Most recent comments
2021 in Books -- a Miscellany
Are, 2 years, 6 months
Moldejazz 2018
Camilla, 4 years, 11 months
Romjulen 2018
Camilla, 5 years, 6 months
Liveblogg nyttårsaften 2017
Tor, 6 years, 6 months
Liveblogg nyttårsaften 2016
Are, 7 years, 6 months
Bekjempelse av skadedyr II
Camilla, 5 months, 3 weeks
Kort hår
Tor, 3 years, 6 months
Ravelry
Camilla, 3 years, 1 month
Melody Gardot
Camilla, 4 years, 12 months
Den årlige påske-kommentaren
Tor, 5 years, 3 months
50 book challenge
Camilla, 6 months, 2 weeks
Controls
Register
Archive
+ 2004
+ 2005
+ 2006
+ 2007
+ 2008
+ 2009
+ 2010
+ 2011
+ 2012
+ 2013
+ 2014
+ 2015
+ 2016
+ 2017
+ 2018
+ 2019
+ 2020
+ 2021
+ 2022
+ 2023

Sjekketips for gutter og jenter

Jeg skal på ingen måte påberope meg å være en erfaren sjekker, men jeg har gjort visse observasjoner de siste dagene, og jeg føler at jeg må dele mine tanker med dere. Når jeg tenker meg litt om er det vel heller anti-sjekketips jeg har tenkt å komme med, men viktig er det like fullt, at noen sier fra. Hvis det blir født mange barn som følge av denne ukulturen vil de antagelig ta etter sine foreldre, og hele utdanningssystemet vårt, og dermed hele samfunnet, kan være truet.

De siste dagene har jeg vært en del på Høgskolen i Molde, og i noen grad forsøkt å studere. Det har ikke alltid vært så lett. Det eksisterer nemlig en helt utrolig kafé-kultur på biblioteket der ute, hvor det later til å være akseptert at man kan sitte på firerbord og snakke høylytt sammen. Noe som er veldig synd, for det ellers et fint bibliotek. Dette er imidlertid ikke det groveste, og det er her vi kommer til anti-sjekketipsene.

Jeg har observert det flere (2) ganger. Det sitter en jente alene på et bord, og jobber. Så kommer det en gutt bort, og begynner å snakke til henne. Og det er ikke snakk om å gi en kort beskjed, eller spørre om de skal spise lunsj, eller diskutere noe fagrelatert. Nå-nei. Disse gutten blir gjerne stående lenge, og snakke om festen i helga eller hvor mye de sliter med skolen eller hva som helst. Og de snakker gjerne litt høyt, mens de står og gynger litt nervøst frem og tilbake, med én hånd i baklomma. Den ene gangen dette skjedde stod denne trubaduren mindre enn to meter unna meg, og snakket i vei med vanlig stemme. Utrolig! Og det drøyeste av alt er at disse jentene faktisk lar seg lure til å bli med på en samtale. Midt på biblioteket. Jeg er sjokkert.

Anti-sjekketips til gutter:
Ikke forsøk å sjekke jenter på et bibliotek. Det er svært uhøflig å snakke på et bibliotek, og dermed er du i grunnen sikret at du vil frastøte enhver fornuftig jente på denne måten. Skulle du faktisk lykkes i å skaffe deg en kone på denne måten vil du med andre ord ha en partner som er like uhøflig som deg selv, og som dermed ikke kan hjelpe deg å forbedre deg. Dessuten vil antagelig barna deres vokse opp til å bli like ille, og dermed vil de også bli forhatt av sine høfligere medstudenter når de havner i høyere utdanning.

Anti-sjekketips til jenter:
Hvis en gutt kommer og snakker til deg om et utvalg daglidagse tema på et bibliotek er dette et sikkert tegn på at han er uhøflig og/eller dum. Du bør derfor styre unna. Skulle ditt instinkt være å småprate med ham i et kvarter eller noe, til tross for at det sitter noen som prøver å lese kvantefeltteori bare et par meter unna, bør du like fullt avvise ham, og heller finne deg noen som forstår de sosiale kodene som gjelder på et bibliotek, så du også kan lære dem.

Det er kanskje litt gammeldags av meg å anta at gutten alltid vil ta den oppsøkende rollen, men det var det jeg observerte. Om dette skyldes gamle kjønnsrollemønstre, eller at gutter er mer uhøflige, eventuelt at to observasjoner er et heller tynt statistisk grunnlag, vites ikke. Tipsene mine er i allefall fleksible, så om du er en jente som stadig prøver å sjekke gutter på biblioteket, eller en gutt som blir plaget av innpåsliten jenter på biblioteket, så er det bare å tilpasse det aktuelle tipset til ditt eget kjønn. Homofile, som jeg på ingen måte ønsker å diskriminere mot, kan naturligvis gjøre det samme.

