Most recent comments
2021 in Books -- a Miscellany
Are, 5 months, 3 weeks
Moldejazz 2018
Camilla, 2 years, 11 months
Romjulen 2018
Camilla, 3 years, 5 months
Liveblogg nyttårsaften 2017
Tor, 4 years, 5 months
Jogging og blogging
Are, 5 years, 5 months
Liveblogg nyttårsaften 2016
Are, 5 years, 5 months
Kort hår
Tor, 1 year, 5 months
Ravelry
Camilla, 1 year
Melody Gardot
Camilla, 2 years, 11 months
Den årlige påske-kommentaren
Tor, 3 years, 2 months
50 book challenge
Camilla, 5 months, 3 weeks
Ten years ago
Junimat: Rabarbrapai
Camilla
Controls
Register
Archive
+ 2004
+ 2005
+ 2006
+ 2007
+ 2008
+ 2009
+ 2010
+ 2011
+ 2012
+ 2013
+ 2014
+ 2015
+ 2016
+ 2017
+ 2018
+ 2019
+ 2020
+ 2021
+ 2022

Kaffeautomater

En kaffeautomat er en sleip sak, bygd for å utnytte desperate mennesker i en vanskelig situasjon. Det er jo åpenbart at når man er redusert til å drikke automatkaffe er situasjonen ganske alvorlig i utgangspunktet, og jeg kan derfor vanskelig kalle det noe annet enn ondskap når man setter opp automater som ikke bare serverer dårlig brygg, men som faktisk av og til ikke serverer brygg i det hele tatt.

Det er spesielt tre situasjoner jeg har vært oppe i på Gløshaugen jeg føler kan være relevante å trekke frem. En gang kjøpte jeg kaffe, og valgte ekstra sterk. Hva skjedde? Jo, jeg fikk halv mengde vann. En annen gang kom jeg til automaten, og der stod det tre pappkrus med noe som så ut som tynn te. Jeg reflekterte litt over dette mens jeg kjøpte kaffe, og for sent innså jeg hva dette betydde. Mistanken min ble bekreftet da kaffen min var ferdig, og den så omtrent ut som vann. Det dreide seg rett og slett om en automat som smilende og blid solgte kaffe til tross for at den var tom for kaffe. Men kanskje det groveste av alt var den gangen jeg kjøpte kaffe, og kaffen kom uten kopp. Jeg puttet på 7 kroner, og automaten tømte en kopp kaffe rett ned i avløpet. Nesten som i kaste-her-eller-kaste-hjemme-reklamen. Det er forresten mulig jeg har drømt den siste episoden. Men jeg tok den med allikevel.

Kaffeautomater er naturligvis ikke de eneste sleipe automatene, men hvis jeg skal fortelle om alle gangene jeg har blitt lurt av en slik godteri-automat med sånn spiral-fremdrift blir vi aldri ferdige. Så det hopper vi over. Men det er ikke få ganger.

Poenget er i allefall, at jeg har diskutert saken med Kristian, som mener det er vårt ansvar som forbrukere å ikke finne oss i slikt. Du ville aldri akseptert å betale 7 kroner for en kopp brunt vann i kantina, og da er det ingen grunn til at automaten skal slippe unna med det heller. De fleste gidder ikke gjøre noe med dette, for det er jo bare 7 kroner, men det er rett og slett en slapp holdning. På samme måte som at om man blir forsøkt ranet bør man drepe raneren, så man ikke bidrar til å gjøre ran til et trygt og lønnsomt yrke.

Grunnen til at jeg tar opp dette i dag er at jeg har blitt snytt et par ganger på Høgskolen i Molde, og i dag ble jeg omtrent så opprørt som det er mulig for meg å bli over relativt udramatiske hendelser, så jeg sendte en mail til Vårdal Tekniske som drifter automatene der. Så da avslutter jeg like godt ved å gjengi mailen her. Jeg skal naturligvis si fra om jeg får svar.

