 år gammel ung barneløs kvinne hvis de ellers stilte likt. Dette fordi kvinner er de som får barn noe som igjen kan føre til lengre fraværsperioder. Hvis dette faktisk skjer, er det riktig? Fører det til at kvinner får dårligere betalte jobber og menn bedre?

Uansett så vil jeg anbefale alle å lese boka Egalias døtre av Gerd Brantenberg. Den gjorde et sterkt inntrykk på meg for noen år siden og var ikke tung å lese i det hele tatt.

Vegard,  09.03.06 20:05

Det er selvsagt mange grunner til at kvinner tjener gjennomsnittlig dårligere enn menn. Noen av de viktigste har med de kvinnedominerte yrkene å gjøre.

Det er mange kvinner i helsevesenet, og der har de ikke vært så flinke til å streike. Dessuten er det en bransje det er lett å innføre tvungen lønnsnemnd i, og da tar man på en måte ut proppen i effektiviteten til streiken. Se på de grelleste eksemplene på mannedominerte yrker, rørleggere, flygeledere og heismontører. Svært høye lønninger for arbeid som krever lite utdanning.

Kvinner er kanskje også for sjenerte til å kjempe skikkelig for seg selv?

Som han negern i "Blues Brothers" sier til kona, spilt av Aretha Franklin:

"Listen honey, I love you. But I'm the man and you're the woman."

Hvorpå han ble med Jake og Elwood "on a mission from God."

Tor,  09.03.06 23:41

I dag stod det på forsiden av Aftenpostens økonomidel av kvinner ikke tør å satse på eierskap i gründer-bedrifter.

Anders K.,  10.03.06 10:40

8. mars stod det på Dagblad-forsidene at «kvinner vinner» på alle fronter: De har mest penger, lengst liv og best sex. Dagen etter stod det at alle kvinner har en hjertefeil som legene ignorerer. Snakk om kjip bråvending.

Tor,  11.03.06 00:40

Jeg tror vi kunne få en interressant diskusjon her om noen av de 8 som har stemt av kvinnedagen bør legges ned ville utdype sitt syn.

Anders,  11.03.06 04:34

Andre Blues Brothers quotes som har litt relevans:

[after a burst of gunfire from the Mystery Woman, Jake climbs to his feet, covered in mud from the tunnel floor]

Jake: It's good to see you, sweetheart.

Mystery Woman: You contemptible pig! I remained celibate for you. I stood at the back of a cathedral, waiting, in celibacy, for you, with three hundred friends and relatives in attendance. My uncle hired the best Romanian caterers in the state. To obtain the seven limousines for the wedding party, my father used up his last favor with Mad Pete Trullo. So for me, for my mother, my grandmother, my father, my uncle, and for the common good, I must now kill you, and your brother.

[Jake falls to his knees]

Jake: Oh, please, don't kill us. Please, please don't kill us. You know I love you baby. I wouldn't leave ya. It wasn't my fault.

Mystery Woman: You miserable slug! You think you can talk your way out of this? You betrayed me.

Jake: No I didn't. Honest... I ran out of gas. I, I had a flat tire. I didn't have enough money for cab fare. My tux didn't come back from the cleaners. An old friend came in from out of town. Someone stole my car. There was an earthquake. A terrible flood. Locusts. IT WASN'T MY FAULT, I SWEAR TO GOD.

[Elwood covers his head in anticipation of more gunfire, Jake removes his sunglasses to make a wordless appeal, and the Mystery Woman visibly softens]

Mystery Woman: Oh, Jake... Jake, honey...

[Jake embraces the Mystery Woman and they kiss]

Jake: [to Elwood] Let's go.

[He drops the Mystery Woman and walks off]

Elwood: [to the Mystery Woman as he steps past her] Take it easy.

--------------
[to man in restaurant]

Jake: [fakes accent] How much for the little girl? How much for the women?

Man: What?

Jake: Your women. I want to buy your women. The little girl, your daughters... sell them to me. Sell me your children.

Kristian,  16.03.06 20:09

Jeg tenkte den 8.mars at denne med kvinnekamp-greier er jeg for. Helt til jeg så parolene i 8.mars toget, da ble jeg veldig lite imponert, jeg var uenig i alt! Sånn går det vel når det kun er venstresiden som blir engasjert over ting.

Ellers vil jeg nevne at fokuset i framtiden bør bli mer på hvordan mann og kvinne sammen kan løse problemene og utfordringene som har oppstått på grunn av likestilling. Utfordringen er å ta vare på likestillingen, men samtidig å ta løse de nye problemene, som tidsklemme, flere skilsmisser osv. Det er vel ingen som ønsker at pendelen skal snu igjen. I USA leste jeg en plass at den til en viss grad har gjort det. Og dette er ikke rart. Alle med litt vett, vet jo at familie er viktigere enn karrierre.

Altså man må ta problemene som skapes av likestilling på alvor nettopp for å bevare den!

Ellers vil jeg nevne at denne med lønninger kan nyanseres enda litt mer. De dårligste og minst betalte jobbene i Norge, er typiske manneyrker. Det sa hivertfall manneforskeren på holmgang.

Camilla,  16.03.06 21:00

Jeg snakket med min mor som fortalte at det faktisk ikke er noen lov om lik lønn for likt arbeid. Grunnen til at man ikke har lik lønn for likt arbeid, er at ikke alle arbeidsgivere eller arbeidstakere forhandler sin lønn en masse. Særlig i det private er det ikke uvanlig med personlig lønnsforhandling. I slike tilfeller kommer menn gjerne bedre ut av det.

Camilla,  16.03.06 21:01

Og forresten, Kristian: du skal aldri høre på folk på holmgang.

Vegard,  17.03.06 18:18

Generelt er det jo flest kvinner som tar høyere utdanning, og de med høyere utdanning tjener bedre enn dem uten, så på sikt vil nok lønningene og kvinnenes representasjon i styre og stell jevne seg ut. Problemet for feministene i dag er nok at dette tar lang tid, så de har blitt gamle ekle røyer når dette skjer, mens neste generasjon kvinner får være unge, løsningsorienterte, dynamiske og ikke minst kule, ledere.
Category
News commentary
Tags
oppgave
likestilling
Kvinnedagen
lønn
vulgær
likelønn
Views
6050
Google hits
7
Last google search
er det legitimt for et liberalt samfunn å tvinge liberale verdier på illiberale grupper?”