Most recent comments
2021 in Books -- a Miscellany
Are, 2 years, 6 months
Moldejazz 2018
Camilla, 4 years, 11 months
Romjulen 2018
Camilla, 5 years, 6 months
Liveblogg nyttårsaften 2017
Tor, 6 years, 6 months
Liveblogg nyttårsaften 2016
Are, 7 years, 6 months
Bekjempelse av skadedyr II
Camilla, 5 months, 3 weeks
Kort hår
Tor, 3 years, 6 months
Ravelry
Camilla, 3 years, 1 month
Melody Gardot
Camilla, 4 years, 12 months
Den årlige påske-kommentaren
Tor, 5 years, 3 months
50 book challenge
Camilla, 6 months, 2 weeks
Controls
Register
Archive
+ 2004
+ 2005
+ 2006
+ 2007
+ 2008
+ 2009
+ 2010
+ 2011
+ 2012
+ 2013
+ 2014
+ 2015
+ 2016
+ 2017
+ 2018
+ 2019
+ 2020
+ 2021
+ 2022
+ 2023

Frankfurter Allgemeine

Jeg husker at på slutten av videregående fikk jeg et lite tysk-kick, og jeg følte et behov for å lære meg bedre tysk. Som et ledd i dette spurte jeg Phillip Leutert om å anbefale en tysk avis, og jeg mener å huske han nevnte blant annet Der Spiegel, Die Welt, og Frankfurter Allgemeine. Så kjøpte jeg noen utgaver av Der Spiegel, som jeg bladde litt i, og så var jeg ferdig på videregående, og glemte hele greia.

Nå i det siste har jeg imidlertid fått tilbake litt av det samme kicket. Jeg liker jo å tenke på meg selv som en etterhvert nokså utdannet person, og da er det egentlig for ille at jeg bare kan gjøre meg forstått på to språk. Det er vel dessuten noe med at det blir vanskeligere å lære seg et språk hvis det er lenge siden sist, så jeg tenkte at det er bare å sette i gang, og siden jeg har en viss bakgrunn med tysk er det naturlig for meg å begynne der. Derfor kikket jeg meg rundt etter noe tysk å lese, og da kom jeg til å tenke på Frankfurter Allgemeine.

Jeg har ikke lest nok i den ennå til å gjøre meg opp en mening, så jeg sjekket ut hva engelsk wikipedia hadde å si om saken. De kunne blant annet fortelle at papirutgaven aldri har vært noen fargeklatt, og det er jo slik som appellerer til meg. Det er ytterst sjelden bilder på forsiden, sist var nok 12. september 2001, og da de begynte med fargebilder inni avisen for noen år siden ble det heftig debatt blant leserne.

Avisen er også partipolitisk nøytral, og legger stor vekt på å skille mellom hva som er fakta og hva som er kommentarer. Litt sånn Fox-image, bare at de forhåpentligvis er mer seriøse. Men det er mer:

The letters to the editors receive a lot of attention. Its well-grounded articles about law are unofficially considered as compulsory reading among law students. However, besides the Süddeutsche Zeitung the FAZ is leading among Germany's quality newspaper in providing a forum for individuals (such as Ernst Nolte) who have come under fire for promoting theories that are seen by some as expressing nationalist and revisionist theories and are in this function frequently featured in neo-fascist publications. In recent times, the FAZ has tended more towards the right, becoming the foremost forum for promoting a stronger role for German patriotism, and vehemently arguing against critics of the 2003 Invasion of Iraq.

Det hørtes jo litt sånn på kanten ut. Jeg velger imidlertid å la det oppveies av at de etter ett år gikk bort fra den tyske stavereformen, som de mente var teit og inkonsekvent. Jeg gleder meg til jeg blir redaktør i en stor avis, så jeg også kan boikotte språkendringer jeg ikke liker. I mellomtiden har jeg altså tenkt å forbedre tysken min ved å lese Frankfurter Allgemeine på nett, og nå kom jeg akkurat på at jeg kan vel for pokker lese tysk wikipedia også.

-Tor Nordam

Comments

Are,  17.08.06 11:13

Hederlig! Jeg har tenkt det samme en del ganger selv, uten å gjøre noe utav det. Mine språkinitiativer nå om dagen dreier seg stort sett om å fabulere om å lære kinesisk. Det kunne vært lurt, siden de utgjør 1/6 av verdensmarkedet for alle mulige produkter, på den annen side er det mindre lurt, siden det vil gjøre meg til en selvsagt kandidat til outsourcingoppdrag i Kina i en fremtidig jobb. Og jeg vet ikke om jeg har lyst til å reise så mye. Så det blir nok med tanken.

Har forøvrig vært spesielt laber deltakelse fra meg her i det siste pga mangel på nett hjemme. Dette er nå ordnet!

Camilla,  17.08.06 12:54

Og så kan du jo alltids lese Wahlverwandtschaften, som du kjøpte.
Hvis du føler for litt tysk litteratur også...
Jeg støtter forøvrig initiativet og tror sannelig jeg skal ta og begynne på In nome della Rosa om to sekunder.

Jørgen,  17.08.06 19:55

Da jeg tok buss til Trondheim etter sommerferien, ble jeg som vanlig kontaktet av ukjente mennesker, også denne gangen på ferga. Heldigvis slapp jeg å prate med dem i tre timer. Det var et eldre ektepar fra Nederland som blant annet spurte om jeg leste Der Spiegel, og jeg kunne svare at jeg faktisk gjør det fra tid til annen.

Tor,  18.08.06 00:00

Huh?

Er ferien slutt??

Anders K.,  18.08.06 15:26

Les tysk Donald Duck (evt Fiinbeck og Fia). Å lære seg språk ved hjelp av enkelt språk har mange fordeler. Da mener jeg ikke at du er på et lavt tysknivå (eller Niveau, som tyskerne selv sier), men at det rett og slett har flere fordeler. Som at man fullt ut forstår alle grammatiske krumspring, fordi de ikke er så sinnssykt krumme, og at man unngår å ende opp med å snakke slik kinesere gjør når de snakker engelsk, som er å si ting som "fee redemption" i stedet for "discount" og "kindly observe the need to pay careful attention" i stedet for "warning".

Med mindre det er det du har lyst til, da. Da er det fullstendig legitimt. I kraft av å være sjefsredaktør i Muskedunder-Magasinet, er jeg jo en svoren tilhenger av oppstyltet og labyrint-aktig språk, og tung tysk er absolutt fint, om enn uforståelig. Husk bare å invitere meg neste gang du skal sitte i en dyp lenestol og spandere konjakk og si en setning som er så lang at du glemmer å sette verb på slutten. Jeg gleder meg.