Forresten, jeg har et sjekketips også, bare for ikke å virke som om jeg er motstander av denslags.

Unisex-sjekketips:
Ser du en person på biblioteket du kunne tenke deg å snakke med? Inviter personen med på lunsj. Helst ved å skrive en lapp.

-Tor Nordam
Camilla likes this

Comments

Camilla,  01.12.06 22:22

Jeg har gjort det siste der mange ganger.Som du kanskje husker.

Kjellove,  01.12.06 22:45

Var det den gangen Camilla hadde en affære i byens underliv med maskerte sexball og overdosedødsfall?

Camilla,  01.12.06 23:04

Nei, det var de(n) gangen(e) vi satt på NLS og jeg var drittlei av å studere og ville ha lunsj.
Men jeg fikk ham med hjem hver dag.

Camilla,  01.12.06 23:55

...noe som burde indikere at sjekketipset er meget effektivt, siden jeg antar at alle dem som prater på biblioteket ikke får med folk hjem hver dag...

Kjellove,  02.12.06 00:09

Jeg har også hørt om et annet sjekketriks som utføres på skolebiblioteket.

Camilla T.,  02.12.06 00:17

Jeg må få protestere...
Du har ikke sagt at det var et dårlig sjekketriks, bare at det var et ubekvemt et for deg selv. I tillegg bekrefter jo din bedre halvdel at det fungerer på deg. Ergo, det kan tyde på at det er faktisk den riktige plassen å dra med seg damer/gutter hjem. Når selv innbarka akademikere som Camilla og deg selv heller vil tilbringe tiden hjemme enn på biblioteket kan det jo tyde på at folk er så desperate etter å komme seg vekk fra studiene at skal man sjekke opp folk kjapt bør man stikke innom. Jeg tror faktisk du har lagt ris på egen bak nå, Calcuttagutta kommer til strømme inn på bibliotekene for å skaffe seg til julekos! :-P

Anders K.,  02.12.06 01:02

Denne praksisen skal jeg få en slutt på når jeg en dag er faglært.

Are,  02.12.06 01:30

Fin artikkel!

Jeg er hjertens enig i dine tips, Tor.

Camilla,  02.12.06 01:45

Camilla: jeg gikk inn for å bekrefte det siste sjekketipset: Jeg skriver ALLTID lapper, og snakker aldri ( først og fremst fordi jeg er redd for bibliotekarer, noe jeg forstår er en ganske vanlig lidelse som faktisk har en egen benevnelse, som jeg selvsagt ikke husker).

Kjellove,  02.12.06 02:28

Skarsteinofobi?

Jørgen,  02.12.06 12:31

Mhm

Ragnhild,  02.12.06 16:44

Her kan jeg engasjere meg. Eller vent.

Shhh..

Kirsti Marie,  02.12.06 20:26

Hvis noen vil lære seg flere sjekketriks så sjekk:
http://www.linesthataregood.com/

Jeg har prøvd en del sjekketriks i det siste, dog ikke på bibloteket. Egentlig var ingenting velykka. Jeg ville glatt latt meg sjekke opp på bibloteket selv om dte bråkte. .Kangodta en fyr som snakker på bibliotek. Han gjør det jo for å sjekke opp meg.....

Anders K.,  02.12.06 21:26

Ja, men kan du godta en fyr som kommer bort til deg og banker opp gutten du snakker med? Eller gir deg en gave laget av dyrekroppsdeler? Eller skyter Ronald Reagan? Han gjør det jo for å sjekke opp deg...

Kjellove,  03.12.06 03:36

Ifølge en bibliotekar med lang fartstid, la oss kalle henne K. B. Kvernberg, er det nå lov å snakke i biblioteker.

Camilla,  03.12.06 11:01

Ikke i biblioteker der folk studerer. Det er også en lesesal.

Kjellove,  03.12.06 20:47

Biblioteker har gjerne lesesal merket med «LESESAL» på døra. Om folk prater i andre rom, skal du bare DRITE I.

Tor,  03.12.06 20:58

Men enkelte biblioteker, slik som universitetsbiblioteket i Edinburgh, har lapper med påskriften «It's good to talk. But not here.» hengende over alt. Jeg tolker det som at man ikke skal snakke der.

Camilla,  03.12.06 21:18

At biblioteket i Molde har en egen lesesal betyr ikke at andre biblioteker har det. Det er faktisk det eneste stedet jeg har sett det.