Til den det måtte angå,

Mitt navn er Tor Nordam, og jeg studerer til vanlig i Trondheim. De siste to ukene har jeg imidlertid oppholdt meg i Molde, og i i stor grad brukt lokalene på Høgskolen til å lese til eksamen. I den forbindelse har jeg kommet i kontakt med to av deres automater, og jeg tenkte jeg skulle komme med noen velmente forslag til forbedringer.

Den første automaten jeg ble uvenner med var kaffeautomaten ved inngangen på baksiden. I tillegg til å kunne velge mellom ulike drikker kan man også velge forskjellige alternativer, som styrke, sukker og "mocca". Jeg antar begrepet "mocca" opprinnelig stammer fra navnet "Moca Express", som er et tidlig navn på en type espressokanne, og jeg hadde derfor forventet at jeg ville få en liten kopp med ekstra sterk kaffe når jeg benyttet dette forvalget. Jeg ble naturlig nok skuffet da det dukket opp en halv kopp med ekstra tynn kaffe. Det virker meningsløst å kjøpe en halv kopp tynn kaffe for 6 kroner når jeg i stedet kunne kjøpt en kopp vanlig kaffe, og så tynnet den med varmt vann til 3 kroner, og på det viset fått fire halve kopper tynn kaffe til 2,25 pr kopp. Mitt forslag er derfor at dere merker automaten med deres definisjon av "mocca", så andre slipper å gå i samme felle.

Ved en senere anledning ble jeg også tvunget til å kjøpe en kopp kaffe fra denne automaten, og da unngikk jeg bevisst valget "mocca", men valgte heller en ekstra sterk vanlig kaffe. Og nok en gang ble jeg ekstremt skuffet, da jeg oppdaget at kaffen var svakere enn det man vanligvis kaller normal kaffe. Jeg har vært borti automater av denne typen tidligere, der automaten fortsetter å selge kaffe etter at den er tom for kaffe, og deler ut kopper med tynnere og tynnere brunt vann. Hvis dette er tilfelle vil jeg foreslå en innretning som lar automaten fortelle at den er tom for kaffe.

Den andre automaten jeg har en høne å plukke med er sjokoladeautomaten, også denne ved inngangen på baksiden. Jeg var der nå for bare litt siden, og ville kjøpe en Kvikklunsj. Den kostet kroner 14, og jeg puttet på en 20-kroning og en 5-kroning, i håp om at automaten ville gi meg en 10-kroning og et kronestykke tilbake. Det som imidlertid skjedde var at automaten rett og slett spiste hele summen. Jeg fikk naturligvis Kvikklunsjen, men om automaten i det minste kunne husket hvor mye jeg hadde tilgode kunne jeg puttet på en krone til og kjøpt en New Energy, men slik gikk det altså ikke. Jeg foreslår derfor et klistremerke som informerer om at automaten ikke veksler, og at den tar eventuelt overskudd etter første kjøp som tips.

Jeg har altså totalt sett kastet bort 23 kroner på disse automatene, og selv om 23 kroner isolert sett er et ubetydelig beløp føler jeg det er viktig å si fra om dette. Hadde det vært en bemannet kiosk ville jeg naturligvis aldri akseptert å betale full pris for en kopp sub-standard kaffe, og jeg ville ikke godtatt å bli snytt for vekslepengene når jeg kjøpte sjokolade. Det er imidlertid ikke så mye man kan gjøre for å få automaten til å forstå situasjonen, så jeg sender en mail i stedet. Jeg vil dessuten understreke at det faktisk er umulig å skaffe seg flere mynter på høgskolen på kveldstid, så selv om 6 kroner på en kopp brunt vann ikke er så mye kan det faktisk være alt man har tilgjengelig den kvelden.

Vennlig hilsen
Tor Nordam

Comments

Camilla,  11.12.06 01:33

Stakkar. Jeg skjønner at livet ikke behandler deg så bra som det burde.

Kjellove,  11.12.06 04:32

Haha, jeg liker når du klager over ting du har drømt!

Er det virkelig Vårdal som etterfyller automatene med kaffe/the/sjokolade?

For øvrig er det noen ganger mulig å oppdrive mynter i skolelokaler på kveldstid; bare spør Dag Martin.

