Most recent comments
2021 in Books -- a Miscellany
Are, 2 years, 6 months
Moldejazz 2018
Camilla, 4 years, 11 months
Romjulen 2018
Camilla, 5 years, 6 months
Liveblogg nyttårsaften 2017
Tor, 6 years, 6 months
Liveblogg nyttårsaften 2016
Are, 7 years, 6 months
Bekjempelse av skadedyr II
Camilla, 6 months
Kort hår
Tor, 3 years, 6 months
Ravelry
Camilla, 3 years, 1 month
Melody Gardot
Camilla, 5 years
Den årlige påske-kommentaren
Tor, 5 years, 3 months
50 book challenge
Camilla, 6 months, 3 weeks
Controls
Register
Archive
+ 2004
+ 2005
+ 2006
+ 2007
+ 2008
+ 2009
+ 2010
+ 2011
+ 2012
+ 2013
+ 2014
+ 2015
+ 2016
+ 2017
+ 2018
+ 2019
+ 2020
+ 2021
+ 2022
+ 2023

Ferge

Jeg liker å regne meg selv som en rimelig miljøbevisst person. Jeg betaler i allefall fortsatt medlemskapet mitt i Natur og Ungdom, jeg har ingen planer om å skaffe meg bil og jeg kjøper økologisk der det er mulig. Så selv om jeg ikke akkurat står på barrikadene føler jeg at jeg er på riktig side.

En av de første tingene jeg lærte da jeg ble med i Natur og Ungdom var at ferge er bra, bro er ikke bra. Akkurat hvorfor er jeg ikke helt sikker på egentlig. Jeg antar det har å gjøre med at når man generelt øker veistandarden, og når man bygger broer, har biltrafikken en tendens til å øke, som jo ikke er bra. Det er dessuten visstnok slik at når små øysamfunn får en ny bro er det første som skjer at halvparten av folket bruker broen til å flytte derfra. Og det er jo heller ikke bra, på en måte, selv om jeg ikke egentlig ser noen umiddelbar miljøfordel i å ha et desentralisert samfunn. Eller, på noen måter ser jeg det jo, men folk som bor på bygdene kjører som regel mye mer bil enn folk i byen, da kollektivtrafikken ikke er så bra. For eksempel.

Uansett, det er ferge som er poenget her. Jeg har naturligvis tenkt litt over saken, og for min egen del liker jeg ferger fordi de gir en pause der man kan slappe av og ta en kopp kaffe. Og det siste nye er at man også kan bruke internett. MF Tresfjord, den største av fergene som går mellom Molde og Vestnes, har hatt trådløst nett siden i fjor tror jeg. Jeg er ikke sikker på om de andre fergene også har det, men det viser seg i allefall at de også har fått internett på MF Aukra, som er den ene av fergene som går mellom Halsa og Kanestraum, på bussturen mellom Molde og Trondheim. Ganske digg, spør du meg. Så der sitter jeg altså akkurat nå, og skriver artikkel. Hvis det hadde vært tunnel under fjorden her hadde jeg i stedet blitt sittende i bussen og stirre i en fjellvegg.

-Tor Nordam

Comments

Jørgen,  12.12.06 18:54

Jeg benyttet meg av trådløst internett på ferga sist jeg dro til og fra Molde. Ganske digg, så absolutt.
Gi lyd fra deg når du er i Trondheim. Når var det Matteus skulle dukke opp, forresten?

Tore,  12.12.06 20:05

Som lastebilsjåfør kan jeg melde at fergene er det beste med hele jobben. Det blir en stor sørgedag når Eiksund-sambandet åpner neste høst, og jeg mister i værste fall en time pause midt på dagen (når jeg akkurat mister en ferge).

Men skal liksom disse stakkars øyboerene flytte BORT derifra når de får en bro? Det er jo bare sprøyt. Det er jo når de endelig får en bro at de bosetter seg der fordi de kan få seg en jobb i byen og fortsatt bo på øya si uten å pendle i 4 timer.

Kjellove,  13.12.06 05:11

Tor: Du høres akkurat som Ivar Medaas.

Kristian,  13.12.06 12:29

Typisk: alliansen mellom motkultur og miljø. Desentralisme er opplagt lite miljøvennlig, især for det globale miljøet, men kan selvsagt være bra for enkeltpersonens helse.

Litt av grunnen til all forurensingen i USA er jo nettopp de store avstandene.

Angående miljø: Det er på tide å boikotte norske tomater. De er laget i energikrevende drivhus. Effektivt sett er miljøkostnadene mye større enn om de lages i Spania. (flere ganger større)

Tor,  13.12.06 13:14

Hah, akkurat det om tomater leste faktisk jeg også nettopp. Medlemsbladet til Natur og Ungdom har en spalte som heter Spør Tante Grønn, eller noe i den dur, og der var det noen som spurte hva som var best av å kjøpe vanlige grønnsaker fra Norge eller økologiske fra utlandet. Svaret var blant annet det Kristian sier om tomater, og generelt at dette er et ganske komplisert spørsmål.