Jørgen,  03.12.06 21:43

Du har med andre ord ikke vært på et eneste bibliotek i Trondheim, utenom de på Dragvoll og Gløshaugen?

Camilla,  03.12.06 22:17

Sant.
Kan man da være enige i at alle universitetsbibliotekene rundtomkring har bibliotek som fungerer som lesesal?

Kirsti Marie,  03.12.06 23:01

I Tromsø var det i gamle dager før nybibloteket en ny lesesal, der kunne man prate på bibloteket. Man må jo snakke på bibliotek, men ikke rope eller bruke utestemmen. Et bibliotek er jo ikke stille lesesal eller hva? Jeg mener også atr å snakke med meg på et bibliotek ikke kan sammenlignes med å gi meg en dyrekroppsdel eller skyter folk som sjekketriks, men jeg må innrømme at de fleste triks for å sjekke meg opp fungerer. Det skjer heldigvis sabla sjeldent at noen prøver.

hahaha

Kjellove,  03.12.06 23:12

Universiteter har, i tillegg til biblioteker, også lesesaler.

Kirsti Marie: nice shoes.

Kristian,  03.12.06 23:15

Tor, jeg føler du tar feil her.

De personene som faktisk føler at de trenger å sjekke på bibliotek, bør få lov å gjøre det. Hvis de faktisk må gå til det skrittet, eller er av den legning at de ønsker et bibliotekmenneske, så bør de ikke hindres av sosiale konvensjoner.

Sjekking med lapper, og bare å be folk ut på lunsj? Det er vanskelig i utgangspunktet å sjekke. Hva slags inntrykk gir man egentlig om man ikke engang er villig til å lage litt lyd på bibiliotek for ei jente?

Og så litt om perspektiver. De skarve 5-10 minuttene med bråk som du må akseptere mens du leser QFT, kan endre livet til denne sjekkeren.

Dette betyr ikke at jeg godtar snakking på biblioteket generelt. Bare når det gjelder viktige ting som sjekking og CPR av de gamle emeritusene.

Tor,  04.12.06 00:08

Kjelling, her føler jeg faktisk at du utelukkende er ute etter å være vanskelig. Enkelte biblioteker har områder der det helt åpenbart er meningen at man skal sitte å jobbe alene, og da er det naturlig å være stille der. Jeg har vanskelig for å se at dette kan være noe å diskutere. På universitetet i Edinburgh er det dessuten en sjokkerende mangel på lesesaler. Det er rett og slett lagt opp til at man skal bruke biblioteket. Og på Høgskolen i Molde er det én lesesal, og denne var i bruk til eksamen den aktuelle dagen.

Kristian, du har kanskje litt rett, bortsett fra i det du sier om bibliotekmennesker. Jeg tror nemlig ikke du vil kunne sjekke opp et bibliotekmenneske på et bibliotek, fordi de vil føle seg utilpass ved å bli snakket til på et sted der de føler man bør være stille.

Camilla,  04.12.06 00:30

Universitetet i Edinburgh har ikke lesesaler. Ikke en eneste en.

Dragvoll har ikke nok lesesaler. På langt nær.

Kjelling: du snakker tull.

Kjellove,  04.12.06 00:56

Å nei, Camilla har avslørt bløffen min.

Anders K.,  04.12.06 01:00

Jeg skal innrømme at jeg ikke er i stand til å se hvor de forskjellige aktørene står i denne etter hvert forvirrende debatten, men som faglig autoritet på feltet, kan jeg i alle fall uttale meg og forvente at folk vet jeg har rett:

Man kan selvsagt snakke i bibliotekets saler, men alltid med hensynsfullt dempet stemme. Selv begrenser jeg også vanligvis snakkingen til det som måtte være aktuelt å ta der inne (som kommentarer om bøker, for eksempel), og sparer småpratet til senere. Høy stemme og masse plapring er typiske ufinheter. Mobilreglene sier seg selv.

På en lesesal (antageligvis også på de som visstnok finnes på skoler og universiteter) holder man munn, og er sågar forsiktig med knitrende emballasje, knirkete stoler, og annet potensielt forstyrrende støy. Det er derfor lesesalene finnes.

Det er også vanlig at disse rommene kombineres, ved at lesebord finnes i selve salen, for eksempel fagavdelingen ved Bergen folkebibliotek eller Deichmanske. Her anbefaler jeg at begge parter justerer seg, så går alt bra.

