Most recent comments
2021 in Books -- a Miscellany
Are, 2 years, 6 months
Moldejazz 2018
Camilla, 4 years, 11 months
Romjulen 2018
Camilla, 5 years, 6 months
Liveblogg nyttårsaften 2017
Tor, 6 years, 6 months
Liveblogg nyttårsaften 2016
Are, 7 years, 6 months
Bekjempelse av skadedyr II
Camilla, 5 months, 3 weeks
Kort hår
Tor, 3 years, 6 months
Ravelry
Camilla, 3 years, 1 month
Melody Gardot
Camilla, 4 years, 12 months
Den årlige påske-kommentaren
Tor, 5 years, 3 months
50 book challenge
Camilla, 6 months, 2 weeks
Controls
Register
Archive
+ 2004
+ 2005
+ 2006
+ 2007
+ 2008
+ 2009
+ 2010
+ 2011
+ 2012
+ 2013
+ 2014
+ 2015
+ 2016
+ 2017
+ 2018
+ 2019
+ 2020
+ 2021
+ 2022
+ 2023

Kritikk av Gaarders kronikk "Guds Utvalgte Folk"

Jeg registrerer at kronikken Jostein Gaarder skrev for noen dager siden har utløst en hel liten storm. Antagelig langt mer bråk og tjohei en både Gaarder og Aftenposten hadde forutsett. Jeg skal derfor slenge meg på, og levere litt kritikk av denne teksten. Jeg skal imidlertid fokusere mindre på innhold, og heller tenke litt på form. Jeg synes nemlig ikke innholdet var spesielt sjokkerende, så jeg velger derfor heller å pirke litt i det jeg mener er en dårlig skrevet tekst.

To tusen år er gått siden den jødiske rabbi avvæpnet og gjennomhumaniserte gammel krigsretorikk. Allerede på hans tid opererte de første sionistiske terrorister.

Dette her er altså et eget avsnitt. Det står i allefall som et eget avsnitt, men jeg føler at det litt kort, og litt i underkant selvstendig til å fungere som sådan. Tsk, tsk, tsk.

Vi vil alt folket i Israel vel, alt vel, men vi forbeholder oss retten til å ikke spise Jaffa-appelsiner så lenge de smaker vondt og er giftige. Det var overkommelig å leve i noen år uten de blå apartheiddruene.

Samme som over. Henger ikke på greip, rett og slett.

Vi erkjenner og tar inn over oss Europas dype ansvar for jødenes skjebne, for den skjendige mobbingen, pogromene og Holocaust. Det var historisk og moralsk nødvendig at jødene fikk sitt eget hjem. Men staten Israel har med sin skruppelløse krigskunst og sine motbydelige våpen massakrert sin egen legitimitet. Den har systematisk forbrutt seg mot folkeretten, internasjonale konvensjoner og et utall FN-resolusjoner og kan ikke lenger forvente beskyttelse fra samme hold. Den har teppebombet verdens anerkjennelse. Men frykt ikke! Trengselstidene er snart over. Staten Israel har sett sitt Soweto.

Aiaiai, dette er kraftig kost. ...med sin skruppelløse krigskunst og sine motbydelige våpen massakrert sin egen legitimitet. Er det egentlig Gaarder som skriver dette, eller er det Ahmadinejad?

Uansett, jeg føler ikke at dette var en spesielt sjokkerende tekst. Det følte imidlertid Shimon Samuels, som har skrevet et svar, hvor han mellom annet kaller Gaarder syk og/eller ond, og sier ellers omtrent like tøysete ting som Gaarder, pluss at denne kronikken er det verste angrepet på Israel og jødene han noen gang har lest. En norsk oversettelse finnes på hjemmesidene til Norsk Israel Senter, og noe mer trenger vi vel egentlig ikke si om den saken.

-Tor Nordam

Comments

Kristian,  10.08.06 08:50

Hovedproblemet med denne artikkelen til Gaarder er i mine øyne at han legger relgiøs retorikk i munnen på Isrealske stat. Selvsagt blir Israel forsvart med religiøs retorikk av grupper av konservative kristne, men Knesset består av sekulære partier som forsvarer Isreal med sekulære argument. Gaarders forargelse er forståelig, kanskje til og med prisvedig, men hans kunnskapsløshet er ikke det.

Torgar,  10.08.06 09:18

Disse tekstene blir mye bedre hvis du spiller "Imperial march" samtidig.

Jørgen,  10.08.06 14:26

Jeg synes Gaarders tekst var litt sprengmiles, men samtidig er det uhyre morsomt at enkelte isralitter tror at dersom man taler stygt om politikken deres, er man automatisk på parti med de ufyselige karene i Hiz. Litt sånn; "HÆ! Du liker ikke at vi bomber sivile for å få has på terrorister?! Du vil altså utrydde jødene, hæ?!"
Torgar,  10.08.06 18:37

Måten kronikket er skrevet på passer yppelig for fremføring fra en talerstol med stor tilhengerskare som jubler etter hver linje. Først da gir denne "vi" han hele tiden refererer til mening.

