Most recent comments
2021 in Books -- a Miscellany
Are, 2 years, 6 months
Moldejazz 2018
Camilla, 4 years, 11 months
Romjulen 2018
Camilla, 5 years, 6 months
Liveblogg nyttårsaften 2017
Tor, 6 years, 6 months
Liveblogg nyttårsaften 2016
Are, 7 years, 6 months
Bekjempelse av skadedyr II
Camilla, 5 months, 3 weeks
Kort hår
Tor, 3 years, 6 months
Ravelry
Camilla, 3 years, 1 month
Melody Gardot
Camilla, 4 years, 12 months
Den årlige påske-kommentaren
Tor, 5 years, 3 months
50 book challenge
Camilla, 6 months, 2 weeks
Controls
Register
Archive
+ 2004
+ 2005
+ 2006
+ 2007
+ 2008
+ 2009
+ 2010
+ 2011
+ 2012
+ 2013
+ 2014
+ 2015
+ 2016
+ 2017
+ 2018
+ 2019
+ 2020
+ 2021
+ 2022
+ 2023

Dette er så tungt at dette blir liggende

Man støter ofte på folk som prøver å rasjonalisere sin manglende eller mangelfulle lastesurring ved å påberope seg tyngdeloven. De rister forsiktig i lasten, og forkynner skråsikkert at noe så tungt kan aldri komme til å flytte på seg. Omtrent slik:



Som fysiker vet jeg naturligvis at dette er crap. Greit nok, det skal mye til for å flytte på noe som er tungt, men det skal jaggu en del til for å få det til å slutte å flytte på seg også, så hvis du blir nødt til å bråstoppe bilen er det ikke sikkert lasten stopper like brått. Faktisk henger det slik sammen at friksjon, som er det som holder en ting fast på en tilhenger for eksempel, øker proporsjonalt med tyngden, på samme måte som at kraften som skal til for å stoppe en ting i fart øker proporsjonalt med tyngden. Resulatet er at om vi ser bort fra luftmotstand vil en tung og en lett ting, med samme fasong og samme overflate, oppføre seg akkurat likedan om bilen skulle bråstoppe. Bortsett fra at den lette tingen ikke vil mose bilen din like mye.

Som lagerjævel har jeg imidlertid ikke alltid nok autoritet til å si noe slikt, så temmelig ofte må jeg bare nikke og smile, og takke regjeringen Gerhardsen for Vegtrafikklovens §23:

Før kjøringen begynner, skal føreren forvisse seg om at kjøretøyet er i forsvarlig og forskriftsmessig stand og at det er forsvarlig og forskriftsmessig lastet. Han skal sørge for at kjøretøyet også under bruken er i forsvarlig stand og forsvarlig lastet. (Min utheving)

Apropos tunge ting, lecapallen tålte sekkene godt, til tross for at jeg ikke satte den første på midten. Det er mulig jeg kunne fått den til å knekke ved å rotere den nederste sekken 90 grader, da sekkene er litt avlange og dette dermed ville gjort at mindre av vekten kom direkte på strøene. Det virket også som om en eller to sekker utgjorde liten forskjell, da den nederste sekken antagelig er så stiv at den ikke vil bøye seg, og dermed vil ikke kraften på midten av pallen øke vestentlig ved stabling i høyden. Video av forsøket finnes her

-Tor Nordam

Comments

Camilla,  30.07.06 00:03

Nåh. Jeg er ikke fysiker, men til og med jeg kjenner til treghet...

Are,  30.07.06 00:52

Hehehehe. Har du opplevd at folk har gått på en skikkelig smell?

Anders K.,  30.07.06 13:56

Don Rosa-historien om de flytende pengene, frarøvet all treghet og friksjon eller noe, er alt man trenger for å forstå at det er noe som foregår.

Kristian,  31.07.06 10:02

Som jeg selvsikkert proklamerte for litt siden ville Leca pallene holde. Derfor skal jeg nå hylle meg selv og min kløkt.
Selvsagt er jeg som fysiker meninghetsberretiget til en slikt spørsmål. Men for å være helt ærlig jeg skjønte ingenting av spesifikasjonene, når jeg tenker meg om så vet jeg hva leca-paller er, tror jeg.
Det er i stedet til psykologien man går for å finne svar på et slikt spørsmål, jeg har derfor laget en liten lov: "Hvis det er tvil om en fysisk gjenstand blir ødelagt, så vil den holde!"
Hvorfor; fordi vi mennesker er noen feige, feige vesener. Vi ønsker å holde oss på den sikre siden, og velger som regel den sikre løsningen, selv om den ofte ikke er den mest gunstige. Det er av denne grunn folk putter pengene i banken, istendenfor i aksjer. Eller at folk utdanner seg til lege eller lærer, når de burde tjent seg søkkrik på å starte et firma.

På samme måte vil man tro at ting går galt når de faktisk ikke gjør det. Fordi konsekvensen av at noe går galt ofte er mye større enn om man ikke prøver, dette veies opp i hodet vårt og danner følelser, som ofte ligger bak våre beslutninger. Når man er tvil er det en likevekt av relativt mye bekymring (ødeleggelse) versus stor sannsynlighet for at det går bra. Man kan derfor regne seg tilbake å innse at det er stor sannsynlighet for at det går bra.

Excellent.