Most recent comments
2021 in Books -- a Miscellany
Are, 2 years, 6 months
Moldejazz 2018
Camilla, 4 years, 11 months
Romjulen 2018
Camilla, 5 years, 6 months
Liveblogg nyttårsaften 2017
Tor, 6 years, 6 months
Liveblogg nyttårsaften 2016
Are, 7 years, 6 months
Bekjempelse av skadedyr II
Camilla, 5 months, 4 weeks
Kort hår
Tor, 3 years, 6 months
Ravelry
Camilla, 3 years, 1 month
Melody Gardot
Camilla, 5 years
Den årlige påske-kommentaren
Tor, 5 years, 3 months
50 book challenge
Camilla, 6 months, 3 weeks
Ten years ago
Moldejazz 2014, del II
Tor
Controls
Register
Archive
+ 2004
+ 2005
+ 2006
+ 2007
+ 2008
+ 2009
+ 2010
+ 2011
+ 2012
+ 2013
+ 2014
+ 2015
+ 2016
+ 2017
+ 2018
+ 2019
+ 2020
+ 2021
+ 2022
+ 2023

Vitenskapsmenn med utagerende livsførsel

Jeg snakket litt med Jørgen her en dag, om dette med utagerende livsførsel. Det er jo ganske standard å høre om musikere og kunstnere som driver med slikt, og Camilla har jo skrevet flere artikler om kongelige med usunne vaner, så jeg tenkte jeg skulle se om jeg kunne grave opp noe om vitenskapsmenn med skjeletter i skapet. I denne sammenhengen bruker jeg vitenskapsmenn om personer som drev med realfag, uavhengig av kjønn. Jeg prøver ikke å si at andre ting enn realfag ikke er vitenskap, men det er litt vagt for meg hva som er forskjellen på en forsker og en forfatter i enkelte disipliner, og dessuten er det ikke særlig utfordrende å finne syfillis og skam og drikkfeldighet om man kan ta med psykologer og alt mulig slags pakk.

Det første som slo meg var at jeg burde søke opp listen over drug-related deaths på wikipedia. LIsten er langt som et vondt år, men inneholder ikke en eneste "scientist". Ingen blir vel overrasket over at "musician" er sterkt overrepresentert i forhold til antall i befolkningen, og det er også temmelig mange "pro wrestler", og en og annen "french pornographic actress", men ingen "chemist", "physicist" eller "mathematician". Jeg greide imildertid å finne en kjemiker som har brukt dop, og som snakker pent om det, nemlig Albert Hofmann, oppfinneren av LSD. Han testet både det og flere andre stoffer på seg selv, og mener det er bra saker.

"I think that in human evolution it has never been as necessary to have this substance LSD," said Hofmann. "It is just a tool to turn us into what we are supposed to be."

Han er dog oppmerksom på at det kan være farlig, og er litt irritert på hippie-bevegelsen, som gjorde stoffet til noe annet enn det var ment å være.

Bortsett fra denne karen, som knapt kan kalles en misbruker, er det ikke mye rart å finne. Hvis vi vender oss mot alkohol har vi alltids ryktene om at Stephen Hawking satt mye alene med brennevin og Wagner i en periode når han raskt ble verre av sykdommen sin, men jeg vet ikke om det er sant, og han har ikke akkurat knust så mange hotellrom, så det er vel ikke noe å bråke om. Buzz Aldrin har også vært behandlet for alkoholisme, men jeg vet ikke om jeg regner han som vitenskapsmann.

Alan Turing levde jo forresten på kant med loven, ettersom han var praktiserende homofil, som var forbudt på den tiden. Ingen sa noe på dette i det akademiske miljøet, så han tenkte kanskje ikke så mye over det, men så ble han nødt til å forklare seg til politiet etter at elskeren hans hadde vært med å arrangere et innbrudd i huset hans, og da ble han arrestert for homofili, og mistet sikkerhetsklareringen sin. Han fikk velge mellom hormonbehandling med østrogen, eller fengsel, og tok sitt eget liv ikke lenge etterpå.

Selvmord er ellers ikke helt uvanlig blant vitenskapsmenn. Et lass med dyktige menn har valgt denne veien ut, deriblant Ludwig Boltzmann og Paul Ehrenfest. Felles for dem alle later til å ha vært at de har slitt med depresjoner eller manisk depresivitet, uten at dette har vært knyttet til bruk av kontrollerte substanser eller regelmessig deltagelse i orgier.

Galois får den siste plassen i denne artikkelen. Han var en ung og lovende matematiker, som ikke kom inn på École Polytechnique fordi han syntes eksaminatoren stilte dumme spørsmål. Han var en ivrig republikaner, som førte til at han tilbrakte litt tid i fengsel nå og da. Han ble arrestert siste gang 14. juli 1831, og slapp ut igjen 29. mai 1832. To dager senere ble han drept i en duell, angivelig over en sak relatert til en kvinnes ære.

-Tor Nordam
Camilla likes this

Comments

Anders K.,  03.05.06 08:57

Som jeg kanskje har nevnt tidligere, så var jo også John Nash ofte litt for ukritisk med hvor han slengte ut slangen -- og er ikke dét utagerende, så vet ikke jeg! Og hva angår fiksjonen, så figurerer det jo en myriade av bemerkelsesverdige realfag-folk. Eksempelvis doktor Frankenstein, doktor Moreau og spesielt doktor Strangelove.

I tillegg har man alle dem som isolerer seg fullstendig på fjerne øyer eller i mørke kjellere og finner opp grusomme ting for å ødelegge verden. Det vil jeg også kalle utagerende. Det altomfattende Wikipedia har selvsagt en liste over ekte prototyper på gal vitenskapsmann-figuren.

Kjellove,  03.05.06 12:56

Dr. Mengele var vel heller ikke helt sånn «union standard».

Eivind,  03.05.06 13:05

Han der T. Nordam må være den vitenskapsmannen jeg kjenner med mest utagerende livsførsel!
Category
Physics
Tags
narkotika
utagerende livsførsel
fysikere
alkoholisme
Views
4865
Google hits
4
Last google search
utagerende wikipedia