Most recent comments
2021 in Books -- a Miscellany
Are, 2 years, 6 months
Moldejazz 2018
Camilla, 4 years, 11 months
Romjulen 2018
Camilla, 5 years, 6 months
Liveblogg nyttårsaften 2017
Tor, 6 years, 6 months
Liveblogg nyttårsaften 2016
Are, 7 years, 6 months
Bekjempelse av skadedyr II
Camilla, 5 months, 4 weeks
Kort hår
Tor, 3 years, 6 months
Ravelry
Camilla, 3 years, 1 month
Melody Gardot
Camilla, 5 years
Den årlige påske-kommentaren
Tor, 5 years, 3 months
50 book challenge
Camilla, 6 months, 3 weeks
Ten years ago
Moldejazz 2014, del II
Tor
Controls
Register
Archive
+ 2004
+ 2005
+ 2006
+ 2007
+ 2008
+ 2009
+ 2010
+ 2011
+ 2012
+ 2013
+ 2014
+ 2015
+ 2016
+ 2017
+ 2018
+ 2019
+ 2020
+ 2021
+ 2022
+ 2023

Black Box

En Black Box er en dings som gjør noe, uten at man egentlig vet hvordan. Jeg føler det er veldig beskrivende for mitt forhold til Mac. Og det er jo bra, så lenge det funker, men når det blir noe krøll er det veldig lite gunstig, ettersom jeg ikke aner hvordan jeg skal gå frem.

Etter at Camilla fikk tilbake sin MacBook fra tastatur-bytting, begynte den å slå seg av på tilfeldige tidspunkter. Uten at den var spesielt varm, uten at viften hadde gått mer eller mindre enn normalt, og uten at det alltid var et bestemt program som kjørte. Så vi gikk til butikken som hadde hatt den inne, og spurte. Der traff vi en mann som sa at det nylig var kommet en firmware-oppdatering som skulle fikse nettopp dette problemet. Så vi gikk tilbake på universitetet og kjørte software-update.

Firmware-oppdateringen gikk gjennom først, og alt så tilsynelatende normalt ut, helt til maskinen døde uten forvarsel like før den var ferdig med en annen oppdatering. Den slo seg imidlertid på igjen av seg selv, men den kom aldri inn i operativsystemet. Den bare stod og tenkte ganske lenge, og så ble skjermen svart, men musepekeren var synlig og fungerte. Her ble jeg egentlig litt lammet. Hadde det vært en pc ville jeg kunne gjort ting, sånn som å starte med kommandolinje, eller i sikkermodus, eller et eller annet. Jeg ville antagelig ikke kunne fikse noe selv, men jeg ville i allefall kunne prøvd ting. Med en Mac aner jeg rett og slett ikke hva det er mulig å gjøre.

Vi løp tilbake til butikken, som hadde stengt en halvtime tidligere, men vi fikk komme inn likevel, og fikk hjelp av en ung fyr med morsom dialekt som virket sånn passe kompetent. Han trykte mange fancy knappekombinasjoner mens han startet maskinen på nytt, og konkluderte etterhvert med at det som antagelig må til er å reparere operativsystemet fra discene som fulgte med maskinen. De er nå på vei i posten, og kommer antagelig på mandag, for hvem er det egentlig som har med seg slikt? Det eneste jeg vet om discene som fuglte med min maskin er at de ligger i en av tre kasser merket dingser som står på rommet mitt i Molde.

Dagens moral er altså at man alltid bør ha tilgjengelig sine Tiger-DVDer.

Og det er antagelg en god idé å la laderen være plugget i mens man oppdaterer software. Det var ikke det som var tilfellet her, for den hadde masse batteri igjen, men det er greit å være sikker.

Dessuten finnes det ting man kan gjøre, også med en Mac. Jeg spurte mannen i butikken om det han gjorde var hemmelige koder man lærte når man var Apple-forhandler, men han sa det lå en liste på Apple.com. Jeg har ikke giddet å lete, for det er ikke alltid å så lett å finne det man leter etter på Apples hjemmesider, men Are fant denne: Magical Mackintosh Key Sequences

-Tor Nordam

Comments

Camilla,  11.11.06 13:24

...og imens er jeg selvsagt heartbroken. Det er utrolig vanskelig å komme igang med oppgaver når mac'en enten er fraværende eller lager krøll. Jeg tør påstå at det er vanskeligere å skrive oppgave for meg enn for folk som ikke har laptop i det hele tatt. For hele tiden dette har pågått, altså siden andre uke i semesteret eller slikt, har jeg hele tiden forventet å få den tilbake "om et par dager", og da er det jo ikke noe poeng i å sette seg ned på en av skolepcene og gå igang, for det er jo bedre å jobbe på egen maskin. Og når jeg så endelig hadde satt meg ned og var klar til å begynne for alvor gikk den altså i koma.
Jeg blir gal. Det er veldig synd på meg. Bare så dere vet det.

Are,  11.11.06 14:18

Vel, alle vet jo at et PC-kræsj er noe av det verste som kan skje, så du har min medlidenhet, i alle fall.

Dette illustrerer også hvorfor det er hensiktsmessig å ha to datamaskiner. :)

Anders G.,  14.11.06 14:25

Haha, du er alltid så flink til å underbygge behovet ditt for den Macen, Are :D
(Are hadde altså en fullt oppegående PC minst like rask som Macbooken, samt en ny stasjonær (?) når han kjøpte en Macbook og var veldig kreativ i perioden før innkjøpet når det gjaldt å finne nye gode grunner til enda en. Den bærbare PC'en er vel solgt nå forøvrig)
Category
Technology
Tags
mac
Views
4444
Google hits
1
Last google search
mac svart boks må slå av