Most recent comments
2021 in Books -- a Miscellany
Are, 1 year, 2 months
Moldejazz 2018
Camilla, 3 years, 7 months
Romjulen 2018
Camilla, 4 years, 2 months
Liveblogg nyttårsaften 2017
Tor, 5 years, 2 months
Jogging og blogging
Are, 6 years, 2 months
Liveblogg nyttårsaften 2016
Are, 6 years, 2 months
Kort hår
Tor, 2 years, 2 months
Ravelry
Camilla, 1 year, 9 months
Melody Gardot
Camilla, 3 years, 8 months
Den årlige påske-kommentaren
Tor, 3 years, 11 months
50 book challenge
Camilla, 2 months, 3 weeks
Ten years ago
Programmering i skolen
Tor
Controls
Register
Archive
+ 2004
+ 2005
+ 2006
+ 2007
+ 2008
+ 2009
+ 2010
+ 2011
+ 2012
+ 2013
+ 2014
+ 2015
+ 2016
+ 2017
+ 2018
+ 2019
+ 2020
+ 2021
+ 2022

Ringenes Herre

I forrige uke leste jeg Ringenes Herre, for første gang på ganske lenge. 3-4 år i allefall, kanskje lengre, og nå har jeg begynt å se filmene. Egentlig føler jeg at jeg burde sette av tid til å se alle sammen, mens jeg stopper underveis og noterer alt som provoserer meg. Dessverre ville det nok ta meg nærmere to 30 timer, og, som Eivind sa tidligere i dag, ingen ville gidde å lese det. I allefall ikke han. Og da ville jo poenget egentlig være borte.

Helt siden disse filmene kom ut har Eivind vært mitt onde nemesis i denne debatten. Jeg tror nok jeg må innrømme at jeg har angrepet filmene litt for hardt, og ikke alltid på saklig grunnlag, mens Eivind på sin side motsier meg av prinsipp. Jeg får i allefall det inntrykket. I dag for eksempel, snakket jeg med Eivind mens jeg kikket på To Tårn...

Som de fleste sikkert husker vaser Munti og Pippin seg inn i skogen Fangorn, hvor de møter Treskjegg. Etter litt om og men som er fremstillt forskjellig i boken og filmen, men som ikke er så viktig, tar Treskjegg dem med for å møte andre enter, og diskutere situasjonen. Entene snakker sammen, og morgen blir til kveld. Munti og Pippin spør hva som skjer, og Treskjegg forteller at de har akkurat sagt «God morgen», og unnskylder seg med at de ikke er et hastig folk, og at det tar lang tid å si ting på entisk.

Tiden går videre, og etter en stund kommer Treskjegg til Munti og Pippin, og kan fortelle at de har bestemt at entene ikke skal involvere seg i krigen, og at han skal bære dem til utkanten av skogen, så de kan gå hjem. Straks de kommer til utkanten oppdager imidlertid Treskjegg at Sarumann har hogd ned masse skog. Han roper ett (1) ord, og øyeblikkelig begynner en stor del av skogen å bevege seg mot Helmsdjupet, mens massevis av enter kommer ut av skogen og går til angrep på Isengard.

Problemet mitt med denne sekvensen er altså at man først bruker det at entene er litt langsomme av seg til å gjøre et billig poeng av at det tar så lang tid å si «God morgen» at det er kveld når man er ferdig, hvorpå man driter i hele greia, og lar Treskjegg utkommandere tusenvis av trær og sikkert 50 enter med ett (1) ord. Ikke var det et særlig langt ord heller.

Til dette hadde Eivind å si at han ikke så et problem her, og at jeg sikkert hadde feiltolket noe. Jeg visste egentlig ikke helt hva jeg skulle si til noe slikt, så jeg spurte hvorfor Aragorn bruker over en halvtime på å drømme om Arwen i den samme filmen. Eivind pleier nemlig å mase om progresjon hver gang jeg trekker frem Tom Bombadil, og jeg kan ikke si at jeg ser det som særlig progressivt at han bruker masse tid på å tenke på Arwen. Det viser seg imidlertid at dette er karakterbygging på høyt plan, som er viktig.

Det er egentlig så mye som plager meg med disse filmene at det er helt utrolig, og det er så lenge siden sist jeg egentlig snakket noe særlig om det, så jeg blir litt revet med, men jeg tror jeg bare brått avslutter her, så får jeg heller gjøre alvor av planen om å ta notater.