Kanskje litt uheldig form å bruke når en tenker på mottageren og innholdet.

Anders K.,  10.08.06 21:47

Men å påstå at kronikken oppfordrer til folkemord, slik en eller annen tulling sa i en forsidesak fra en stor avis her en dag, det er enda drøyere. Gaarder burde skjønt at han med dette bare fôrer mange jøders utdaterte paranoia, og alskens B-kjendisers trang til å stå frem og få gratis moral-kred for den ikke særlig vanskelige jobben med å ta avstand fra nazismen.

Å kritisere Israels rasistiske krig er for lengst etablert som en umulig jobb. Bare å gi opp.

Kristian,  11.08.06 11:35

Jeg skjønner godt at Israels krigføring kan kalles brutal, ulovlig og urettmessig. Men hva gjør den til en rasistisk krig? Forklar...

Esbanos,  11.08.06 16:55

hva er værst å si? sand-nigger til en araber eller jøde til en jøde?


Hitler On The Big Lie

--------------------------------------------------------------------------------

All this was inspired by the principle - which is quite true in itself - that in the big lie there is always a certain force of credibility; because the broad masses of a nation are always more easily corrupted in the deeper strata of their emotional nature than consciously or voluntarily; and thus in the primitive simplicity of their minds they more readily fall victims to the big lie than the small lie, since they themselves often tell small lies in little matters but would be ashamed to resort to large-scale falsehoods. It would never come into their heads to fabricate colossal untruths, and they would not believe that others could have the impudence to distort the truth so infamously. Even though the facts which prove this to be so may be brought clearly to their minds, they will still doubt and waver and will continue to think that there may be some other explanation. For the grossly impudent lie always leaves traces behind it, even after it has been nailed down, a fact which is known to all expert liars in this world and to all who conspire together in the art of lying. These people know only too well how to use falsehood for the basest purposes. From time immemorial, however, the Jews have known better than any others how falsehood and calumny can be exploited. Is not their very existence founded on one great lie, namely, that they are a religious community, where as in reality they are a race? And what a race! One of the greatest thinkers that mankind has produced has branded the Jews for all time with a statement which is profoundly and exactly true. Schopenhauer called the Jew "The Great Master of Lies". Those who do not realize the truth of that statement, or do not wish to believe it, will never be able to lend a hand in helping Truth to prevail.


--------------------------------------------------------------------------------
Source: Mein Kampf, p. 134

----------------------------------------------------------------------

All truth passes through three stages. First, it is ridiculed. Second, it is violently opposed. Third, it is accepted as being self-evident.
Arthur Schopenhauer
German philosopher (1788 - 1860)

Ragnhild,  12.08.06 13:08

Enig i at teksten ikke er spesielt sjokkerende og enig med Kristian.

De flaue usakelighetene går det an å overse. Likevel virker "Guds utvalgte folk" ubehagelig på meg, uten at jeg et etter eget dømmende ikke har verken oversikt over konflikten eller bakgrunnskunnskap til å ta stilling til hva som er akseptabel retorikk eller hvor rasismen kommer fra.

Tragisk og klønete.

Ragnhild,  13.08.06 19:26

Bra. I mine øyne bra, og en ganske annen tone, som appellerer til konstruktiv debatt. Jeg bøyer meg ikke i støvet som jeg gjorde da jeg leste kabalmysteriet og det, men likevel.

Camilla,  14.08.06 11:23

Jeg må si jeg er litt oppgitt over Gaarder, men det får være måte på reaksjon også.
Dessuten, Kristian: Likud, et av de største partiene i Knesset og partiet til Sharon er jo nettopp blant dem som benytter religiøs retorikk i forbindelse med palestina, for eksempel.

Kristian,  14.08.06 13:11

Camilla: Mulig du har rett i at Likud og Kadima bruker religiøs retorikk, men det er nytt for meg. Har du noen eksempler (evt. kilder) ?

Camilla,  14.08.06 15:49

Ikke på rede hånd.
Men jeg skal si ifra neste gang jeg kommer over det.

Tor,  14.08.06 23:13

Er det ikke en liten stretch å kalle Likud et av de største partiene?

Camilla,  15.08.06 12:01

Det var det. Det er det ikke nå lenger fordi halve partiet har gått inn i Kadima. Og Kadima er mye mer fornuftig, så det er jeg veldig glad for.

Ragnhild,  15.08.06 16:44

Den som klarer å gi meg, en gang for alle, og for Gudenes skyld, litt håndterlig kunnskap om midtøsten fram til i dag, SOM JEG KAN FORSTÅ, skal få tilsendt blomsterbud på døra. Dessuten er det kun Dagens Nærlingsliv, og ikke Klassekampen, som lå sammen med reklamen i dag. Jeg blir så sinna!