Most recent comments
2021 in Books -- a Miscellany
Are, 2 years, 6 months
Moldejazz 2018
Camilla, 4 years, 11 months
Romjulen 2018
Camilla, 5 years, 6 months
Liveblogg nyttårsaften 2017
Tor, 6 years, 6 months
Liveblogg nyttårsaften 2016
Are, 7 years, 6 months
Bekjempelse av skadedyr II
Camilla, 5 months, 3 weeks
Kort hår
Tor, 3 years, 6 months
Ravelry
Camilla, 3 years, 1 month
Melody Gardot
Camilla, 5 years
Den årlige påske-kommentaren
Tor, 5 years, 3 months
50 book challenge
Camilla, 6 months, 2 weeks
Controls
Register
Archive
+ 2004
+ 2005
+ 2006
+ 2007
+ 2008
+ 2009
+ 2010
+ 2011
+ 2012
+ 2013
+ 2014
+ 2015
+ 2016
+ 2017
+ 2018
+ 2019
+ 2020
+ 2021
+ 2022
+ 2023

Aiaiai, trøtt nå. Må lage en liten jobb-quiz igjen.

Da har jeg akkurat kommet hjem etter sommerens lengste kveld på bruket. Det vi har drevet med i kveld, som alle andre kvelder, er å pakke ting som skal kjøres i morgen. Vanligvis har vi en bunke ordrer vi skal pakke, men i dag hadde vi bare en. Den var til gjengjeld en del større enn vanlig. Det var nemlig et såkalt huslass.

Et huslass inneholder som regel ikke et helt hus. Grunnmuren er vanligvis levert tidligere, for den må på en måte være på plass før snekkerne kommer. Innvendig panel og lister og slikt kommer senere, når ytterveggene og taket er på plass, og i dag var det heller ikke med tak, men det er greit nok. Vi sendte undertaket, og det kan ligge en stund uten noe oppå. Uansett, vi var to stykker på jobb, og vi gjorde ingenting annet enn dette huset, og da stod vi på relativt hardt fra halv seks til tolv. Et hus består med andre ord av ganske mange komponenter.

Asfaltplate for eksempel. De fleste vet sikkert hva det er (for de som ikke vet det er det en slik porøs, mørkebrun plate som knekker nokså lett), men vet dere egentlig hva det brukes til?

Presenning leveres også ganske ofte sammen med et huslass, med et spesielt formål for øyet. Hva bruker man disse til?

Og hva med trekiler?

På et huslass blir det alltid en palle med diverse. På denne ligger det mye snask, som de ovennevnte kilene og presenningene, spiker, sponplatelim, museband, vaflex, søylesko og denslags. Vanligvis er det også en del grunnmurspapp på denne pallen. Hva er grunnmurspappens funksjon?

Nå ser jeg at jeg har lite batteri igjen, så da bare avslutter vi her. Svar utbedes i kommentarfeltet, men denne gangen konkurrerer vi kun om cred.

-Tor Nordam

Comments

Torgar,  16.08.06 14:46

Vegard,  16.08.06 17:02

Asfaltplater brukes til vindtetting og avstiving av råbygget. Presenning brukes for å dekke til ting for at de ikke skal bli våte. Trekiler brukes til mye rart, men hovedsakelig for å montere dører og vinduer i lodd og vater. Grunnmurspappen er en diffusjonssperre som ligger på grunnmuren slik at ikke reima, som er laget av tre, skal råtne av kapillærsugingen i betongen.

I hva slags omgangskrets gis det cred for å vite dette? De har jeg lyst til å henge sammen med...

Anders G.,  16.08.06 17:16

Tenkte jeg faktisk skulle gjøre et lite forsøk den gangen her.

Asfaltplate: Ingen anelse, vet den visstnok skal være vann og vindtett, sveisbar, og normalt ville jeg sagt som "tak under taket", altså før man legger det laget man ser. I tillegg er det visst brukt en del i biler for støydemping. Dette høres dog ikke ut som den tingen du beskriver, venter spent på svaret.

Presening: For å pakke inn materialene man enda ikke har brukt, og som ikke er dekket av undertaket. Også mye brukt som tak, spesielt over uterestauranter på gatene i Vietnam. Gjerne litt hullete, og må for all del ikke være av samme farge over hele området, det ville vært litt for kjedelig. Som med alt annet finnes det egne "butikker" på markedet som bare selger preseninger, og hvis du trenger en 4-tonns elektromotor så finner du det forøvrig på fortauet i elektromotorgata, distrikt 11, HCMC, ikke langt fra Nokialadergata.

Trekiler: For å få satt dører og vinduer på plass i riktig høyde, slik at det er litt justerbart ihvertfall en stund.

Grunnmurspapp: For lufting langs grunnmuren for å hindre fukt og mugg, legges på utsiden mellom grunnmuren og omverdenen.

Tor,  30.08.06 23:32

På tide å komme med svarene føler jeg.

Asfaltplaten smekker man på utenpå stavene. Dens funksjon er rett og slett å danne et vindtett sjikt, slik at kald luft ikke blåser direkte på isolasjonen, pluss at den holder isolasjonen på plass. På utsiden av asfaltplaten skal det være lekter, og så kledning. Har du stående kledning legger du 23x48 stående langs stavene, og 30x48 liggende utenpå der igjen, og så spikrer du kledningen i de liggende lektene. Har du liggende kledning holder det med stående lekter, men disse kan godt være 30x48. Dette er for at det skal være lufting hele veien opp mellom kledningen og asfaltplaten.

Som alternativ til asfaltplate kan man benytte forskjellige andre vindsperrer, blant annet en tynn duk som Rockwool lager. Asfaltplaten har imidlertid den fordelen at den er mer solid, så den stiver av litt mer, og den er dessuten tykkere, så den isolerer også litt bedre.

Presenningene brukes til å pakke inn materialene man ennå ikke har brukt, før man har fått på undertaket, og sikkert etterpå også, hvis man ikke gidder å bære alt inn. Enkelt og greit.

Trekiler brukes i all hovedsak til å justere dører og vinduer før endelig festing med digre skruer. Det finnes naturligvis også spesialskruer som kan brukes til formålet, men disse er dyrere enn den enkle og klassiske trekilen til ca kroner 1 pr stk. Det er ikke umulig at trekiler også brukes til andre ting, men det er i såfall for å rette opp ujevnheter som ikke burde være der.

Grunnmurspappen er en papp på 12 eller 25 cm bredde, og som fåes i tykk og tynn utgave. Den legges på toppen av grunnmuren før man legger reima, og har som funksjon å beskytte denne mot fukt fra grunnmuren. Forskjellen på tykk og tynn er angivelig en smakssak. Selv synes jeg den tykke ser veldig tillitsvekkende ut.

Anders har nok blandet litt sammen på et par punkter. Når du sier at "sveisbar" og "tak under taket" tenker du antagelig på asfaltpapp, som kommer på rull, og som kan brukes som undertak, eller som overtak, avhengig av type. Og når du sier at grunnmurspappen brukes for lufting tenker du nok på grunnmursplast, eller vorteplast som den også kalles. Det er forresten ganske vanlig at kunder sier grunnmurspapp når de egentlig mener grunnmursplast.

Vinneren ble altså Vegard, men jeg vet dessverre ikke hvor man skal henge for å få cred for denne kunnskapen. Hadde jeg visst det hadde jeg nok tilbrakt mye tid der selv.

Are,  31.08.06 16:09

Du burde kurset meg før jeg begynte på Byggmakker, Tor.
Category
Quiz
Tags
lageret
Quiz
byggevarer
overtid
Views
9097