-Tor Nordam

Comments

Torgar,  24.10.06 09:57

Det beste med filmene er at du slipper å se de, hvis du ikke vil. Alternativt tidsfordriv kan for eksempel være å lese boka en gang til, eller Silmarillionen.
Hvis du ikke vil lese kan du spille Gothic 3

Jørgen,  24.10.06 12:48

Her er det viktig å holde tunga rett i munnen, Tor, og ha litt forståelse for hva Tolkien mener når entene bruker lang tid på å si "God morgen". Det er ikke at de bruke mange ord, men at de liker å ta seg god tid og tenke grundig over ting, men det utelukker ikke at de plutselig kan bli sinte og glemme seg selv et øyeblikk. Derfor mener jeg at det ikke er en brist. Det er jo ikke slik at entene må snakke ent-språket med hverandre, de kan jo bruke common, og på den måten overlevere en beskjed kjapt. Bare at de liker ikke å gjøre ting kjapt, men når Treskjegg ser Sarumanns raseringer, oppstår det en unntakstilstand.

Are,  24.10.06 13:12

He he. Jeg har også ganske så store problemer med filmene. Velvel. Kunsten er å se på det som noe helt separat fra bøkene, det er i alle fall det jeg prøver å gjøre, med varierende suksess.

Midnatt 5. november begynner Oslo kino å vise alle LOTR-filmene i Colosseum her - ferdig kl 10 neste morgen. Gleder meg. For selv om de har ramponert historien her og der (Faramir er mitt favoritt-skrekkeksempel på dét) er det fremdeles veldig gode filmer.

Tor,  24.10.06 13:13

Jeg kjøper det ikke.

For det første høres det ikke ut som om han snakker common. Det høres egentlig ut som han roper «Arrrrrrgh!». Og for det andre skal det litt til for å forklare på to sekunder at trærne må dra til Helmsdjupet for å drepe orker samtidig som man sier at entene må komme og angripe Isengard, og ikke minst må man si til entene at det faktisk haster, og at de ikke må stoppe og tenke igjennom det.

Eivind,  24.10.06 13:49

Det kan jo hende at de andre entene også fikk med seg hva som skjedde?

Uansett er jo entene trær, det vil jo selvfølgelig si at de kan snakke gjennom jorda og elementene! De trenger jo ikke snakke engelsk, slik som når de snakker med de dvergene. Det er store ting som er på ferde her! Selv om entene er litt treige til vanlig er det jo ikke umulig at de kan kjappe på når det står på som verst. Litt sånn som med Dag, egentlig.

Og ja, det har nok skjedd at jeg har vært uenig med deg bare for diskusjonens skyld :)

Kristian,  24.10.06 20:02

Som en sann ond imperalist støtter jeg selvsagt den onde siden i dette spørsmålet.

Om man vet at entene er trege folk, som bruker lang tid. Og virkelig føler at de er trege. Hvor sjokkert ville man ikke blitt over at de plutselig ble helt ville og ble gale? Nettopp, svært mye.

En lignende følelse gikk nok gjennom entene der de så Saurumanns forferdilige ugjerninger. Og dermed kan seerne bli lik i sinn som entene selv.
Jo mer jeg tenker over det, jo riktigere blir denne endringen Petter gjorde i overgangen til filmen.

Det samme med dette med Arwen. Boka lider av manglende kvinnelighet i utgangspunktet, filmen ville vært dårligere for dagens publikum om den ikke gjorde noe med dette.

Dette er ikke religion (eller ehem vitenskap). Det er underholdning. Og det er lov å gjøre endringer for å tilfredstille sitt publikum.

Kjellove,  24.10.06 20:54

Ah, dette minner meg på den gangen Eivind og jeg så utvalgte scener fra To tårn i Klubb 60 mens vi drakk gin og kommenterte løst og fast.

Det var sprengmiles. Etterpå gikk vi på Zarathustra, tror jeg.

Tor,  24.10.06 21:02

Zarathustra. Det var tider det. Ah, jeg føler at det er på tide med en ny mimre-artikkel fra videregående.

Anders K.,  24.10.06 22:49

Ok, slik er det, og alle vet det egentlig:

Kunsten er å se på [filmene] som noe helt separat fra bøkene.

Det er delvis korrekt. Helt separat er det ikke, det dreier seg om den samme historien. Men en kunst bør det slettes ikke være. Det er en forutsetning, for det dreier seg også om to forskjellige medier, og historier fortelles vidt forskjellig med penn og med kamera. Så enkelt er det.

