Most recent comments
2021 in Books -- a Miscellany
Are, 2 years, 6 months
Moldejazz 2018
Camilla, 4 years, 11 months
Romjulen 2018
Camilla, 5 years, 6 months
Liveblogg nyttårsaften 2017
Tor, 6 years, 6 months
Liveblogg nyttårsaften 2016
Are, 7 years, 6 months
Bekjempelse av skadedyr II
Camilla, 5 months, 3 weeks
Kort hår
Tor, 3 years, 6 months
Ravelry
Camilla, 3 years, 1 month
Melody Gardot
Camilla, 4 years, 12 months
Den årlige påske-kommentaren
Tor, 5 years, 3 months
50 book challenge
Camilla, 6 months, 2 weeks
Controls
Register
Archive
+ 2004
+ 2005
+ 2006
+ 2007
+ 2008
+ 2009
+ 2010
+ 2011
+ 2012
+ 2013
+ 2014
+ 2015
+ 2016
+ 2017
+ 2018
+ 2019
+ 2020
+ 2021
+ 2022
+ 2023

Julenøtter - Andre akt

I dag velger jeg å gjøre nøttene enda mer klassiske, ved å legge til en figur som viser hvor mange bokstaver det skal være i hvert ord. Det er ekstra arbeid for meg naturligvis, fordi jeg må lage figuren, og fordi jeg må styre unna spørsmål med få mulige svar, men jeg er villig til å legge ned dette arbeidet for å gi dere en klassisk julenøtt-opplevelse. Tenkt på det. Men ikke tenk for lenge, for nå kjører vi i gang andre runde. Dagens kategorier er:

Name the tool
Sport
Science Fiction
Skotske pop-stjerner
Geometri

Name the tool er en spennende kategori, fordi bruken av bilde gjør det vanskelig å google etter svaret. Jeg leste en artikkel i fjor eller noe, om en søkemotor som etterhvert skulle la deg laste opp et bilde, for så å søke etter sider som inneholdt lignende bilder, men meg bekjent er ikke noe slikt i drift ennå, så inntil videre får du bruke denne kategorien som en unnskyldning for å involvere bestefar, eller en annen slektning som har vært på sjøen. Skjønt, antagelig holder det med en hvilkensomhelst litt eldre person med et praktisk yrke. Det kan til og med hende eldre ingeniører vet svaret. Og noen av dere vet det kanskje selv.Hva heter dingsen på bildet

Paintball er forholdsvis ung sport, som lenge har ønsket å bli mer mainstream uten helt å få det til. Det begynner imidlertid å komme seg. Vanlige tv-kanaler i USA har vel etter hvert begynt å sende litt paintball av og til, og lønningene begynner å ta seg opp for de få profesjonelle spillerne som finnes. Kjøp av spillere er også noe som begynner å bli utbredt, og en av verdens mest kjente spillere forlot faktisk laget vi skal frem til i dag for et sekssifret beløp, antagelig den høyeste overgangssummen som noen sinne er betalt for en paintballspiller.

Hva heter det eneste paintball-laget som har vunnet den europeiske Millennium-serien tre år på rad?

I jula har man jo gjerne litt tid til overs. Tid som man for eksempel kan bruke til å danse rundt som en tulling foran en moderne spillkonsoll, eller til å sitte rolig bakoverlent med et glass edelt brennevin og se science fiction. Jeg vet i allefall hva jeg foretrekker. Og nå har du også en unnskyldning til å se science fiction. For å svare på dette spørsmålet er det nemlig en fordel om du har sett episode 3 i første sesong av Babylon 5.

Hva er etternavnet til personen som brukte en «Gold Channel» til å snakke med sin døende far på et sykehus i Russland?

Vi beveger oss tilsynelatende tilbake til paintballen i dette spørsmålet, men egentlig stikker det mye dypere enn som så. Her skal vi komme frem til svaret vårt via en rimelig kjent musiker som begynte med paintball på sine eldre dager, og som hadde lagt spennende planer for hvordan han skulle bruke sin kjendis-status til å promotere paintball som en seriøs idrett. Dessverre døde han brått og uventet etter å ha blitt innlagt på sykehus med tarmslyng eller noe slikt.

Hva er det egentlige fornavnet til hun som var gift (fra 1969 til 1973) med han som startet Commander Mo's Paintball Shop?