Tor,  11.12.06 08:37

Ja, jeg har forstått det sånn at man leier automatene, og da er etterfylling og vedlikehold Vårdals ansvar. Jeg prøvde å se om jeg kunne finne noe om dette på hjemmesidene deres, men det var bare masse bilder av produkter. I alle fall står det et klistremerke på hver automat med telefonnummeret til Vårdal, og det virker jo rimelig hvis det er de som har service.

Torgar,  11.12.06 11:32

Tenk deg 7-Eleven med et skilt ved disken:
Damen i kassen veksler ikke eller
Mannen i kassen veksler ikke,
og et skilt med:
Ingen refusjon, selv om butikken ikke har varen.

Til slutt kan du ha følgende skilt (på innsiden av døra):
Du trenger ikke være dum for å handle her, men det hjelper

Kjellove,  11.12.06 13:07

Dette har jo vært standardpraksis i norske telefonkiosker siden Televerket ble Telenor og sluttet å være en servicebedrift.

Arne,  11.12.06 18:42

Hehe, som å gå til disken og si f.eks en pakke røyk takk. Og så sier de 70 kroner, og du betaler. Så sier de beklager, vi har bare en pakke av feil merke der halvparten av sigarettene mangler. Ingen refusjon.

Jørgen,  11.12.06 23:19

Enda bedre: De har bare halvrøyka sigaretter.

Kjellove,  12.12.06 04:21

Hva med at man bruker strøm- og Internettpenger på å lese Calcuttagutta, og så står det bare piss der?

Anders K.,  12.12.06 08:16

Ha ha -- prøv det argumentet til strømselskapet!

Kirsti Marie,  12.12.06 10:11

Hva skal man med kaffeautomat når man bare kan ringe Torgar eller Berland for å kaffe av de? Tor, kom deg til Trondheim. Dessuten er det verre ting her i verden, sånn som at jeg ikke finner en eneste decent eyeliner!

Kjellove,  12.12.06 10:16

Funker mascaraen, da?

Kirsti Marie,  12.12.06 12:30

Yes, har en fra Chanel! Men jeg har hatt samme eyeliner siden tidenes morgen og så plutselig var den borte og nå finner jeg ikke en ny. Har leita i over ett år! Jeg begynte leitinga før det var over for den jeg hadde.

Anders G.,  12.12.06 12:35

Jeg tror faktisk det er personalet ved kantina på høgskolen som etterfyller, jeg har ihvertfall ved mange tilfeller observert kantinesjefen ved åpne automater. Tror forøvrig kaffepulveret kommer ferdig i koppene i en del slike automater, slik at kaffemengden ikke kan justeres etterpå, og at det kan være grunnen til den halve mengden vann?

Eivind,  12.12.06 13:05

Vårdal driver såvidt jeg vet både med kontormaskiner, kopimaskiner, etc., så jeg tviler på at de har tid til å også fly Romsdalen rundt for å fylle på kaffe til sure studenter.

Tor,  12.12.06 13:14

Ok, kanskje. Det eneste jeg vet er at det står et vårdal-klistremerke på maskinene, og at på jobben har vi vann-dings fra vårdal, som de vedlikeholder som del av leieavtalen. Og Tore vurderte en gang å søke på jobb som kaffeetterfyller for vårdal.

Tor,  12.12.06 21:36

Var det ikke du som vurderte jobb hos Vårdal? Kanskje det var som vann-mann? Eller kanskje det var noen andre? Jeg husker nok ikke så godt som jeg trodde.

Tore,  12.12.06 20:01

Gjorde jeg?

Tore,  12.12.06 21:59

Olden eller noe slikt ville ha noen til å drive sin Molde-filial, det stemmer det. Det var å løpe rundt med slike 10liters(?) dunker med vann til kontorer og slikt. Husker ikke like godt som jeg burde jeg heller. Var sikkert en kongejobb, man ble jo sjef. Riktignok ikke over noen, men i det minste ikke under noen.

Tor,  12.12.06 22:06

å
Category
Rant
Tags
kaffeautomat
forbrukerrettigheter
Views
4870