Om et verk skal gjenskapes nøyaktig, ville regissøren i tillegg ha blitt redusert fra kunstner til "translatør", noe han nok ikke vil. Om dette verket skulle gjenskapes nøyaktig, ville det ha kostet ti tusen ganger så mye, og fått ti tusen ganger så få besøkende, fordi folk som ikke har lest boka ville ha oppfattet det som en slags komplisert David Lynch-dramaturgi. I alle fall etter de første 48 timene. Det er forståelig at man gjerne vil se sine egne indre bilder på lerretet når bøker filmatiseres, men det skjer aldri med mindre man selv er regissøren (Husk litteraturens magiske evne til å oppleves helt forskjellig i folks hoder, etc etc).

For øvrig vil jeg si meg enig med Jørgen i at entene nok bare skal fremstilles som saktmodige, eller langsomme, i tilfelle saktmodig betyr noe annet. Dessuten tror jeg Tors anklage kan begrunnes med følgende: Egentlig føler jeg at jeg burde sette av tid til å se alle sammen, mens jeg stopper underveis og noterer alt som provoserer meg.

(Selv avskriver jeg filmene fordi uruk-hai som en slags billige ketchupfilm-monstre, eller alle større forsamlinger av vesener som en grøt med kollektive Prince of Persia 1-bevegelser, avviker for mye fra min oppfatning av både boka og hva som er god film.)

Are,  25.10.06 01:15

Uff, uruk-haiene. Og Arwen. Og Faramir. Og ja, slagscenene, kanskje spesielt den i prologen i den første filmen, som ser ut som de er hentet fra Command & Conquer: Generals, eller noe i den dur. Men det er utrolig mye bra her også.

Anders K.,  25.10.06 15:42

Ja, det slår meg som pussig å bruke Paintbrush™-stil i eneren og så cutting edge Gollum i toeren. (Vennligst ingen vitser om at toeren betyr rompa.) Men siden Gollum holdt så høy kvalitet at det kan blandes med levende bilder uten å bli mongo, og i tillegg får mye mer scenetid enn de knølete hærene, får jeg si at det er greit. Men monstrene og splatter-scenene er fortsatt utilgivelig platte i mitt hode, uansett hvilken bok som skal filmatiseres.

Kjellove,  25.10.06 15:48

Det er jo Peter «Bad Taste/Braindead» Jackson vi snakker om.

Anders K.,  25.10.06 16:02

Jeg ser ikke bort fra at Jackson elsker uestetisk skremming. Faktisk vet jeg smertelig godt at han gjør det. Men:

Pedro Almodóvar liker kjempelange filmer uten noe som helst handling,
Wes Anderson liker filmer det ikke går an å følge med på,
Derek Jarman liker filmer med konsekvent dårlig skuespill, fotografi, scenografi, rekvisitør, effekter og lyssetting,
Marx-brødrene liker Tore Ryen-humor,
og sist men ikke minst, han der som lagde filmen Dis liker definitivt filmen Dis.

Det betyr derimot ikke at jeg også skal gjøre det.

Kjellove,  25.10.06 16:15

Du hadde jo problemer med å følge med på Gudfaren fordi du mente at én person spilte alle rollene. På tide med nye BRILLER, kanskje?

Anders K.,  25.10.06 22:52

Jeg har jo flere ganger innrømmet at det kan ha vært fordi en eller annen luring fant på å caste kun italienere, uten å ta hensyn til at alle italienere ser helt like ut. På tide med litt TRANZE?

Camilla,  29.10.06 16:36

Jeg avholder meg fra en kommentar her, og lover heller å sette meg ned og ta dette alvorlig, kanskje i jula, kanskje sammen med Silje (?), og skrive den artikkelen Eivind ikke kommer til å gidde å lese.

Kjellove,  31.10.06 15:29

Ikke jeg heller.

Are,  31.10.06 16:12

Jeg kommer til å lese den. Jeg ser faktisk frem til den. Så huk tak i Silje, og sett i gang.

Eivind,  31.10.06 17:27

Skrive artikler som jeg ikke gidder å lese?

Hah! Det har blitt gjort før!


;p

Kjellove,  31.10.06 22:53

*pusse støvet av Page Down*
Category
Films
Tags
Ringenes Herre
Views
4880
Google hits
2
Last google search
ringenes herre Hvem drepte saurumann