Most recent comments
2021 in Books -- a Miscellany
Are, 2 years, 6 months
Moldejazz 2018
Camilla, 4 years, 11 months
Romjulen 2018
Camilla, 5 years, 6 months
Liveblogg nyttårsaften 2017
Tor, 6 years, 6 months
Liveblogg nyttårsaften 2016
Are, 7 years, 6 months
Bekjempelse av skadedyr II
Camilla, 5 months, 4 weeks
Kort hår
Tor, 3 years, 6 months
Ravelry
Camilla, 3 years, 1 month
Melody Gardot
Camilla, 5 years
Den årlige påske-kommentaren
Tor, 5 years, 3 months
50 book challenge
Camilla, 6 months, 3 weeks
Ten years ago
Moldejazz 2014, del II
Tor
Controls
Register
Archive
+ 2004
+ 2005
+ 2006
+ 2007
+ 2008
+ 2009
+ 2010
+ 2011
+ 2012
+ 2013
+ 2014
+ 2015
+ 2016
+ 2017
+ 2018
+ 2019
+ 2020
+ 2021
+ 2022
+ 2023

Siste oppgave

Nå er jeg snart ferdig med oppgave-uken, og så langt er det bare Knut (Oslo) og Arne (Bergen) som har gjort en innsats. Dette er skammelig, og stiller Arendal, Sjøholt, Molde og Brummunddal i et dårlig lys. Særlig Molde har jo mange mattekyndige representanter på dette bruket. Jørgen for eksempel, du har vel ikke glemt gamle kunster fullstendig? Eller Trond? Husk at premien er heder og ære, som er mye mer verd en alle pengene i verden.

Saken er vel den at jeg bør innse at matematikk ikke faller i smak hos alle, og at hos flere av de som liker matematikk faller ikke oppgaver i smak. Litt merkelig egentlig, da jeg trodde det var konkurranseinstinkt som drev folk til å bli realister. For hva er vel poenget hvis det ikke er å konkurrere om hvem som kan lage det største og beste dommedagsvåpenet, og vinne flest nobelpriser for dem.

Jeg merker at det er litt vanskelig å konsentrere seg her, da det pågår ganske heftig Singstar-spilling i bakgrunnen, så om språket mitt ikke holder den kvaliteten det pleier, og om teksten virker litt usammenhengende, får dere unnskylde.

Poenget mitt er i allefall at jeg skal avslutte matte-uken uten en matteoppgave, for slik å oppfordre flere til å delta. Og fordi jeg er så utrolig grei skal jeg faktisk smekke opp hele to (2) oppgaver i dag, så de som ikke liker matte kan føle at de har en slags sjanse til å vinne uten å løse mer enn et par av de tidligere. Jeg kommer dessuten til å poste en ganske stor og solid fasit i morgen eller på mandag, der jeg inkluderer en komplett poengberegning, så om du greier en oppgave vil verden se hvor flink du er. (Jeg vet naturligvis at det ikke vil holde til seier å bare løse dagens to oppgaver, da Knut og Arne er clever bastards som sikkert flesker til i dag også, men det er viktig med drømmer og optimisme og slikt.)

Dagens oppgave I:
Dette er en klassiker. Du er ute på oppdagelsesferd, med Indiana Jones-hatten din, og tredagers-skjegg. Du kommer inn i et rom som har tre dører, hvorav du nettopp kom inn gjennom den ene. Du vet at av de to andre fører den ene til en langsom og smertefull død, mens den andre fører til VISA-kortet til Oljefondet. I dette rommet står det også tre statuer, hvorav den ene alltid lyver, den andre alltid snakker sant, og den tredje dreper alle som stiller mer enn ett spørsmål. Du har altså bare ett spørsmål, og skal finne ut hvilken dør du bør ta. Hvilket spørsmål stiller du?

Dagens oppgave II:
Du er kjemiker, og skal sentrifugere noen reagensglass. Sentrifugen din er en roterende rund skive med holdere for 12 reagensglass, nummerert fra 1 til 12 og jevnt fordelt utover skiven. Den roterer skrekkelig fort, og det er derfor essensielt at den er riktig balansert, hvis ikke vil den riste i stykker og ta fyr. Så hvis du for eksempel skulle sentrifugere 2 glass ville du måtte plassere dem rett ovenfor hverandre, i hull nummer 1 og 7, eller tilsvarende. Er det mulig å balansere sentrifugen med 7 reagensglass?

-Tor Nordam

Comments

Knut,  12.03.06 14:51

sitat Tor: ".. Knut (Oslo) .."
sitat Knut: "hva i hu..?!"

Tor,  12.03.06 15:01

Føler du ikke at du representerer Oslo? Er det ikke sånn ca der du kommer fra? Østlandet et sted i allefall?

Knut,  12.03.06 17:05

Nei, jeg føler ikke at jeg representerer Oslo i det hele tatt.

"Østlandet et sted"...? Hva med Hedmark eller Oppland kanskje? Eller Østfold, eller kanskje Vestfold? Kirkenes ligger også ganske mot øst vet du...

Ærlig talt, denne landsinndelingen er ganske teit. I alle fall så lenge man ikke tar med Sør-Østlandet, som er et relativt bredt belte mellom Sørlandet og Østlandet, og som skiller seg fra dem begge.

Jeg føler at jeg representerer Skien, en mellomstor (sør-)østnorsk by med ca. 50 000 innbyggere. Dagens interessante trivia om Skien er at det er Norges 7. største by, og at byen en gang har vært Norges hovedstad. (eat your heart out molde :Þ )
Tilleggsopplysning: Det tar mindre tid å komme seg fra Hvaler til Sverige enn det tar å komme seg fra Skien til Oslo.

Vegard,  12.03.06 22:26

I følge sykkylvinger er "Oslo-bygda" et sted som strekker seg fra Røros i Nord til Strømstad i sør, og fra Voss i vest til de der skogene langs svenskegrensa i øst. Det er egentlig nøyaktig nok for å definere østlendinger.:)

Arne,  13.03.06 14:39

Alltid artig med oppgave som begynner med f.eks "Du er kjemiker". Da blir det ikke bare en oppgave, men også et slags rollespill. Og da må en jo tenke utover det aktuelle problemet. Hva er historien bak, og lignende.

Den hvite frakken har jeg kjøpt av en bekjent som hoppet av kjemistudiene. Til min store overraskelse finner jeg noe mystisk i innerlommen da jeg akkurat har skrudd på sentrifugen. En svart boks på størrelse med en fyrstikkeske. Jeg glemmer sentrifugen totalt, og setter meg ned for å undersøke boksen mer grundig. Den har tilsynelatende ingen åpninger, men på den ene siden kan jeg såvidt se antydninger til en inskripsjon. Jeg finner frem lupen og setter meg under en sterk lampe. Få sekunder senere har jeg mistet lupen i golvet, og jeg står og måper med øynene festet til teksten. Tankene raser gjennom hodet mitt, og jeg prøver å fatte omfanget av det jeg nettopp har oppdaget. Etter å ha samlet meg noe er det ett spørsmål som står og dirrer i hjernebarken: "Hva skal jeg si til Thorvald Stoltenberg?"
Camilla,  12.03.11 00:21

Er jeg den eneste som vil høre resten av scenariet til Arne?
Category
Miscellaneous
Tags
oppgave
Views
4238
Google hits
3
Last google search
balansere sentrifugen