Camilla,  13.12.06 13:27

Jeg tror det største problemet med avstandene i USA er at GM fikk lagt ned nesten alt som heter kollektivtrafikk...

Anders K.,  13.12.06 13:44

Kjære Bruvik, når me kjem om bord, og du legg i frå land
Er det mest som eg vert løyst ifrå eit band.
Få ein kaffikopp i neven, sitja ned og slappa av
Gløyma kvardagsstress med kjas og mas og kav.

Og om me må bruka lenger tid på turen, eg og du
Kan me greia oss utan veg, tunnel og bru.
Ja, me kan, me kan, me kan
Me kan greia oss utan veg, tunnel og bru, eg og du.

Kjellove,  13.12.06 17:07

Jeg blir nesten like varm om hjerterota som da Medaasen med hagla i hånda raste ned en bakke på sykkel i den Olsenbande-filmen.

Matteus,  14.12.06 22:55


25 timer på fly fra Auckland til London, med to timers pause i kø for å stemple passet i LA før man flyr videre igjen, det er miljøvennlig, det.

Jeg ankommer Trondheim lørdag morgen kl 0800, og drar igjen mandag kveld. Kaffe og røverhistorier, anyone?

Torgar,  15.12.06 09:37

Jeg er med :)

Tor,  15.12.06 10:22

Hvordan kommer du? Hvor skal du bo? Hva sier du til å møtes på kafé klokka ti på lørdag? Kommer du til å ha internett-tilgang før du kommer? Jeg har i allefall samme mobilnummer som før.

Matteus,  15.12.06 11:14

Kl ti skal nok la seg ordne. Ankommer med buss fra Oslo, så litt kaffe kan nok være en god idé. Jeg skal opp på gløs og kaste fra meg sekken, men etter det har jeg ingen store planer. Skal bo hos en slik skummel fyr fra Kristiansund og kjæresten hans, så det ser ut til at det blir en hel del kafébesøk på lørdag, etterhvert som folk blir ferdige med eksamen og slikt.
Vet ikke om jeg har nettilgang senere i dag, men jeg har mitt gamle mobilnummer igjen. Kan gi lyd ifra meg når jeg ankommer.

Eivind,  15.12.06 11:36

Husk å lage referat fra møtet slik at de som er i andre deler av landet kan vi hva dere prata om!

Jørgen,  15.12.06 14:06

Jeg er nede, eller "I'm down", som de sier. Klokka ti?! Typisk Tor å skulle få gjort unna slike ting så forbanna tidlig. Klokka ti sitter jo jeg og koser meg med "Medisin for ikke-medisinere"-eksamen. Vel, da blir det mange bøtter med kaffe på deg, Matteus. Men sprø svensker som deg har vel vært utsatt for verre, tenker jeg.

Jørgen,  15.12.06 14:07

Hm, kanskje jeg kan ta med en opptaker og ta opp møtet, så kan andre få høre det senere, eller laste det ned som en podcast.

Kjellove,  15.12.06 14:20

Send det på studentradioen.

Matteus,  15.12.06 18:07


Etter en natt på bussen tror jeg kaffe vil være et særdeles velkomment tilskudd, og det at den serveres i bøtter er nok ikke å forakte. Gi bare lyd ifra deg når du er ferdig med eksamen.

Sprø svensker som meg har vært utsatt for mye verre ting enn et par bøtter med kaffe. Ting som ikke-sprø, ikke-svensker nesten ikke kan forestille seg. Loco ting. Men moro er det. Slik moro som gir en god, livsforlengende latter, ikke en slik sprø, svensk latter som ingen liker å høre i mørke rom. Ikke en slik latter i det hele tatt.

Tor: hvis det ikke er noen andre mennesker våkne som ikke skal ha eksamen, så kommer jeg til å tyne deg til å slippe meg inn på gløs tidlig om morgenen slik at jeg ikke trenger å drasse sekken min rundt omkring hele dagen. Hah! Det er ondskap det.

Jørgen,  15.12.06 19:58

Jeg kan kanskje rekke å gjøre meg ferdig med eksamen i løpet av en time, og da er ikke klokka ti så upassende likevel. Medisin for ikke-medisinere ser ut til å bli en bris. "Cool, a little bliis" som hun rare dama sa.

Ragnhild,  17.12.06 13:49

Det regner ikke i Bergen nå. Det er solskinn og fred. Bergensere og turister som har vært her den siste uka sitter ute og luncher. Jeg er, som så mange andre, bekymret for klimaet. Spørsmålet "hva kan jeg bidra med?", er det eneste jeg bidro med i nu bortsett fra kontingent og deltagelse i 1.mai-tog. Det var imidlertid en uforglemmelig happening.
Category
Technology
Tags
samferdsel
ferge
internett på fergen
Views
4906