Most recent comments
2021 in Books -- a Miscellany
Are, 2 years, 6 months
Moldejazz 2018
Camilla, 4 years, 11 months
Romjulen 2018
Camilla, 5 years, 6 months
Liveblogg nyttårsaften 2017
Tor, 6 years, 6 months
Liveblogg nyttårsaften 2016
Are, 7 years, 6 months
Bekjempelse av skadedyr II
Camilla, 5 months, 3 weeks
Kort hår
Tor, 3 years, 6 months
Ravelry
Camilla, 3 years, 1 month
Melody Gardot
Camilla, 4 years, 12 months
Den årlige påske-kommentaren
Tor, 5 years, 3 months
50 book challenge
Camilla, 6 months, 2 weeks
Controls
Register
Archive
+ 2004
+ 2005
+ 2006
+ 2007
+ 2008
+ 2009
+ 2010
+ 2011
+ 2012
+ 2013
+ 2014
+ 2015
+ 2016
+ 2017
+ 2018
+ 2019
+ 2020
+ 2021
+ 2022
+ 2023

Lord of the Rings Trivia Game

Lord of the Rings Trivia Game er kanskje det ultimate nerdespillet. Jeg snakker om et brettspill, ikke helt ulikt andre spørrespill, der alle spørsmålene kommer fra Ringenes Herre. Ja, fra boken altså, men det sier seg vel selv. Det er kanskje mitt favorittspørrespill. Ikke bare fordi jeg ikke stinker like hardt som jeg pleier i det, men også fordi det er litt elitistisk, ettersom det har en terskel. Trivial Pursuit kan hvem som helst spille, men i dette spillet har du faktisk ikke en sjangs om du ikke har lest boken. Enkelt og greit.

Jeg føler dessuten at spillet setter dette med trivia i litt perspektiv. Man kan kanskje si at det er mindre "relevant" enn Trivial Pursuit, ettersom det handler om en fantasiverden, men det nekter jeg å ta til meg. For det første, så handler Trivial Pursuit egentlig om fantasiverdenen til tre kanadiske historielærere, og for det andre er trivia unyttig per definisjon. Jeg siterer fra Merriam-Webster:
Main Entry: triv·ia
Pronunciation: 'tri-vE-&
Function: noun plural but singular or plural in construction
Etymology: (assumed) New Latin, back-formation from Latin trivialis
: unimportant matters : trivial facts or details; also singular in construction : a quizzing game involving obscure facts

Spillet er forøvrig bygd opp slik at det har et ganske stort innslag av tilfeldigheter, organisert ved tilfeldig trekking av kort og kasting av terning. Og som vanlig for ting som er basert på Ringenes Herre er det lagt opp som et kart, der man beveger seg fra Bag End til Mount Doom, innom de viktigste stedene i boken. Spørsmålene er til tider litt ekstreme, men det er bare bra. Det er med på å trekke opp nerdenivået, og gir dessuten gode muligheter for å vinne massevis av cred og l337ness.

Jeg føler at dette er et spill som ikke får den positive omtalen det fortjener. På Boardgamegeek.com får det en rating på 5.95 av 10, som gir det en 1220.-plass. På førsteplass på den samme listen ligger forresten Puerto Rico. Jeg mener i allefall at spillet er bedre enn som så, og velger å tro at det har fått ufortjent lite cred fra folk som har prøvd seg på det med kun filmene som ballast. Jeg tror jeg skal pushe på for å spille dette i sommer.

Forøvrig må jeg bare slenge inn noen pene ting om sommerferie. Akkurat nå sitter jeg for eksempel på verandaen med morgenkåpen min, og en kopp te, og tidligere i dag har jeg egentlig ikke gjort noe som er verdt å nevne. Været i Trondheim er bare helt utrolig digg for øyeblikket og jeg håper det holder seg noen dager til. Det eneste jeg føler jeg mangler akkurat nå er egentlig en White Russian. Og nå har jeg sagt så mye positivt at her tror jeg jeg slutter, før jeg blir sett på som følsom, poetisk og denslalgs.