Jeg vil mene at disse generelt aksepterte retningslinjene gjelder uavhengig av snakkingens formål, om det så er sjekking eller andre ting. Sjekking er riktignok et typisk eksempel på ting man ikke trenger å gjøre på et bibliotek, men jeg forstår godt at man kan bli amorøs av -- nettopp den stille, høytidelige stemningen. Dessuten er det ofte pene, og muligens også smarte, jenter på bibliotekene. Jeg vil her anbefale tause blikk med påfølgende invitasjon til kafeen utenfor, eller noe slikt.

Camilla,  04.12.06 01:14

Det der kan jeg si meg helt enig i.

Tor,  04.12.06 01:21

Det gleder meg å se at snakking på bibliotek er et tema som engasjerer. Det viser at det er litt tak i dagens ungdom, tross alt. I allefall i deler av den lille delen av dagens ungdom som vanker her.

Anders K.,  04.12.06 02:02

Jeg skal jo bruke tidsrommet 2008–2048 på å håndheve disse reglene. De engasjere.

Kjellove,  04.12.06 02:56

Jeg vil anbefale bråkete blikk. Det vekker mer oppmerksomhet.

Lena,  04.12.06 10:18

Alle grupperom i A-bygget blir gort om til lesesalplasser fra 1/12.( dersom ikke rommene blir brukt til undervisning eller eksamen). Det er like mange lesesalplasser på et grupperom som der er bord og stoler.

Rom A220 kan brukes til lesesalplasser i eksamensperioden med unntak av følgende datoer 1/12, 4/12, 5/12, 7/12, 11/12, 15/12, 19/12

Rom B360 kan benyttes unntatt 5/12, 6/12, 7/12, 8/12

Kjellove,  04.12.06 10:20

Dette til orientering.

Camilla,  04.12.06 11:13

Betyr det at de har gitt opp på samlokalisering?

Lena,  04.12.06 15:18

Samlokalisering? Er det et sånn derre studentuttrykk?

Camilla,  04.12.06 16:17

Beklager: feil Lena. Jeg trodde du snakket om Dragvoll, hvor det er seriøs mangel på lesesalplasser og man ikke bygger nye fordi man før eller senere har tenkt å flytte hele greia.

Lena,  04.12.06 17:54

Riktig Lena sier: De er jo snart ferdig med bygg 6B her på Dragvoll, som skal gi noen hundre lesesalsplasser og litt mer plass til biblioteket.

Camilla,  04.12.06 17:56

Da er det håp for verden.

Lena,  04.12.06 20:03

Jaja, man får nøye seg med å være feil Lena en gang i blant.

På høyskolen i Molde er det iallefall nok lesesalsplasser. Eneste grunn jeg kan se for å sitte på biblioteket er hvis man ønsker å bli forstyrret. Og det vil man kanskje hvis man er singel? Hvem vet.

Jørgen,  05.12.06 13:09

Ha ha! Lættis.

Anders K.,  05.12.06 17:11

Kjelling: Gi meg et bråkete blikk neste gang vi møtes. Jeg er lutter øre.

Kjellove,  05.12.06 20:41

Jeg skal oppsøke deg på biblioteket og stirre deg i senk.

Anders K.,  05.12.06 21:16

Da skal jeg forvirre deg i senk, ved hjelp av en masse usammenhengende tale.

Kjellove,  05.12.06 21:34

Jeg hører bare «blablabla» uansett hva du sier.

Anders K.,  05.12.06 23:12

Dét går bra.

Ragnhild,  06.12.06 18:01

Maskinen jeg bruker er i skranken på skolebiblioteket, og det er fire minutter til stengetid. Strengt tatt burde jeg fortsette med tidsskriftene. Nå er nesten alle som satt her og kollokvierte, gått. Og her snakker vi om kontaktsøking, ja. Nå må studentvakten låse.

Kjellove,  06.12.06 20:44

AQ: Detgårdetgårdetgår helt fint, det.

Jørgen,  06.12.06 20:58

Trengerikkjeengangsepåmeg.
Camilla,  20.01.11 12:48

Hmm. Calcuttagutta aksepterer ikke embedding-koden til youtube.
Men her er en link. Begynner ca halvveis ute.
Tor,  17.11.11 23:01

Siste googlesøk
     sjekke tips på jenter

Et tips til: Sjekketips skrives i ett ord.

Hm

Kjellove,  04.02.12 06:06

Kan jo hende vedkommende ville sjekke tipsen som servitriser har dratt inn
Tor,  04.02.12 08:42

Det burde jeg tenkt på.
Category
Miscellaneous
Tags
folkeskikk
sjekketips
biblioteket
Views
8044