De britiske myntene med verdi 50 p og 20 p har samme fasong (men forskjellig størrelse). Ved første øyekast kan det se ut som en vanlig sjukant, men det er det ikke. Denne formen har en egenskap som gjør at om du prøver å måle bredden på den med en skyvelær vil du alltid få samme resultat, uansett hvordan du vrir på den. En konsekens av dette er at hvis du ruller en plate over en stang med dette tverrsnittet vil den rulle helt jevnt, selv om senteret i stangen vil bevege seg opp og ned. Det er mulig å lage slike figurer med utgangspunkt i alle regulære mangekanter med odde antall sider.

Hva heter mannen disse figurene er oppkalt etter?

Som sagt lovte jeg å oppgi hvor mange bokstaver det skulle være i vært svar, og det har jeg gjort ved å lage en slik figur. Jeg gidder imidlertid ikke å lage en figur for hvert svar, med slik uthevning og blinkende lys og greier, så dere får greie dere med denne ene. Den fjerde bokstaven i hvert ord vil gi dere løsningsordet, som er noe man kan spise.-Tor Nordam

Comments

Tor,  26.12.06 20:15

Det viser seg at jeg har gjort en liten feil i figuren. Det skal være 8 bokstaver i etternavnet til personen på siste linje, ikke 9.

Jørgen,  26.12.06 21:39

Fett! Jeg vet svaret på én oppgave. Gidder ikke google.

Tor,  26.12.06 22:06

Jeg har faktisk fått masse tilbakemeldinger på dette med googlingen. Spørsmålene i dag er jo åpenbart av en slik karakter at det ikke er meningen man skal kunne mer enn det første, og oppgaven er i grunnen selve googlingen. Jeg forstår imidlertid at mange ikke liker slikt, så i morgen kjører jeg oppgaver der poenget er å ikke google.

Tore,  27.12.06 01:48

Googleoppgaver er jo bare tøys.. Gir det en spesiell tilfredsstilllelse lete seg frem gjennom russiske hjemmesider? Er cluet at man måler man søkemotor-skillz? 1 4M £33T 6006£3Z0R!!1

Arne,  28.12.06 17:32

Jeg kan ikke skjønne hvordan noen kan kritisere google-oppgaver på denne formen her (altså på internett). Det er jo utfordringen i oppgaven som gjør den verdt å løse.
Tor,  29.12.06 19:45

Jeg kjørte en Name the tool denne gangen også, selv om dingsen på bildet egentlig ikke er et verktøy. Jeg tror i alle fall ikke det, selv om jeg plutselig ble usikker på hva definisjonen er. Det er uansett et sjakkel, som kan brukes til å koble sammen kjettinger. Bokstaven er er K.

Dette laget, som består av unge jyplinger, får stadig tyn av Pete «Robbo» Robinson i hans artikler i Paintball Games International. Den kjente spilleren jeg nevnte heter Oliver Lang, og var bare 17 år da han begynte å spille paintball profesjonelt. Nå om dagen får han noe slikt som $100.000 i året fra Dye Paintball. Laget heter Dynasty, og bokstaven blir dermed A.

I en av de første episodene i Babylon 5 oppdager Garibaldi at noen misbruker hemmelige kommunikasjonskanaler. Han greier ikke å finne ut hvem det er, men han mistenker den nyansatte nestkommanderende på stasjonen. Han får etterhvert bekreftet at det er henne, men det viser seg at hun snakker med sin far på sykehuset, og han velger å droppe saken. Den nestkommanderende heter Susan Ivanova, og bokstaven er N.

Tidligere Bee Gee Maurice Gibb begynte med paintball på sine eldre dager, og startet blant annet denne butikken, som heter Commander Mo's, fordi Gibb ble Commander of the British Empire året før han døde. Fra -69 til -73 var han gift med den skotske pop-stjernen Lulu, som egentlig heter Marie McDonald McLaughlin Lawrie. Bokstaven er I.

Hvis man for eksempel slår opp på British 50p coin finner man at den er omtalt som equilaterally curved, og hvis man klikker på den linken kommer man til artikkelen om Reuleaux-polygoner. Reuleaux heter Franz til fornavn, og bokstaven er N.

Løsningsordet i dag er KANIN, som definitivt er noe man kan spise. Camilla, Ole Petter, Are og Arne greide dette.

Arne,  04.01.07 08:40

Denne derimot, har jeg ikke engang levert forslag til løsning på, så her må du nok fjerne cred for meg :)

Tor,  04.01.07 11:45

Ups!
Category
Quiz
Tags
julenøtter
Views
5298