-Tor Nordam

Comments

Camilla,  13.06.06 00:54

Jeg støtter forslaget om å spille det i sommer. Og så snart eksamen er over skal jeg dedikere meg til å lese boken om igjen. Jeg har begynt såvidt i dag, og jeg må tilstå at all min frykt har vært ubegrunnet. Etter å ha lest et par dårlige fantasy-serier av typen wheel of time, var jeg redd for at hele genren skulle være like dårlig. Men Ringenes herre har godt språk, det flyter, det er behagelig å lese og historien er til å spise opp. Herlig. Jeg gleder meg som en unge til jeg kommer til Tom Bombadil.

Eivind,  13.06.06 10:59

Jeg syntes kapittelet med Bombadildo var litt kjedelig, for å være helt ærlig. Skjønte aldri helt poenget.

Men så gadd jeg aldri å lese mer enn første boka da. Kanskje ting åpenbarer seg senere?

Tor,  13.06.06 11:22

Nei, ting åpenbarer seg ikke senere. Det er det som er så fett med Tom Bombadil; ingen vet hvem han er. Mer info på Wikipedia

Camilla,  13.06.06 11:23

Ting om Tom Bombadil åpenbarer seg ikke senere. Men hvis du leser litt rundt der, blir det veldig spennende. Delvis fordi det ikke er noen konsensus på hvem han er. Jeg holder en knapp på at han er en inkarnasjon av sang (noe Tolkien antyder på et tidspunkt), mens andre mener han er en av valaene.

Torgar,  13.06.06 11:36

Du skal være i hugga LOTR leser for å finne alle de små henvisningene og kallenavnene til Tom, men en inkarnasjon av en sang bør vel tolkes til at han er en Maia, noe som ikke er usansynelig ut fra hans hustru.

Camilla,  13.06.06 11:56

Hvorfor bør en inkarnasjon av sang være maia?
Jeg er ikke helt enig. Jeg støtter imidlertid wikipedia-artikkelen når den sier sier at det er tvilsomt at han er en maia. Han kalles jo den eldste og den første, og maiaene er jo senere enn som så. Sangen derimot, var jo det illuvatar benyttet til å skape verden.

Torgar,  13.06.06 12:30

Ja, vel bør var vel kanskje litt i overkant. Det jeg mente å si, er at hvis en skal sammenligne Tom med de eksisterende gud/persontyper så er Maia best, etter min mening.

Maiaene er inkarnasjoner av sang, slik som resten av verden.
Valaene synger også sammen med Eru for å skape, det gjør tilsynelatende Tom også, men en Vala er det veldig tvilsom at han er(selv om det er spekulert i dette også).

Jeg vil kalle Tom maia hovedsaklig siden Goldberry kalles daughter of the river som kan tolkes til å være en Maia under Ulmo. (men også masse annet rart)

Henvisningene til den første og eldste sier ingenting om første/eldste hva.(Den første/eldste Maia? eller kanskje levende vesen i midgard eller første levende vesen i sangen til Eru) )
Gandalf sier også at han og Tom skal ha en lang samtale som de aldri har hatt før, og på en måte impliserer at han og Tom er likeverdige på sett og vis.

Så alt i alt så er det enklest å ikke plassere Tom inn i noen av de kjente båsene, og siden Tolkien nektet plent på at han var en inkarnasjon av Eru, sa at alle bøker trenger et mysterie og sa at Tom er ringenes herre sitt, tror jeg det kanskje er best.

Camilla,  13.06.06 19:18

Neinei. Når jeg sier at Tom er inkarnasjonen av sang, mener jeg ikke at han er skapt av sang, slik maiaene er det. Alle skapninger er jo det. Men at han er selve sangen, selve konseptet sang, i en kropp.

Tor,  13.06.06 21:23

Jeg tror han bare er "høg som Kålåstinde'".

Jørgen,  16.06.06 20:07

Ikke så høy som dere.

Kjellove,  17.06.06 16:33

Hvis jeg var webredaktør, ville jeg stoppet denne debatten for lengst.
Camilla,  13.06.11 10:10

Siden vi ikke skal ha allsang, mener jeg?

Jørgen,  13.06.11 11:38

Ticket to ride?
Camilla,  13.06.11 11:39

Men siden jeg vant den første gangen jeg spilte det er jeg skeptisk til å prøve igjen.